Search
Close this search box.

YUSUF ISLAM/CAT STEVENS U INTERVJUU ZA “ROLLING STONE” NAJAVLJUJE SVOJ NOVI ALBUM I MEMOARE U 2022.GODINU!

Cat Stevens, također poznat kao Jusuf Islam, britanski je muzičar, umjetnik i kantautor. Njegov popularni muzički stil uključuje elemente pop, narodne, rock i duhovne muzike. Cat Stevens najavljuje svoj novi album i autobiografiju u intrervju-u za Rolling Stone's Last Word.

Poznati kantautori ranih sedamdesetih godina tražili su spoznaju istine i pravih vrijednosti, ali samo je Cat Stevens znao svojim autentičnim glasom dočarati potragu za istim. Pitanja o ulozi koju pojedinac ima u univerzumu, o istinskoj individualnoj sreći, o starenju i mudrosti, bila su samo  neke od nedoumica sedamdeset-trogodišnjaka. Utjehu i objašnjenja muzičar je pronašao u islamu nakon što se suočio sa životnom situacijom koja mu je gotovo ugrozila život što se desilo 1977. godine kada je Cet Stevens imao 29. godina. Na muzičku scenu krajem 20. i početkom 21. stoljeća, Cat Stivens se predstavlja sa novim imenom i muzičkim žanrom.

Spiritualne, mentalne i tekstualne poteškoće sa kojima se Jusuf Islam suočavao dok je pisao nove pjesme sa istim idealom, te sukob života sa kojim se Yusuf hrabro borio, su ga uspješno istaknule od drugih muzičara širom svijeta. Vjeruje da se sve dešava sa razlogom i da spoznaja o pravom putu dolazi onima koji imaju želju i nadu za promjenom i odgovorima.

Yusuf Cat Stevens – Photo Roling Stone

Jedna od najpopularnijih pjesama Yusuf Cat Stevensa „The Wind“, opisuje potrebu odvajanja od fizičkog okruženja i materijalnih stvari. „Bio sam znatiželjan za pravim putem i istinom“, rekao je Yusuf Cat Stevens u intervju-u. Stara pjesma „Oh Very Young“, predstavlja nadu mladima da promijene svijet na bolje kako bi buduće generacije živjele u boljim i održivijim uslovima.

Tokom pandemije, Jusuf piše autobiografiju svog trnovitog životnog puta, te prepričuje svoje uspomene sa dragim kolegama i predstavlja nam svijet onakvim kakvim ga on doživljava. Jusufova osjećanja i doživljaje moći ćemo pročitati u memoaru koji će najvjerovatnije biti objavljen tokom 2022. godine.

„Tea for the Tillerman“, album koji je 2020. proslavio 50 godina, omogućio je Jusufu da se osvrne na par pjesama i obradi nove verzije. „Imamo album manje-više spreman. Sve su nove pjesme. Najnovija pjesma govori o prisjećanju muža i žene na stare dane i na život kakav je bio nekada. Pjesme koje pišem sklone su idealizmu i moralu, te problemima koji se nađu na tom putu“, rekao je Jusuf Islam u intervju-u za Rolling Stone's Last Word.

Podijelite:

Podijelite

Posljednje novosti