SevdahLab

EVROVIZION PICKLE BAR I DAMIR IMAMOVIĆ NAJAVLJUJU NOVI SEVDAHLAB-SEVDAH IZMEĐU DVA CARSTVA!

EVROVIZION PICKLE BAR I DAMIR IMAMOVIĆ NAJAVLJUJU NOVI SEVDAHLAB-SEVDAH IZMEĐU DVA CARSTVA!

Uz podršku Goethe-Instituta Bosne i Hercegovine, Damir Imamović će održati novo interaktivno predavanje SevdahLab u Historijskom muzeju BiH unutar putujuće izložbe ifa-e EVROVIZION.CROSSING STORIES AND SPACES.

Povod za ovaj događaj je nastavak javnog programa unutar instalacije Pickle Bar internacionalnog umjetničkog kolektiva Slavs and Tatars, koja će tokom ljeta 2021. okupiti i druge poznate lokalne umjetnike i umjetnice čiji radovi preispituju granice i mogućnosti jezika. Program Pickle Bara u Sarajevu, u suradnji sa Slavs and Tatars, kurira Hana Ćurak, mlada sociologinja i feministkinja.

SevdahLab Damirov je obrazovni projekt započet 2010. godine. Putujući “laboratorij sevdaha” posvećen povijesti i estetici ovoga žanra, SevdahLab objedinjuje istraživačku i glazbeničku stranu Imamovićevog djela u formi interaktivnih predavanja i radionica. Izdanje ovog etabliranog programa unutar Pickle Bara nosi naslov SevdahLab: Sevdah između dva carstva te je posvećen promatranju sevdaha kroz društvena trenja nastala između historijskih događaja na prostoru Bosne i Hercegovine i okoline.

Prateći muzički žanr sevdaha te ne zadovoljavajući se samo teorijskim izlaganjem ustaljenih shvatanja, SevdahLab često postaje kreativna radionica povezivanja mnoštva teorijskih ali i praktičnih uvida.Damir Imamović (1978.) jedan je od rodonačelnika novoga sevdaha. Specifičnost njegovog pristupa ogleda se u  prožimanju tradicije, koju baštini i kao pripadnik jedne od najuticajnijih sevdalijskih porodica, inovativnog kompozitorskog, aranžerskog i intepretativnog nadograđivanja sevdalinke, te snažnog oslanjanja na uvide stečene istraživanjem historijskih pisanih i zvučnih izvora. Dobitnik je prestižne nagrade The Best of Europe britanskog muzičkog časopisa Songlines (2021).

Pickle Bar, instalacija i rezidencijalno-mentorski program u Berlinu kolektiva Slavs and Tatars je realizovana kao dio ifa-e izložbe EVROVIZION.CROSSING STIORIES AND SPACES. Obje inicijative nude platformu za razmjenu i učešće široj javnosti izvan institucionalnog okvira savremene umjetnosti. Rezidencijalno-mentorski program, kao i instalacija Pickle Bar smješteni su u berlinskoj multikulturnoj četvrti Moabit i odražavaju raznolikost ove četvrti i studija umjetnika. Integracija Pickle Bara u projekt EVROVIZION stvara prostor za lokalne dijaloge na svim stanicama ove putujuće izložbe.

Prije otvaranja svake izložbe, mladi lokalni profesionalci (bili oni umjetnici, kustosi ili istraživači) iz svake od lokacija izložbe bit će izabrani za sudjelovanje u programu mentorstva u Berlinu. Tokom ova dva mjeseca oni su integrirani u Slavs and Tatars studio, gdje imaju priliku biti dio mentorskog programa u njihovim ličnim projektima, od kojih neki mogu na kraju biti predstavljeni kao dio projekta EVROVIZION. Iz Sarajeva, Slavs and Tatars i ifa su izabrali mladu sociologinju i feministkinju Hanu Ćurak.

Historijski muzej BiH ljubazno moli posjetitelje i posjetiteljke da se, u skladu sa preporukama nadležnih institucija, pridržavaju mjera u cilju sprječavanja širenja koronavirusa. EVROVIZION.CROSSING STORIES AND SPACES je izložba ifa-e (Institut für Auslandsbeziehungen) koja se u Sarajevu organizuje u saradnji sa Historijskim muzejom Bosne i Hercegovine i uz podršku Goethe-Instituta Bosne i Hercegovine.

SevdahLab će se održati u četvrtak, 5. avgusta u 19:00 sati, a broj posjetilaca je ogranien na 20.

Emir Kovačević

August 4th, 2021

No comments