Search
Close this search box.

JAZZ FESTIVAL POD UMJETNIČKIM VODSTVOM RATKA ZJAČE U OKVIRU MANIFESTACIJE “SUTIVANSKO LITO 2021”!

Pod umjetičnim vodjstvom Ratka Zjače, ovog ljeta će se na otoku Braču, u prelijepom mjestu Sutivan, održati prestižna manifestacija Stivansko ljeto 2021, a u okviru nje 3. Internacionalni jazz festival More&Jazz.

Na Braču, najvećem hrvatskom otoku maslina i mramora leži malo, pitomo i kao u bajci uspavano naselje Sutivan. To je jedno mirno, prekrasno mjesto koje svim putnicima vrlo gostoljubivo nudi uživanje u otkrivanju njegovih draži. U Sutivanu nema gužve, brzine i buke, pa posjetitelji zahvaljujući tome mogu okusiti stvarni, autentični okus, miris i kolorit Dalmacije odnosno njene kuhinje i idiličnog lokalnog života. Prirodna ljubaznost, gostoljubivost i stoljetna marljivost stanovništva učinili su od ovoga mjesta oazu mira i spokoja. Zbog toga se Stivanjani neizmjerno raduju svakom svom gostu i doživljavaju ga kao iskrenog prijatelja. Dobrodošli u netaknuti dragulj otoka Brača – Stivan! Sutivan je proteklih kroz svoja „kulturna ljeta“ bio domaćin mnogim hrvatskim i stranim jazz muzičarima. Ambient Kavanjinovih dvora i sutivanske rive postao je tako nesvakidašnja pozornica gdje su posjetitelji mogli u blizini mora i usidrenih brodova uživati u fenomenalnim glazbenim izvedbama.

Dobra energija koja se stvarala na tim događanjima potakla nas je da oformimo i jedan mali otočki jazz festival na kojem bi jazz zaljubljenici mogli uživati u suncu, moru i izvrsnoj muzici. Sa velikim veseljem vas pozivamo na istinsku ljetnu jazz feštu! U sklopu Stivanskog lita 2021 održati će se treći međunarodni jazz festival More & jazz u organizaciji Turstičke zajednice Općine Sutivan uz nesebičnu pomoć i podršku Aldure sport i Ive Ljubetića Šteke, a sve pod umjetničkim vodstvom Ratka Zjače. Festival će koristiti sutivansku rivu, tačnije prostor dvora Kavanjinovog ljetnikovca i šimatorij župne crkve Uznesenja blažene Djevice Marije kao otvorenu pozornicu sljedećim izvođačima:

Umjetnički direktor festivala – Ratko Zjača

28.7.2021. – Roland Abreu & The Cuban Latin Jazz (Cuba /Poland) 29.7.2021. – XY Quartet (Italy) 30.7.2021. – Daniel Caccia & Organ Trio ( D / IT / CRO / SLO) Osim koncerata, koji će započinjati svaku večer u 22:00h, održavati će se i dječje radionice u periodu od 18:00 do 19:00h, te će se tokom cijelog festivala moći pogledati izložba Davora Hrvoja. Roland Abreu & The Cuban Latin Roland Abreu – akustični bas, Taras Bakovskyi – tenor i saksofon, Pawel Kukula – klavir, Dominik Jaske – bubnjevi.

Jazz koji čine međunarodnu postavu predstavljaju spoj jazz muzike, latino – kubanskih ritmova, salse i klasične muzike u izvedbi mladih vrhunskih muzičara. Četiri nadarena muzičara različitih nacionalnosti svirali su stotine koncerata uživo širom Europe i upravo su nedavno objavili svoj drugi album.

Roland Abreu Double je izvođač bassa i kompozitor. Dolazi iz Havane gdje je rođen i živio do svoje 20-te godine. Diplomirao je na Konzervatoriju muzike Giillermo Tomasa Bouffartiguesa u Havani.Učestvovao je na brojnim festivalima, uključujući Jazz Plaza. 2007. Je pobjedio na takmičenju Musickalia.

Taras Bakovskyi, saksfonosita i  kompozitor, rođen je u Lutsku. Pobjednik je nagrade “Awards of the Minister of Culture and National Heritage”.   Paweł Kukuła, pijanist, počeo je svoju muzičku karijeru sa 7 godina u State School Musical u Grudziadz. Bio je član mnogih muzičkih bendova.

2007. godine odlazi u Varšavu gdje studira na Faculty of Jazz, a nakon par godina upisuje muzičku akademiju u Wroclavu. Učestvovao je u mnogim festivalima i takmičenjima i svirao je u mnogim Big Bandovima uključujući “Aquarium” na Film Jazz Project. Dominik Jaske svira različite muzičke stilove, od jazza preko salse, gospela, funka, hip-hopa do originalne narodne muzike. Svoje vještine je unapređivao, između ostalog i na Odsjeku za jazz na Bednarska u Varšavi pod pokroviteljstvom legendi poljske jazz muzike.

International Jazz Festival More%Jazz

Band XY Quartet Nicola Fazzini čine: alt sax, Alessandro Fedrigo: bas gitara, Saverio Tasca: vibracije i Luca Colussi: bubnjevi

Svakako se može smatrati reprezentativnim bendom novog talijanskog svijeta jazze. Kvartet je postigao brojna priznanja i kritiku javnosti, najpoznatiji talijanski magazin Musica Jazz je u 2014. i 2017. godini nagradio XY Quartet kao drugu najbolju italijansku jazz grupu.

