Search
Close this search box.

BALKANROCK BAND “LIFE ON WHEELS” OBJAVIO NOVI ALBUM “STAR ROVER”!

Balkanrock band “Life on wheels” iz Minhena, nepune tri godine od svog prvog albuma, objavio je novi album pod nazivom „Star Rover”, kao i animirani video za opener albuma ŽNK (Život na kotaču).

Projekat je okupio muzičare te umjetnike širom Evrope a poseban je po tome što je dio pjesama na bosanskom jeziku ( ŽNK i Care, care). Objavom drugog albuma, Life On Wheels nastavlja konsekventno svoj rad uz prepoznatljiv ritam Balkana, te uticaj različitih muzičkih pravaca koji su već na njihovom debitantskom albumu „Help Yourself” činili čar njihovog muzičkog stvaralaštva. Bend čine: Ernest Hodžić (vokal, ritam gitara te autor teksta i muzike), Haris Hodžić (gitare i vokali), Michael Graber (basgitara), Hannes Herger (bubanj, perkusije) i Monique Sonnenschein (violina). 

Gosti na albumu su: Josue Garcia Garcia (duvački instrumenti), Wilhelm Strakerjahn (klavir, orgulje), Elvir Bosnić (harmonika), Kerstin Muehlberger (popratni vokali), Sarina Huber (popratni vokali).

Life on wheels je internacionalni minhenski bend koji svojom muzikom kombinuje “joie de vivre” i zvučni svijet Balkana sa hard rockom i plesnim ritmovima. Ekspresivni tekstovi su predstavljeni na engleskom ili bosanskom jeziku. Sve pjesme i aranžmani su autorski. Ako tražite show sa snažnom energijom i posebnom karizmom, koncert ovog benda pravo mjesto za vas! U šest godina svog stvaralaštva band se etablirao u bavarskoj muzičkoj sceni i redovni je dio festivala ovog regiona.

Kombinacija set-liste i karakter pjesama su potpuno raznolike: ponekad hard rock, ponekad balkanske balade sa dubokom melankolijom. Cijela je stvar začinjena tekstovima koji vas tjeraju na razmišljanje. Podjednako bogati u svojoj kreativnosti i različiti poput korijena muzike Life On Wheels-a su i muzičari, koji su prethodno isprobali različite muzičke stilove. Dečki su radili mnogo toga, od bluesa preko soula do jazz rocka i metala. Front benda predstavljaju bosanski gitaristi Ernest i Haris, koji svojim nastupom donose bosanske začine potrebne za dobru atmosferu. Za ritam sekciju su zadužena dvojica Nijemaca Hannes i Michael, koji se brinu o tome da kompozicije počinju i završavaju na vrijeme.

Cover albuma – Star Rover

Nakon osnivanja benda u oktobru 2015. godine, ovih četvorica muzičara sviraju svoje prve koncerte uživo od 2016. godine. U oktobru 2017. godine započela su studijska snimanja za prvi studijski album „Help Yourself“, koji je završen u avgustu 2018. godine i objavljen 8. septembra 2018. godine.

2018. godine bend svoj rad kruniše objavom albuma prvijenca pod nazivom „HELP YOURSELF”, snimljenom u njemačkom studiju „Abstone” u režiji Norberta Leonhardta, na kojem zu standardnu postavu benda gostuje nekoliko renomiranih muzičara iz raznih djelova svijeta. Naziv ovog albuma je skrivena asocijacija na engleskom jeziku na bosanski izraz “bujrum”. Na ovom albumu koji je tematski bend opisuje putovanje jednog Bosanca po svijetu i vodi slušatelja kroz ritmičko i zvukovno putovanje praceno tekstovima koji izmedju ostalog  ukazuju na kulturno bogatstvo naseg planeta, a istovremeno i ogromne nepravde njegovog politickog poretka. Na kraju tog putovanja, protagonist završava svoj put na betonsoj bosanskoj plazi i sabira utiske. Taj “comming home” je predstavljen i jedinim cover-song-om “Dilber” koji je jedna sferična obrada poznate bosanske sevdalinke “Moj dilbere kud se šećeš”.

2019. godine bosanski frontman benda i autor pjesama Ernest Hodžić stupa u kontakt sa poznatom bavarskom autoricom knjiga za djecu te izvrsnom violinisticom Monique Sonnenschein, koja nakon nekoliko zajedničkih proba postaje njegov redovni član.

U svojoj sestoišnjoj karijeri „Life On Wheels” je održao mnoštvo koncerata na mnogim atraktivnim lokacijama i festivalima iz kojih izdvajamo „Isarinselfest”, „Tunixfestival”(pred oko 2000 ljudi), te „Königsplatz (Trg Kraljeva) u Minhenu na kojem iz godine u godinu pod vedrim nebom.

Sastav – Life on wheels

U januaru 2019. godine, nadahnuti spontanim gostovanjem violinistice Monique Sonnenschein na svirci u Ingolstadtu, započinju saradnju sa ovom izvanrednom umjetnicom i nedugo nakon toga ona postaje stalna članica benda.

Band nije uspjela zaustaviti ni koronska kriza. U proljeće 2020. bend objavili su seriju “koncerata iz dnevne sobe”, koji se još uvijek mogu vidjeti na njihovom YouTube kanalu.

Nakon prvog albuma i mnoštva koncerata, bend 2020. godine odlazi po drugi put u studio i pod teškim uslovima u vrijeme pandemije te zbog iste, neostvarene balkanske turneje, snima novi album pod nazivom “Star Rover”. Ovaj album obuhvata sedam pjesama koje svaka na svoj način oslikava spoj rocka i neizbjeznog uticaja Balkana. Dvije pjesme su na bosanskom jeziku, ostale na engleskom.

Sa novim albumom “Star Rover” bend pravi sljedeci korak u svom putovanju i jednom nogom ostaje čvrsto na zemlji, a drugom odlazi  na neizvjesnu potragu za samim sobom tj. na spiritualno putovanje po svom vlastitom biću. Potraga za trivijalnim odgovorima na kompleksna pitanja, razlike dobrog i loseg, crnog i biljelog ili pak potrebu pronalaska svog identiteta i mjesta u univerzumu. Svakodnevna borba dobrog i lošeg vuka u grudima svakog  čovjeka su samo neke od metafora koje oslikavaju ovu dilemu. Alea iacta est, pada na kraju kao odgovor nakon bosanske brojlice “En-Ten-Tini” koja se pojavljuje u pjesmi “Star Rover” i ukazuje na jedan od puteva u potrazi za svetim gralom. Da li ga je bend uspio naći, procijenite sami… Rekli su zaDertMusic.

Podijelite:

Podijelite

Posljednje novosti