Search
Close this search box.

JUBILARNO 20. IZDANJE SALAM ORIENT FESTIVALA DONOSI ORIGINALNI PROGRAM I PREDSTAVLJA EMINENTNE UMJETNIKE!

Od 21. marta do 6. aprila 2022. Salam Orient će proslaviti svoje 20. izdanje. Zbog pandemije, festival je pomjeren sa uobičajenog datuma u oktobru za proljeće 2022. godine. Osim u novom periodu, Salam Orient se na uobičajen način predstavlja širokim spektrom muzikih ostvarenja. I kao što je prvi put predstavljeno u prošlom izdanju 2020. godine, ove godine festival će se održati u umjetničkoj rezidenciji za vizualne umjetnosti u saradnji sa umjetničkim prostorom philomena+ . Ovoga puta književna staza je i međunarodno orijentisana.

Ovogodišnji tematski fokus, koji osvjetljava zemlje Sahare, omogućava i vrlo zanimljiv pogled na regije koje su rijetko u očima javnosti.

U svojim osjetljivim radovima, vizualni umjetnik Abdessamad El Montassir bavi se složenom društveno-političkom istorijom svoje domovine, Sahare u južnom Maroku. On će predstaviti svoj kratkometražni dokumentarni film Galb'Echaouf . Svojim istraživačkim radovima, Abdessamad El Montassir pokreće refleksivne procese. Za filmski projekat Galb'Echaouf (2021, 19 min) krenuo je u potragu za događajima koji su presudno utjecali na pejzaž Sahare u južnom Maroku. Međutim, uhvaćen u složenu društveno-političku istoriju regiona, ubrzo se suočio sa opresivnom tišinom. Nakon toga je odlučio da se posveti isključivo ‘organskom’ životu u pustinji kako bi iskopao sva izgubljena sjećanja

Nakon projekcije filma uslijedit će razgovor umjetnika sa Abdessamad El Montassir, koji će voditi Elisabeth Piskernik, direktorica umjetničkog prostora Le Cube u Rabatu, na francuskom jeziku i uz simultani prijevod. Daleko od sukoba koji prečesto određuju odnose između susjednih saharskih zemalja, četiri izvanredne umjetnice vokalistice Noura Mint Seymali , Malika Zarra , Souad Asla i Dighya Mohammad Salem od prošle godine sa Les Sahariennesom iznose svoje zajedničko muzičko nasljeđe na javne pozornice, da reafirmišu svoju solidarnost i jedinstveno se suprotstave teškoćama geopolitičkih dešavanja.

Les Sahariennesom

Pjevačica i muzičarka Marema , koja se nedavno preselila u Beč, u svojim pjesmama se bavi i društvenim temama.

Talenat senegalske pjevačice i muzičarke Mareme prepoznao je 2012. godine bivši vođa benda Alpha Blondy Mao Otayeck, koji je nastavio da aranžira i producira njene pjesme. Godine 2014. privukla je međunarodnu pažnju singlom “Femme d'affaire”. Sljedeće godine osvojila je nagradu RFI za “Najbolju umjetnicu u Africi” i obišla Afriku. Uslijedili su pozivi na velike festivale u Evropi. U svojim pjesmama govori o snažnim ženama svoje domovine i kampanjama za socijalnu pravdu. Muzički, ona kombinuje tradicionalne senegalske elemente sa soulom i popom. Marema odnedavno živi u Beču i ovdje je osnovala bend koji sada predstavlja svoj novi program u sklopu Salam Orienta.

Bab L'Bluz pripada mladoj generaciji marokanskih umjetnika koji umjetničkim preformansom govore o slobodi na marokansko-arapskom darijaškom dijalektu.

Bab L’ Bluz

Marokanska pjevačica Yousra Mansour i francuski muzičar Brice Bottin osnovali su moćni kvartet Bab L’ Bluz 2018. godine kao omaž kulturi Gnawa . Trenutno osvajaju međunarodnu scenu sa svojim debi albumom “Nayda!”. Njene pjesme govore o vrijednostima koje se povezuju s marokanskim omladinskim pokretom “nayda” – novom valu marokanskih umjetnika koji se oslanjaju na lokalno naslijeđe i pjevaju o slobodi na marokansko-arapskom Darija dijalektu (“nayda” znači i “ustati” kao i ‘zabaviti’). Bab L'Bluz spaja tradicionalne stilove kao što su gnawa i chaabi u bendove psihološkog roka.  Govoreći o sebi svom muzičkom putu rekli su: “Mi smo rok bend više od svega”, objašnjava frontmen Yousra, koja se suočila sa opozicijom kao žena na početku svoje muzičke karijere. Stvari su se od tada polako promijenile, ali korupcija, rasizam, siromaštvo i pojmovi viza i granica i dalje su aktuelna pitanja koja Bab L'Bluz žele promijeniti svojim muzikim performiranjem.

Bedouin Burger

Iza nove formacije Bedouin Burger stoji srodni duo Lynn Adib iz Sirije i Zeid Hamdan iz Libana. To je jedinstveni zvuk koji spaja akustični i elektronski zvuk, istoka i zapad, otvarajući put za dalja istraživanja. 

Bedouin Burger su duo Lynn Adib i Zeid Hamdan . U Lininom nomadskom životu, jazz i arapska muzika bez stida flertuju, dok njen vokal odaje beduinsku prirodu i poziva bunt duše, kao i na putovanja koja su željna istraživanja.

Opisan kao “papa bliskoistočne andergraund muzike”, Zeid je bio u bendu Soap Kills sa Yasmine Hamdan i uspio je jednoj generaciji usaditi ukus za arapsku muziku. Svoj indie-pop zvuk proširuje utjecajima klasične arapske poezije i egipatskog popa, koristeći analogne sintisajzere i stare bubnjare, kao i akustični zvuk.

Festival Salam Orient je manifestacija koja je posvećena umjetnosti i kulturi Bliskog istoka i regija pod arapskim uticajem širom svijeta, sa fokusom je na umjetnosti i kulturi od Andaluzije, Magreba, zapadne i istočne Afrike do Bliskog istoka i Azije. Cilj je prezentovati i približiti tradicionalnu savremenu muziku, kao i književnost, umjetnost i ples. Sve to će biti predstavljeno i ove godine na dvonedjeljnom festivalu u Beču.

Podijelite:

Podijelite

Posljednje novosti