XY Quartet se svakako može smatrati reprezentativnim bendom novog talijanskog svijeta jazza. Grupa osnovana 2011. godine osvrće se na 3 CD-a (Idea F, XY, Orbite tiskane na nusica.org), koncerte mnogih glavnih italijanskih festivala i rastuću umjetničku aktivnost u inostranstvu.

Bend je postigao brojna priznanja kritike i javnosti, magazin Musica Jazz je u 2014. i 2017. godini nagrađen kao drugi najbolji italijanski sastav, ostvarili sui dobar broj pozitivnih kritika u Italiji i inostranstvu.

XY Quartet ističe se po živim svirkama ​​i izražajnoj efikasnosti pomoću kojih može razraditi muziku, originale i inovativne materijale održavajući konstantnu ravnotežu između improvizacije i kompozicije. Različiti uticaji obilježavaju muziku benda: jazz, savremeni, minimalizam, elektronika, prog, i čini se da se svaki od ovih elemenata spaja u svojstven i jedinstven jezik koji bend stavlja u žižu međunarodnog stage-a.

XY Quartet

Potaknuti različitim interesima poput muzičkog istraživanja, ali i naučne fantastike, arhitekture i književnosti, vođe benda Nicola Fazzini i Alessandro Fedrigo vole svoju muziku slikati kao inspiraciju i kreaciju koju je zamislio zamišljeni lik Jon Futuru. Jon, plod žive mašte Alessandra Fedriga, živi u vanjskom prostoru davno minulog vremena. Ova igra raspoređivanja (otuđenja) nije ništa drugo nego refleksija na sam muzički jezik, na različite materijale koji ga čine i na značenje koje imaju u našem društvu. Elementi muzičkog jezika oduzeti su iz njihovog istorijskog, geografskog, društvenog konteksta i projicirani u drugu dimenziju koja postaje hipotetička vanzemaljska budućnost.

Tokom godina, XY Quartet je ostvario različita iskustva uživo, od kojih je jedan izvanredan multimedijski projekt u saradnji sa video umjetnikom Claudiom Sichelom, a da ne spominjemo performans s naučnim komunikatorom Dariom Kublerom, obojica posvećena temi prvog istraživača svemira. XY kvartet je takođe učestvovao u nekim od najvažnijih jazz festivala u Italiji i širom svijeta, a ovdje je i uži izbor za pamćenje nekih od njih u Italiji: Umbria Jazz Winter, Novara Jazz, Centro d'Arte Padova, Ivrea Jazz Festival , Una striscia di terra feconda u Romi, Nel gioco del jazz u Bariju, Jazz, Jazz i Vino mira u Cormonsu, Ferrara Jazz Club, Casa del Jazz u Rimu; iu inostranstvu XY Quartet je gostovao u Švajcarskoj, Austriji, Poljskoj, Holandiji, Sloveniji, Estoniji, Finskoj i Mađarskoj.

DANIEL CACCIA & ORGAN TRIO (D / IT / CRO / SLO) Daniel Caccia – vocal, Renato Chicco – orgulje, Ratko Zjača- gitara, Joze Zadravec – bubnjevi

Dobitnik nagrade Downbeat, Daniel Caccia, nominovan za prestižnu nagradu Echo Jazz Awards „pjevač godine“ u najpoznatijem američkom jazz magazinu Downbeat, objavio je mladim pjevačima godine i također Daniel je dobitnik hrvatskih nagrada Porin za jazz album godine. Daniel će se predstaviti sa svojim novim orguljaškim triom u kojem sviraju poznati vrhunski evropski jazz muzičari.

Već za vrijeme dok je bio vokalni solista u Njemačkom nacionalnom jazz orkestru (BundesJazzOrchester), Daniel Čačija / Caccia izabran je za „najboljeg mladog pjevača“ 2013. godine u američkom časopisu „DownBeat“ koji postavlja trendove. Nakon što je 2014. godine sa Jazz orkestrom HGM-a Zagreb primio Hrvatsku muzičku nagradu „Porin“ za „Jazz album godine“, lansira svoj samostalni album LIFELINE i postaje nominirani za njemačku muzičku nagradu ECHO JAZZ kao „pjevač godine“ u 2016. godini.

Daniel Čačija / Caccia rođen je 1986. u Osijeku, Hrvatska. Početkom 90-ih njegova se porodica doselila u Njemačku. Tamo je prvi put započeo profesionalne satove muzike kao klasični pijanista na Konzervatorijumu u Frankfurtu na Majni. Kasnije ga je obrazovna karijera dovela do jednog od najcjenjenijih mjesta za studiranje jazza u Evropi – do Graza, Austrija. Diplomirao je i magistrirao na poznatom KUG Jazz odjelu gdje je studirao kod višestruko nominirane za grammy pjevačice-pijanistice Dene DeRose. Pored njegovog učiteljskog rada, možete čuti Čačija / Caccia u njegovom vlastitom kvartetu, kao i druge formacije kao što su bivši Roger Cicero BigBand, Latvijski radio BigBand i Sigi Feigl BigBand da nabrojimo samo neke.

Podijelite:

Podijelite

Posljednje novosti