Search
Close this search box.

9. VAREŠ CLASSIC FESTIVAL 2021 “Ethos”: DONOSIMO BOGAT PROGRAM SA EMINENTNIM UMJETNICIMA!

Deveto izdanje Vareš Classic Festivala kroz temu “Ethos” predstavlja vrhunsku muzičku umjetnost i umjetnike iz BiH i inozemstva; angažiranu, životno važnu, dostupnu svima i s važnom misijom koja nas sve spaja – nastaviti kreirati i u najtežim okolnostima te zajedničkim snagama dati najbolje i najiskrenije, od sebe i od Muzike.

Polazeći od izvorišta vlastitog etosa, orijentiranog na vrhunsku Muziku u najširem smislu riječi, VaClaF 2021 će predstaviti fenomenalne izvođače različitih generacija i žanrovskih opredjeljenja: od mladih nada do iskusnih profesora, od rane muzike baroka, preko vječnih klasika, tanga, perzijske muzike, sevdaha, do suvremenih djela živućih kompozitora i kompozitorica.

Suočeni s iznimnim vremenima, primorani na prilagodbu, deveto izdanje VaClaF-a ponudit će ponovo sve koncerte i sadržaje potpuno besplatno, ali ovaj put, uz poštivanje svih epidemioloških mjera, nadamo se isključivo publici uživo u Varešu.

Tako će sjajna austrijska pjevačica bh korijena Nataša Mirković, uz francuskog serpetnistu Michela Godarda u četvrtak 23.09. svečano otvoriti festival raznolikim programom rane i etnom inspirirane muzike, a oboje će već sljedeći dan, petak 24.09., nastupiti i uz Oberton String Octet, jedan od najperspektivnijih mladih austrijskih ansambala u programu “Tangabile”.

Subota, 25.09. rezervirana je za sjajnog kanadskog muzičara perzijskih korijena Amira Amirija, koji će na santuru predstaviti jedinstven autorski program, a u nedjelju 26.09. će također udružiti snage s Oberton oktetom u centralnom programu festivala, Miholjskom koncertu pod ovogodišnjom temom “Ethos”. Kao solistice pridružit će se i Ivana Nikolić na oboi te Andrea Nikolić na violini i violi, a poseban gost na kontrabasu bit će Fahrudin Strojil iz orkestra Sarajevske Filharmonije.

U već tradicionalnom programu “VaClaF Rising Stars” predstavit će se mlada bh violinistica Alma Dizdar, uz Mirona Konjevića na čembalu i Belmu Alić na violončelu, u četvrtak 30.09.

Mlade nade vareške muzičke scene predstavit će najbolji mladi pijanisti Muzičke škole u Varešu u petak, 01.10.

Svečano zatvaranje ovogodišnjeg VaClaF-a u subotu 02.10. obilježit će sjajni međunarodno nagrađivani bh umjetnik, “Singer of Tales”, Damir Imamović u posebnom programu s prijateljima za Vareš Classic Festival.

Svi koncerti od 23. do 30.09. održat će se u 19 sati u jedinstvenim ambijentima Stare (23., 25., 30.09.) i Župne crkve sv. Mihovila (24.&26.09.), a mladi pijanisti nastupit će u 18h u dvorani Radničkog doma. Svečano zatvaranje u subotu 02.10. predviđeno je u 19h u velikoj dvorani Centra za kulturu i edukaciju – Radnički dom Vareš.

Naposljetku, molimo Vas za razumijevanje i podršku u ovim neizvjesnim vremenima, pogotovo ukoliko dođe do nepredviđenih izmjena u posljednji trenutak. Radujemo se svakoj sekundi podijeljene Umjetnosti s Vama! Ovogodišnji VaClaF, u organizaciji UPG Emil Milo Cipra Vareš, partnerstvu s Kammermusikverein WISE, Župom Vareš, Centrom za kulturu i edukaciju Vareš i suradnji sa sjajnim Austrijskim kulturnim forumom Sarajevo, značajno su podržali i Fondacija za muzičke, scenske i likovne umjetnosti Sarajevo, Institut Francais i Francuska ambasada Sarajevo te prijateljske kompanije i organizacije iz Vareša kao i pojedinci u Varešu i dijaspori.

Podijelite:

Podijelite

Posljednje novosti