Search
Close this search box.

ZVIJEZDA AFRO-PERUANSKE MUZIKE SUSANA BACA NAJAVLJUJE NOVI ALBUM “PALABRAS URGENTES”!

Zvijezda afro-peruvanske muzike Susana Baca obilježava 50 godina svoje muzičke karijere i proslavlja ga sa svojom novom pjesmom Palabras Urgentes koju će izvesti na Real World Records 8.oktobra 2021.godine.

Sniman kao jedan vid protesta i debate, ovaj album sadrži 10 pjesama, svaka predstavlja zasebno poglavlje koje slušaoca vodi na svojevrsno putovanje: jedinstvenu muzičku refleksiju o tradiciji Perua.

Baca pjeva o slobodi, društvenoj jednakosti i borbi protiv rasizma. Njena muzika je kombinacija važnosti poezije i ljepote muzike što njenu nivu zbirku čini tako ubjedljivom.

Posebnu podršku i značaj albumu daje dobitnik prestižne GRAMMY nagrade Michael League (Snarky Puppy, Bokanté, David Crosby) kao producent. On je dao potpuno novu perspektivu kreiranju albuma, stvarajući univerzalni i savremeni zvuk.

Susan Baca – “Palabras Urgentes”

Susana Baca povodom svog novog albuma kaže:

“Godine donose neko novo svjetlo na svijet i album “Palabras Urgentes” koji traga za slobodnim izražavanjem i iskreno svim onim stvarima koje ja najviše volim. U 76.godini vrijeme je da prestanem razmišljati kako da svima ugodim, već kako da isporučim album iskreno i iz srca. Ovih deset pjesama govore o teškim vremenima koja danas živimo. One sadrže muziku iz najdubljih korjena sa važnim riječima, nadom i osudom, u potrazi za szelom i čuvanom istinom. Sa mojim duhom, srcem i talentima svih koji su dali svoj doprinos, nudimo ovaj album kao novo rođenje tradicionalne muzike. Nadam se da će svi koji budu slušali ovaj album osjetiti ljubav za životom i ljubav za iskrenim življenjem.”

Vodeći singl sa albuma nazvan je “La Herida Oscura”, je homage Micaeli Bastidas, vođi gerilaca i jednoj od najhrabrijih žena u borbi za nezavisnost Perua. Ove godine se obilježava 200.godišnjica nezavisnosti ove države i La Herida Oscura  izražava počast Bastidi kao centralnoj figure ovog slavnog događaja. Chabuca Granda je napisao pjesmu koju je Susana otpjevala.

“Pjevam La Herida Oscura kao da je tajna, sa istom jačinom i ljubavlju prema našoj historiji, pjevam pjesmu i nastaviću pjevati, svaki bit ovog ritma se može ovdje pronaći, nijedna riječ ne nedostaje.” Kaže Susana Baca.

Podijelite:

Podijelite

Posljednje novosti