NAJAVA

KONCERT AUTORSKE MUZIKE MATIJE DEDIĆA I VASILA HADŽIMANOVA U BOSANSKOM KULTURNOM CENTRU U SARAJEVU!

KONCERT AUTORSKE MUZIKE MATIJE DEDIĆA I VASILA HADŽIMANOVA U BOSANSKOM KULTURNOM CENTRU U SARAJEVU!

Bosanski kulturni centar Kantona Sarajevo u suorganizaciji sa klubom Jazzbina dovodi u Sarajevo dva Matiju Dedića i Vasila Hadžimanova, svjetski priznate jazz pijaniste koji iza sebe imaju dugogodišnje uspješne muzičke karijere u regiji i inostranstvu, bogatu diskografiju i mnoštvo nagrada. Pred publikom Bosanskom kulturnom centru u Sarajevu izvest će repertoar autorske muzike.

Interesantno je spomenuti da oba umjetnika potiču iz poznatih muzičkih porodica. Otac Matije Dedića je kantautor Arsen Dedić, dok je majka pjevačica Gabi Novak. Također, otac Vasila Hadžimanova je poznati kompozitor, pjevač i filmski glumac Zafir Hadžimanov. Oba muzičara su diplomirala na prestižnim, svjetski priznatim jazz akademijama. Matija Dedić je diplomirao 1997. godine na jazz odsjeku poznate muzičke akademije u Grazu. Bio je finalista na takmičenju mladih jazz klavirista na čuvenom Montreux Jazz Festivalu 2002. godine. Dobitnik je nagrade Hrvatskog društva skladatelja za najboljeg jazz skladatelja, te je višestruki dobitnik nagrada “Status” za najboljeg jazz pijanistu i “Porin” za najbolje jazz albume. Vasil Hadžimanov je završio školovanje u Bostonu (SAD) na prestižnom Berklee College za muziku, svojevrsnoj džez muzičkoj instituciji. Album Vasil Hadžimanov Benda snimljen uživo pod nazivom „Alive“,  proglašen je za jedno od najboljih izdanja u 2016. godini od strane čuvenog američkog magazina „DownBeat“. Sva izdanja i muzika Vasila Hadžimanova su u Srbiji proglašena za umjetnička djela od kulturnog značaja za tu zemlju.

Matija Dedić, jedan od najpoznatijih hrvatskih jazz muzičara mlađeg naraštaja Matija Dedić je rođen 1973. u Zagrebu. Klavir je počeo učiti kao petogodišnjak. Budući da je odrastao u glazbeničkoj obitelji, uz majku pjevačicu Gabi Novak i oca kantautora Arsena Dedića, od malena je bio izložen utjecajima raznih muzičkih žanrova. Rano je otkrio jazz spoznavši velike mogućnosti apstraktnog i osobnog pogleda na glazbu. Objavio je četiri albuma sa grupama Boilers Quartet, Boilers All Stars i Boilers Big Band. Svoj prvi samostalni album “Octopussy” snimio je u triju s kontrabasistom Žigom Golobom i bubnjarom Krunom Levačićem i objavio 1998. za Croatia Records.

Matija & Vasil u BKC – U

Vasil Hadžimanov, istrajan, sveprisutan, muzičar beskrajne radne energije i muzikalnosti, Vasil Hadžimanov pijanista, kompozitor, aranžer i pedagog, nezaobilazna je, povezujuća karika srpskog džeza, sa kraja dvadesetog vijeka i početka novog milenijuma, ličnost koja u sebi nosi obavezujuć niz gena svojih predaka koji su, svako na svoj način, obilježili muzičke prostore Balkana u neraskidiv niz čuvara, interpretatora i novih tumača tradicije. Još od prvih pouka koje je Vasilu sa puno strpljenja, uvodeći ga u svijet džeza, nesebično pružio slavni kontrabasista i kompozitor Vojin Draškoci, Hadžimanov slijedi svoj svijet osobenih boja i zvukova.

Medijski pokrovitelji koncerta su radio Antena Sarajevo i BHRT. Zbog kapaciteta Velike dvorane BKC-a koncertu će se moći prisustvovati uz poštivanje Covid protokola. Posjetitelji će trebati da prilože jedno od navedenog: potvrdu o završenoj vakcinaciji, potvrdu o preležanom Covidu, PCR, ili Antigen test (ne stariji od 48h).

Koncert pianista Dedića i Hadžimanova održat će se u sarajevskom BKC – u 20. 12. 2021. godine sa početkom u 20 h u velikoj sali, obzbjedite svoju ulaznicu!

Ulaznice po cijeni od 15, 20 i 25 KM se mogu kupiti na recepciji BKC-a svakim danom osim nedjelje, u periodu od 8:00 – 16:00 sati. Ulaznice se mogu rezervisati putem telefona 033- 586 – 776, a preuzimaju se najkasnije 24 sata od momenta rezervacije.

Emir Kovačević

December 9th, 2021

No comments