Search
Close this search box.

Nakon kratke bolesti preminula je kraljica romske muzike Esma Redžepova

 Diva, kraljica romske muzike, nakon kratke bolesti, napustila je svijet kojem je poklonila cijeli život – bila je jedno od najprepozatljivijih muzičkih lica bivše Jugoslavije, nadnacionalna i svačija, jedna od onih kojima su otvorena bila sva vrata ovog svijeta.Kroz višedecenijsku, bogatu muzičku karijeru, kraljica romske muzike održala je više od 12.000 koncerata širom planete. Sarađujući s najvažnijim imenima svjetske etno scene. Ostavila je 15 albuma i bezbroj nezaboravnih interpretacija.

Nosila je titulu nacionalne umjetnice Makedonije, bila je jedna od najboljih ambasadorica svoje zemlje. Zvali su je drugom Majkom Terezom. Sa svojim suprugom, usvojila je 47 dječaka i svi su se školovali u ansalmbu Teodosievski. Redžepova je bila hodajuća legenda, omiljena i voljena pojava.

Ona i njen suprug Steve Teodosievski održali su hiljade humanitarnih koncerata – za sve one kojima je pomoć trebala: za BiH, Indiju, Srbiju, Pakistan, Iran, Meksiko… Ali najviše u Makedoniji. Sa ansamblom Teodosievski nastupali su u brojnim kriznim područjima i nosili poruku mira. Živote su posvetili pjesmi i humanitarnom radu.

Pjevala je i pred Titom. prvi put još 1961. godine. Bila je to jedna od najvećih privilegija svim umjetnicima tog vremena. Pjevala je i za Gadaffija. 1987. godine, Crveni krst Jugoslavije kandidovao ju je za Nobelovu nagradu. Drugi put, predložila je Svjetska organizacija Roma.

Posebna i velika, besmrtna i nezaboravna, zauvijek će ostati jedna od najprepoznatljivijih predstavnica romskog melosa.

Oznake: IN MEMORIAM
Podijelite:

Podijelite

Posljednje novosti