Search
Close this search box.

NOVI DRUGI PO REDU ALBUM BUBNJARA DEJANA TERZIĆA „SILENT DANCER“ UGLEDAO SVJETLO DANA!

Bubnjar bosanskohercegovačkih korjena Dejan Terzić nakon godinu dana rada objavio svoj drugi po redu album “Silent Dancer” i pobrao sjajne kritike eminentnih muzičkih kritičara.

Silent Dancer je drugi Jazz album višestruko nagrađivanog bubnjara Dejana Terzića i njegovog banda Axiom. Kao i na prethodnom albumu Prometheus, Terzić miješa američki jazz sa formama evropske narodne muzike i drugim modernim zvukovima stvarajući specifičan zvuk.

Dejanu su se ovog puta pridružili Chris Speed, jedan od omiljenih instrumentalista današnjice, pijanista Bojan Zulfikarpašić kao i basista Matt Penman. Svi oni zajedno daju poseban stil koji je jedinstven i prepoznatljiv. Bubnjarski albumi su nekada previše bubnjarski, ali ovaj je sav posvećen muzici.. “Silent Dancer će vas prenijeti u jednu vrlo otvorenu traku”, izjavio je Brian Morton.

SILENT DANCER

Pod pokroviteljstvom muzičkog producenta Ermanno Basso, album Silent Dancer je snimljen i miksan u martu 2020 u Stefano Amerio at Artesuono Recording Studio u Cavalicco u Italiji, a mastering je uradio Danilo Rossi.

Dejan Terzić je jedno od prepoznatljivih imena u svijetu jazza u zadnjoj deceniji. Rođen je u Banjoj Luci. Njegova porodica se preselila u Njemačku kada je imao 3 godine. Počeo je svirati klavir sa 6, a bubnjeve je počeo svirati sa 12 u svom prvom rock i funk bandu.

U ljeto 1991.godine, Terzić se pridružio Vermont Jazz centru kojeg vodi legendarni mađarski gitarist Attilla Zoller. Attilla je ostvario značajan uticaj na Dejana, ohrabrujući ga u dinamičnijim nastupima i improvizacijama.

Tokom istog ljeta postao je član New York's Drummer's Collective, gdje je studirao između ostalog i sa Marvin Smitty Smith i Bill Stewart. Podsjetimo, u okviru koncertne sezone Grlom u jagode koju organizira drugu godinu zaredom Jazz Fest Sarajevo, a koji je održan u Tuzli, u Bosanskom kulturnom centru, predstavio se ovaj sjajni umjetnik sa svojim sastavom AXIOM.

Podijelite:

Podijelite

Posljednje novosti