Search
Close this search box.

MERITA MORIĆ DONOSI „FLAMENCO BALCÁNICO“ FUZIJU SEVDAHA I FLAMENKA!

Bosanskohercegovačka umjetnica sa pariškom adresom, Merita Morić, danas je objavila svoj prvi album „Flamenco Balcánico“ koji je dostupan na svim muzičkim digitalnim platformama. Ovaj muzički projekat jedinstveni je virtuozni spoj španske i balkanske kulture. Meritin prvijenac sadrži osam pjesama širokog muzičkog spektra: fuzija sevdaha, francuskih šansona, te autohtonog andaluzijskog zvuka.

Slučajni susret u Granadi sa renomiranim flamenko gitaristom Jeronimo Mayom rezultirao je stvaranjem umjetničkog djela kojim se jako ponosim. Zbog zajedničkih karakteristika flamenka i sevdaha, tradicionalnih predstavnika spomenutih kultura, nije nam trebalo dugo da kroz muziku shvatimo koliko je snažna historijska povezanost naroda koji naseljavaju prostore na jugu evropskog kontinenta“, kazala je Merita Morić.

O samom doživljaju  sevdaha kako ga poima spajajući isti sa flamencom, te odakle potiče ta ljubav za prezentacijom dvaju tradicionalnih muzičkih kulturoloških elemenata u jedunu priču, za DertMusic Merita je izjavila:

Merita Morić “Flamenco Balcanica”

Fuzija sevdaha i flamenka je nastala iz težnje za pronalaskom novog, autentičnog zvuka koji spaja dvije kulture. Poznato nam je da su sefardi, protjerani u 15. vijeku iz Španije, nastanili područje Balkana i sa sobom donijeli melodije koje su danas prepoznatljivi zvuci i u sevdalinci. Moglo bi se reći da su Španija i Balkan već od tada povezani u muzičkom smislu. Sevdah je stil života bosanskohercegovačkih naroda, baš kao što je to flamenko za španski narod. To je još jedna od zajedničkih karakteristika ova dva muzička pravca. To su pjesme koje se žive i koje se pjevaju ne samo na koncertima, već i svakodnevno: na kafi, u kućnom ambijentu, uvijek. Za mene je sevdalinka pjesma uz koju sam odrasla. Pratila me je cijeli moj život, bez obzira gdje bila, jer sam Bosanka.

Album “Flamenco Balcánico” snimljen je u muzičkom centru Pavarotti u Mostaru, dok miks i mastering potpisuju Mahir Sarihodžić i Borjan Milošević iz studija Longplay u Sarajevu. Osim Jeronima i Merite, u snimanju su učestvovali i Keko Galindo (udaraljke) i Mustafa Šantić (klarinet i harmonika). Snimanje albuma finansijski su podržali Ambasada Republike Francuske u BiH, Francuski Institut u BiH, Ambasada Kraljevine Španije u BiH i APP IT d.o.o.

Merita je rođena je u Goraždu tokom agresije na BiH. Pjevati je počela tokom djetinjstva, te je pohađala muzičku školu u Sarajevu. Zaljubljenica u ” Chanson française” prije pet godina otišla je u Francusku, gdje je pjevala bosanske i balkanske pjesme. Oduševljena flamenko muzikom, odlučila je nastaviti put do Granade gdje je postala privržena i tom stilu pjevanja. Tu je upoznala renomiranog flamenko gitaristu Jeronima Mayu.

Jeronimo Maya rođen je u Madridu 1977. godine u romskoj porodici jakih flamenko korijena. Potomak je gitarskog maestra Ramona Montoya. Njegov otac Felipe Maya, profesionalni gitarist i njegov ujak Ricardo Losada el Yunque, poznati pjevač, učili su ga da živi i poštuje flamenko. Jeronimo je danas jedan od najistaknutijih flamenko gitarista koji oduševljava svojom kreativnošću i osjećajem za ritam, a bh. publici prvi put se predstavlja upravo projektom „Flamenco Balkanico“.

Podijelite:

Podijelite

Posljednje novosti