Search
Close this search box.

OD ROCKA, JAZZA DO WORLD MUSIC, PREDSTAVLJAMO INSTRUMENTALNI ALBUM SASTAVA “Doringo” -“Budem Budem”!

Album “Budem Budem” je treće dugosvirajuće izdanje sastava “Doringo” koji istražuje područje instrumentalne muzike, protežući se stilski od rocka preko jazza pa do world musica, a kojeg čine osam jedinstvenih stvari. Inače ovo je treći album po tedu, a prvi “Infography” je izašao 2017. godine.

Sve je počelo 2006. godine osnutkom benda “Šta ima?” koji je kroz mnogobrojne postave (točno njih 8) isprofilirao zvuk i želje jednog od autora. Taj autor je Dinko Čvorić – Doringo, koji je i nazvao sastav po sebi nakon raspada matičnog benda. U formi tria koji čine Doringo (gitara), Mihovil Jurdana (bas) i Damir Mihaljević (bubanj) počinju djelovati 2016. godine. Prvi album “Infography” izlazi 2017. a nakon njega nekoliko singlova te live snimaka da bi konačno drugi album “Gužva u Svemiru” izašao početkom 2020. Iste godine sastavu kao stalni članovi pridružuju se Mak Murtić (saksofon, flauta) i Lucija Stanojević (violina). Doringo baštini muzički izražaj koji je je avanturistička i vodi vas na putovanje širom globusa, što djelomično i opravdava često korišten termin “world music” priljubljen uz doringovo djelovanje. Novi album “Budem Budem” ugledao svjetlo dana. a sastavu se pridružuje i Nika Bauman (flauta). Kao gosti bilo u studiju ili na koncertima pojavljuju se redom renomirani muzzičari širokog diapazona svog muzičkog djelovanja, tak su tu: Mario Petrinjak (bubanj), Orjen Riđanović (akustična gitara), Aldo Foško (bas klarinet), Krunoslav Kobeščak (udaraljke), Danijel Maoduš (akustična gitara), Franjo Stojaković (klarinet, saxofon), Fred Lanz (klavijature) te Fran Krsto Šercar (udaraljke).

Doringo

Govoreći o albumu za DertMusic, Doringo iznosi svoje impresije i motivacije kao i put do ostvarenja ovog albuma!

Počnimo s nazivom albuma, žargonski termin “Budem budem” u potpunosti opisuje mentalitet ovih prostora, kako individualni pristup zadacima, tako i sistemski na široj tj. višoj razini, što se i očituje u trenutačnom stanju u društvu kao refleksija vladajućih koji su također individue sklone prosječnom načinu funkcioniranja iako imaju daleko veću odgovornost i obvezu.

Album je sniman i produciran u roku od tri mjeseca ovog ljeta. Same pjesme su nastajale kroz puno dulje razdoblje, a neke teme i rifovi su stari i preko desetak godina. Pošto smo instrumentalni sastav onda nam jedino ostaje tekstualno se izraziti kroz nazive pjesama kao poruka ili opis situacije a ponekad i opširnije pustolovine.

Zanimljivo je da smo na dan izlaska albuma imali probu na kojoj smo počeli raditi na pjesmama za novi album. One su u biti aranžmanski na gitari više manje gotove, a njih 8 novih samo govori da Doringo kao autor ima što ponuditi na još nekoliko albuma za koje očekujemo da se studijski ostvare a potom i pojave u javnosti barem jedanput godišnje.

Album je sniman tokom ljeta ove godine, a na finalnom obliku albumu sarađivali su su stalni članovi sastava: Damir Mihaljević (bubanj); Mihovil Jurdana (bas gitara); Mak Murtić (flauta i saksofon); Lucija Stanojević (violina); Nika Bauman (flauta) te vođa sastava Dinko Čvorić – Doringo (gitara i produkcija) a kao gost se pojavljuje Orjen Riđanović (solo gitara).

Album čine stvari:  Jakna od Teksasa, Vikend u Jasmini, Eshtafe, Zdravo za Gotovo, Tri Probe Tjedno, Kralj Tekstila, Tepsikord i Mekota

Album je izdan za diskografsku kuću Hitchtone Music & Promotion te je dostupan na svim digitalnim platformama i servisima kao i na CD-u.

Podijelite:

Podijelite

Posljednje novosti