Search
Close this search box.

PROMOCIJA KNJIGE „SVE BIO JE RIAM“ I IZLOŽBA LEGENDARNOG BUBNJARA AZRE BORISA LEINERA!

Boris Leiner, legendarni bubnjar Azre, Haustora, Vještica, So Mazgoona, u petak 24. septembra, promovisat će rock autobiografiju ”Sve bio je ritam”.

Knjiga je izdana u Hrvatskoj i Srbiji. Ubrzo nakon izdavanja postala je hit. Autentično, suvremeno i zabavno štivo pisano “uz dlaku” obuhvaća najzanimljivije momente Leinerove bogate rockerske karijere. Prije svega fanovska litetatura, ali i za širu čitalačku publiku željnu još jednog insajderskog viđenja Novog vala. Knjigu će predstaviti urednica Jasminka Mitrić i moderator Ljubo Pavlović.

Poštovaoci grupe Azra, pored pomenute knjige moći će nabaviti i memorabilije s potpisom – plakat Azre iz 1981. reprint, majice, Borisove crteže likova iz knjige, cd-e.

Dajemo dio recenzije Đorđa Matića o knjizi „Sve bio je ritam”: “Nema, a teško da će skoro biti otvorenije i direktnije, eksplicitnije napisane (auto)biografije s rock-scene što se zvala i zove se domaća, od upravo objavljenog knjižuljka Borisa Leinera, nevelike kombinacije slikovnice i teksta kalamburski naslovljenog „Sve bio je ritam“. Dosadašnji slični, redom slabi autobiografski pokušaji, od Bate Kovača do Miše Aleksića, basiste Riblje čorbe, kao da su bježali od toga da išta kažu. Bilo šta – dobro, loše, pametno, glupo, tendenciozno, kako god – ništa tamo nije bilo za čitanje, a kamoli za ramišljanje. Tako većinom i kod drugih biografija: i muzičari i autori, novinari i publicisti koji pišu o ovima rade to dosadno i suvo, šute gdje bi trebalo govoriti, svuda spinovanje i peglanje životnih priča, kao da su političari.

Boris Lener Rock Biografija “Sve bio je ritam”

Ova, nekako kao na brzinu pisana knjižica trećeg i posljednjeg člana klasične postave Azre koji je odlučio objaviti biografske zapise, drugačija je. Leiner, istinski važan muzičar iz najboljih dana naše scene, čuveni eksplozivan i uzbudljiv bubnjar, trajno je vezan dakako uz golemost pojave Branimira Štulića Džonija – i sam i bez srama ovdje se na više mjesta pozicionira kao kakav dobrohotni Sančo spram Džonijevog Don Kihota. Ne znamo je li ta afilijacija pridonijela i sljedećem, ali na malo više od sto stranica kratkih autobiografskih angedota Leiner se ne uzdržava ni u čemu. Ne mulja, ne uljepšava, ne cenzurira ni događaje, ni svoja sjećanja, ni rječnik. Pogotovo potonje, i u dubljem smislu (da se oprosti ovdje) nego bi se iz prve moglo pomisliti. Najvažnije za rokersku knjigu: ne pravi ni sebe boljim nego što jest i svoju glavnu opsesiju stavlja u prvi plan, veselo i bez isprike.“

Poslije promocije knjige, koja će biti organizovana u velikoj sali CKM u 19 sati, posjetioci će imati priliku pogledati likovne i kiparske radove Borisa Leinera u Fotogaleriji Jelićeva.

Zbog izuzetno lascivnih opisa u knjizi, promociji knjige i izložbi, moći će prisustvovati osobe iznad 18 godina!

Oznake: SONG BOOK
Podijelite:

Podijelite

Posljednje novosti