Sevdah

PRIJE 148 GODINA ROĐEN JE MOSTARSKI PJESNIK ALEKSA SANTIĆ   „Sinoć, kad se vratih iz topla hamama… prođoh pokraj bašće staroga imam“

PRIJE 148 GODINA ROĐEN JE MOSTARSKI PJESNIK ALEKSA SANTIĆ „Sinoć, kad se vratih iz topla hamama… prođoh pokraj bašće staroga imam“

 

 

Aleksa Šantić rođen je 27. maja 1868. godine u Mostaru. Jedan od najpoznatijih bh. pjesnika i jedan od predstavnika novije lirike u Bosni i Hercegovini.Aleksa Šantić jerođeni mostarac svoj naveći dio života proveo u tom mističnom gradu na rijeci Neretvi.

Šantićev talenat je nadilazio vrijeme i prostor u kojem je ovaj pjesnik  živio . Otac mu je umro u toku njegovog djetinjstva, da bi nakon toga staranje nad mladim Aleksom preuzeo njegov stric. Aleksa Šantić je pohađao i završio trgovačku školu u Trstu, a zatim i u Ljubljani. Nakon toga, vratio se u svoj rodni grad, Mostar. Njegovi roditelji nisu mnogo marili za pjesničkim talentom i voajerskim načinom života.

Poznato je da Šantić bio i jedan od osnivača kulturnog lista “stari8Zora”. Nedugo zatim, postao je i predsjednik pjevačkog društva “Gusle”, sa sjedištem u Mostaru. U tom periodu je i upoznao neke od poznatih pjesnika tog doba, a to su između ostalih, Jovan Dučić, Osman Đikić i drugi, piše Historija.ba.

Što se tiče umjetnika za koje možemo reći da su bili Šantićevi uzori, treba svakako spomenuti Vojislava Ilića i Jovana Jovanovića – Zmaja, dok od stranih pjesnika možemo izdvojiti Heinricha Heine-a, čija djela je i prevodio s njemačkog jezika. Najljepše Šantićeve pjesme nastale su u periodu njegove, možemo reći, najveće pjesničke zrelosti, između 1905. i 1910. godine.

Emir Kovačević

May 27th, 2016

No comments