Search
Close this search box.

POVODOM 10 GODINA SMRTI VELIKANA NEDŽADA IBRIŠIMOVIĆA NAJAVLJEN PROGRAM OBILJEŽAVANJA!

Otvorenjem izložbe skulptura i minijatura Nedžada Ibrišimovića i izvođenjem predstave „Kuća bez vrata“ započet će Dani Nedžada Ibrišimovića koji će trajati od 17. – 27. novembra 2021. godine u JU Bosanski kulturni centar KS. Ulaz je slobodan.

Program koji će kroz nekoliko događaja obilježiti desetu godišnjicu od smrti ovog velikana bh književnosti i umjetnosti, bit će svečano otvoren u srijedu, 17. novembra, u 19,00 sati u Galeriji BKC-a izložbom koju čine Ibrišimovićevi crteži, skulpture, te njegove knjige u raznim izdanjima.

Isti dan, u 19,30 sati, u Velikoj dvorani bit će izvedena i predstava “Kuća bez vrata”, koja je nastala po motivima Ibrišimovićevih književnih djela. Dramaturgiju i režiju predstave potpisuje ugledni bh režiser i pisac, Gradimir Gojer, a mladu glumačku postavu u predstavi, čine: Damir Mahmutović, Faruk Uščuplić, Alisa Brkić, Damir Altumbabić i Samina Mujkanović.

U sklopu Dana Nedžada Ibrišimovića, 27. novembra biti će također održano i književno veče posvećeno djelu ovog značajnog bh pisca u okviru kojeg će biti održana projekcija posljednjeg intervjua sa Ibrišimovićem sa kojim je razgovarao Dževdet Tuzlić.

Radi se o programima koji su nedavno održani u JU BKC Tuzla i sa kojima će se ova Ustanova u novembru predstaviti publici u Sarajevu. Ova teatarska, likovna i književna gostovanja predstavljaju prvi zajednički projekt u sklopu Sporazuma o saradnji koji su nedavno potpisali direktori javnih ustanova BKC KS i BKC Tuzla. Na taj način će kompletan program “Dani Nedžada Ibrišimovića“ (predstava “Kuća bez vrata”, izložba skulptura i književno veče posvećeno velikom bh. umjetniku), nakon Tuzle biti premijerno izveden i u Sarajevu.

Plakat – “Dani Nedžada Ibrišimovićs”

Inspiracija za predstavu „Kuća bez vrata“ dolazi od bogatog proznog djela akademika Nedžada Ibrišimovića. U predstavi se koriste tekstovi Ibrišimovićeve proze, poezije, ali i tekstovi pjesnika Rumija, te samog dramatizatora i reditelja teksta, Gradimira Gojera.

Predstava je bazirana na iskustvima dvije vrste teatra: poetskog i teatra apsurda. U predstavi dominira specifična vizija egzistencializma i specifične zapitanosti pred tajnama čovjekovog života. Đakometijevski intonirana scenografija Harija Ejubovića svojim pristupom oslobađa prostor u prvom planu za snažnu glumačku ekspresiju, a sama scenografija je umjetnički akt unutar ove predstave. Scenograf je Hari Ejubović, svjetlo je radio Husein Ahmetašević, a ton Muharem Ibišević i Ejub Junuzović. Producent na projektu je Hazim Mujčinović.

Plakat “Kuća bezvrata”

Gradimir Gojer izjavio je: “Režirajući predstavu „Kuća bez vrata“ prolazio sam kroz labirinte bogatog i raznovrsnog književnog djela Nedžada Ibrišimovića. Tražio sam pozorničke adekvate za jedinstvenu Ibrišimovićevu poeziju u širokom luku od bajke do „teatra apsurda“. U suradnji sa ansamblom predstave ostvarivao sam slike u kojima podjednako poetsku energiju tka interpretacija literarnog sloja, ali i tjelesnosti u prostoru … Scenografija „đakometijevskih“ vertikala  Harija Ejubovića omogućila mi je tloris iz kojeg je bilo moguće uzdići mizanscen i ostvariti slike u kojima dominira glumstvo koje emanira „kaleidoskop Ibrišićianum“.”

Nedžad Ibrišimović rođen je 20. oktobra 1940. godine u Sarajevu. Pohađao je Srednju školu za primijenjene umjetnosti u Sarajevu, Odsjek vajarstvo, a diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Sarajevu 1977. godine. Bio je pripovjedač, romansijer, dramski pisac, pjesnik, esejista, publicista i vajar. Prevođen je na turski, engleski, češki, albanski, španski, arapski, francuski, njemački i italijanski jezik. Bio je urednik u listovima “Naši dani” i “Oslobođenje”. Autor je više od 20 štampanih izdanja i radio drama, a od 1982. do 2000. godine imao je deset samostalnih izložbi. Nakon izlaska iz štampe remek-djela “Vječnik” (2005.), koji je obilježio njegovu književnu karijeru, Društvo pisaca BiH ga je kandidiralo za Nobelovu nagradu. Bio je predsjednik Društva pisaca BiH, član Udruženja likovnih umjetnika BiH, redovni član Akademije nauka i umjetnosti BiH, dobitnik brojnih nagrada i priznanja. Umro je 15. septembra 2011. godine u Sarajevu u 71. godini života.

Ugledni je bosanskohercegovački režiser i pisac Gradimir Gojer režirao preko stotinu predstava na pozornicama Sarajeva, Tuzle, Mostara, Zenice, Zenice, Banja Luke, Beograda, Splita, Bitole, Novog Pazara …

Za režijski rad nagrađivan na festivalima u Jajcu, Brčkom … Nositelj je priznanja za režiju u Italiji na „Mitelfestu“. Dobitnik je šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva i četrnaestofebruarske nagradae antifašista Grada Mostara. Bio je direktor Narodnog Pozorišta Sarajevo, Kamernog Teatra 55 Sarajevo i Pozorišta Mladih Sarajevo. Jedan je od osnivača Sarajevksog ratnog teatra – SART-a i Mostarskog teatra mladih. U BKC Tuzla režirao je tekstove Samjuela Beketa „Malone umire“ i „tada“ Gojer je redovni član akademije balkanike europeane, a u ovoj umjetničkoj sezoni obilježava 70 godina života i 50 godina stvaralaštva.

Podijelite:

Podijelite

Posljednje novosti