Search
Close this search box.

TIJANA VIGNJEVIĆ PREDSTAVILA ZBIRKU PJESAMA “VOX BALCANICA” ZA ŽENSKI VOKALNI ANSAMBL!

Danas je  u koncertnoj dvorani „Cvjetko Rihtman” u Srednjoj muzičkoj školi u Sarajevu s početkom u 12 sati održana je promocija nove zbirke Tijane Vignjević “Vox Balcanica”. Pored autorice, na promociji su govorili i dr. Fatima Hadžić, dr. Esma Cerkovnik i prof. Branka Vidović.

Autorica Tijana Vignjević rođena je i odrasla u Sarajevu gdje je završila studij dirigovanja na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu 2001. godine, u klasi profesora Teodora Romanića, a postdiplomski studij iz orkestarskog dirigovanja na Univerzitetu za muziku i scenske umjetnosti u Beču, 2014. godine, u klasi profesora Uroša Lajovica.

Dirigentica je vokalnog ansambla „Corona” od 1997. godine, a od 2002. zaposlena je kao profesorica orkestra u Srednjoj muzičkoj školi u Sarajevu.Zbirka “Vox Balcanica” je već dobila sjajne kritike muzičkih poznavalaca, od kojih izdvajamo samo neke.„Na sreću muzičkih profesionalaca i amatera, dirigentica Vignjević je odlučivši dio obimnog repertoara Ansambla Corona podijeliti i javnosti učiniti dostupnim i putem printanog medija, obogatila izuzetno malobrojnu literaturu ovog tipa u Bosni i Hercegovini danas.”- dr. Fatima Hadžić„Zbirka Vox Balcanica želi nesebično podijeliti jedan od pogleda i pristupa balkanskoj muzici, i time približiti kako aranžmane, tako i tradiciju na kojoj se bazira, publici i izvođačima mnogo šire izvan granica geografskog pojma Balkan”.- dr. Esma Cerkovnik.

Tijana Vignjević sa članicama Ansambla Corona promocija zbirke “Vox Balcanica”

„Vox Balcanica” zbirka je pjesama priređenih za ženski vokalni ansambl ili hor, a objavljena je u izdanju izdavačke kuće Buybook kao prvo izdanje muzikalija. Aranžmani su pisani namjenski za Ženski vokalni ansambl „Corona” iz Sarajeva.

Za DertMusic.com,  Tijana Vignjević je prenijela svoje utiske o novoj zbirci.

“Zahvaljujući podršci Ministarstva kulture i sporta KS, izdavačke kuće Buybook, naravno i prijatelja koji su pomogli da zbirkaVox Balcanicaugleda svjetlo dana, ali usljed pandemije COVID – 19 korona virusa nismo bili u mogučnosti organizovati promociju zbirke ranije, tako da evo tek danas je upriličena promocija i knjiga izlazi u javnost. „Vox Balcanica” čine dvanaest pjesama sa područja Balkana, to je neka nit koja ih povezuje. Ja sam pisala i puno aranžmana iz drugih muzičkih stilova popa, rocka, čak i klasike, ali ti aranžmani nisu ovoj zbirci. „ U pripremi je nova zbirka u kojoj će ti žanrovi biti obuhvaćeni.  Tijana dodaje kako priprema i zbirku za glas i violončelo za duo u kojem nastupa sa violončelisticom Belmom  Alić.

Promocija “Vox Balcanica”

Govoreći o motivu objavljivanja zbirke „Vox Balcanica” autorica iste dodaje:

“Postoji već puno kompozicija napisanih za hor i vokalne ansamble, međutim ja sam pisala direktno za ansambl sa kojim radim, tako da sam imala priliku da iskoristim glasovne mogućnosti, glasovne kapacitete članica mog ansambla. Tako sam u uvodu zbirke i napisala, oni koji krenu da ožive neke od tih aranžmana ne moraju se držati striktno onoga što je napisano, već da  prilagode aražman ansamblu koji imaju, a da solista ima punu slobodu interpretacije. To je u klasičnoj muzici zabranjeno, mijenjati intonaciju pjesme. Na horskim takmičenjima se uvijek pjeva iz pisane intonacije, i tako se mora završiti, to su stroga pravila koja nas nekako stalno drže sputanim, u stalnom stresu kad izvodimo neku muziku, pitamo se hoćemo li pasti u intonaciji, ili ćemo se podići u intonaciji, a ustvari nam je cilj da prenesemo emociju. Da bismo mogli da budemo opušteni u izvedbi ne treba da bude nikakvih akademskih sputavanja sa strane, uvijek težimo da izvedemo djelo u najboljem svjetlu.”

Na naše pitanje o sadržaju, koje su pjesme obrađene kroz ovu zbirku autorica zbirke „Vox Balcanica” nam otkriva:

“Neke od pjesama koje se nalaze u zbirci su: “Evo srcu mom radosti” – sevdalinka iz Bosne i Hercegovine, zatim “Mome stoe“ iz Makedonije, nekoliko sefardskih pjesama “Si Veriash a la rana”, Il Bastidor”, slovenačka “Vsi so venci bejli”, romska “Ederlezi”, jedna iz bosanskohercegovačke seoske tradicije “Šta se čuje iza grada”… U svakom slučaju, zbirka „Vox Balcanica” je namijenjena kako muzičkim profesionalcima, tako i muzičkim amaterima koji tek kroče u istraživanje svog izraza i interpretacije, te tako grade svoj muzičkisvijet!”

Oznake: ZBIRKA
Podijelite:

Podijelite

Posljednje novosti