Search
Close this search box.

NEDIM ZLATAR „MEŠA JE OPET POKAZAO DA JE MAJSTOR POEZIJE”, NOVIM ALBUMOM DVOJCA BASHESKIA & EDWARD EQ – „Seven Lessons with Mehmed Begić!”

Nakon što je prethodne sedmice objavljen video za pjesmu Bladerunner, dvojac Basheskia & Edward EQ predstavili su svoj novi album, koji je realiziran u saradnji sa bh. pjesnikom Mehmedom Begićem, koji potpisuje tekstove za sve pjesme na albumu.

Za razliku od njihovih ranijih ostvarenja  “Opasan Čovjek” i “Savršen Metak” – album Seven Lessons je na engleskom jeziku i nije izveden u formi spoken word, već pjevanja.

Album je nastao u periodu ljeta 2020. godine, a sam proces realizacije je kako kažu muzičari počinjao od tekstova Mehmeda Begića, na osnovu kojih su Nedim i Leo prvobitno počeli raditi instrumentale u improvizovanom kućnom studiju, da bi kasnije snimili i vokale. Pjesma Blackbird snimana je 2019. godine sa Albanom Ukajem, a za ovaj album dobila je novi aranžman.

Muziku i produkciju albuma potpisuju Nedim Zlatar i Leonardo Šarić. Gosti na albumu su Asmir Šabić sa izvedbom na bouzoukiu na pjesmi Bladerunner, te Alban Ukaj kao vokal i saksofon na pjesmi Blackbird. Za mastering albuma je bio zadužen Vlado Džihan (Milkshop Mastering).

BASHESKIA & EDWARD EQ “Seven Lessons with Mehmed Begić”

O novom albumu, Nedim Zlatar za DertMusic kaže:

„Meša je opet pokazao da je majstor poezije, ovaj put na engleskom u šta nismo sumnjali, ali sada imamo potvrdu otpjevanu u sedam pjesama, što je ispunjenje njegovog dječačkog sna: da ima dobar album na engleskom. Proces je bio intenzivan, Meša nam je zadao cilj, razmjenjivali smo ideje kakvu muziku za koji tekst da uradimo i učestvovao je u indikacijama, komentarima na demo snimke, prijedlozima za muziku (npr. solo trube na Hotel Room je njegova ideja, jer je jedan stih u pjesmi o Chat Bakeru).

Nakon šest završenih pjesama, počeli smo se patiti i nismo pronalazili rješenje za The night when no one cried i jednu noć sam sam sanjao onaj ritam i rif na električnom klaviru i ujutro usnimio prvi demo na koji je Leo odmah propjevao.

Zahvalan sam da smo imali tehničku podršku Jazz Festa Sarajevo zbog čega imamo dobar zvuk Leovog glasa koji vodi glavnu ulogu na albumu. Jedina pjesma koju pjeva naš talentovani drug Alban Ukaj je Blackbird, koji tu svira i saksofon. Nju smo snimili još 2019, a za ovu priliku smo uradili drugi dio u novom aranžmanu igrajući se sa bubnjevima.

Mehmed Begić

Zadnji i konačni dio procesa je bio mastering koji smo povjerili jednom od muzičkih heroja naše generacije Vladi Džihanu, koji je veoma brzo odradio savršen posao. Zaslužio je našu svaku zahvalnost i divljenje za zvuk koji smo na kraju dobili. Zahvaljujemo se i dragim ljudima koji nas podržavaju, koji su svojim donacijama omogućili finansiranje procesa produkcije, bez čije pomoći i podrške album ne bi bio realizovan: Edin Zubčević, Vedrana Dragoljević, Đana Karavdić, Roćko Živadinović, Senad Hadžimesić, Mirza Muzurović, Dika Musakadić Bajramović, Suzana Palaska, Nataša Gaon Grujić, Asja Rasavac Nikšić, Tamara Beltram Tanguy, Elvira Mandić, Sanela Alibegović Bećirević, Alma Dedić Šarenkapa, Ivor Kreso, Snežana Bogićević, Emina Daut, Narcisa Cvitanović, Mirza Tahirović, Muhamed Zlatar, Behija Zlatar, Enes Zlatar, Ajna Zlatar, Dalio Sijah, Deni Sijah, Davor Vidović, Belma Zvizdić, Edhem Jesenković, Dragana Nikolić, Dino Aganović i mnogi dragi prijatelji.“

Album je dostupan od devetog septembra na svim digitalnim servisima, a podržati rad muzičara možete kupovinom albuma putem platforme Bandcamp. Izdavač albuma je sarajevski label Podmornica.

Podijelite:

Podijelite

Posljednje novosti