PROMO ROMANA

PROMOCIJA ROMANA NENADA VELIČKOVIĆA “KONCERTI ZA OBOU” U BOSANSKOM KULTURNOM CENTRU!

PROMOCIJA ROMANA NENADA VELIČKOVIĆA “KONCERTI ZA OBOU” U BOSANSKOM KULTURNOM CENTRU!

Promocija romana „Koncerti za obou” Nenada Veličkovića, održat će se u ponedjeljak, 29. novembra, u 19:00 sati, u Galeriji Bosanskog kulturnog centra u Sarajevu.  Organizator promocije je JU „Bosanski kulturni centar KS“, knjiga je objavljena u izdanju izdavačke kuće „Fabrika knjiga“, a moderator na promociji će biti Zoran – Zoka Ćatić.

Ovo je roman o ocu. Otac je osamdesetogodišnji oboista u penziji. Sa svojim sinom on živi na jedanaestom spratu sarajevskog nebodera. To znači da je roman o ocu roman i o sinu, precvalom doktorantu (tranzicijske) arhitekture i njegovoj krizi srednjih godina. Njih dvojica, otac i sin, uz popodnevnu kafu prate tursku sapunicu o Ferihi. Priča o ocu i sinu i sapunici o Ferihi ubrzo postane i priča o raspadu jugoslovenske države, ratu… I stvarima koje su došle poslije toga. Kao i onima koje su tome prethodile. A sve je lagano za čitanje, i uglavnom smiješno.

Cover knjige “Koncerti za obou”

Autor romana, Nenad Veličković (Sarajevo, 1962), književnik i univerzitetski profesor, u Fabrici knjiga objavio je zbirke ogleda “Viva Sexico!” (2007), “Dijagnoza – patriotizam” (2010) i “Laža i apanaža” (2017), te studije “Školokrečina” (2012), “Akademsko šarlatanstvo” (2019) i “Odigravanje priče” (2020), kao i zbirku priča “Vitez švedskog stola” (2013) i bonton za tinejdžere “Ne govori mi dok te prekidam” (2018). Urednik je sajta za pravedno obrazovanje “Školegijum” i jedan od pokretača književnog festivala “Na pola puta” u Užicu.

Pokretač i urednik portala i magazina Školegijum, književnik, autor priča, drama i eseja, kao i romana, od kojih je nekoliko prevedeno na talijanski, njemački, mađarski, makedonski, bugarski, engleski, poljski i slovenački jezik. Vanredni je profesor na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, trenutno profesionalno zaokupljen analizom i kritikom obrazovnih praksi i politika u Bosni i Hercegovini i ulogom koju ima književnost u procesima indoktrinacije.

Emir Kovačević

November 27th, 2021

No comments