New Album

OBJAVLJEN DIGITALNI “EL SHATT” NOVI ALBUM VLADIMIR&KALAFAT!

OBJAVLJEN DIGITALNI “EL SHATT” NOVI ALBUM VLADIMIR&KALAFAT!

World music/etno ansambl Vladimir & Kalafat objavili su svoj novi digitalni album naziva “El Shatt” pod tiketom izdavačke kuće PDV. Album je svojevrsno putovanje  kroz vrijeme i civilizacije, uživajte u ovoj svojevrsnoj melanholiji.

”El Shatt je istovremeno bol zbog odlaska, neizvjesnost, čežnja, bliskost, odlučnost, ponos, vjera, solidarnost, pustinja, zvjezdano nebo, more, sunce, pijesak i puno vjetra u plovidbi i na kopnu. Misao o povratku. On je i model za organizaciju društva, kreativnost i talent, otpor, partizani i Dalmacija. Taj izbjeglički logor u egipatskoj pustinji je prije i poslije svega borba za život. Koji nije ništa drugo, doli emocija. Ispričati stoga priču o njemu isključivo kroz općenito umjetnost u ovom slučaju muziku znači u nekom višem smislu komunicirati sa svim tim emocijama i ljudima, istinski ih poslušati i dati im pravo glasa u vremenu u kojem njihovi glasovi i emocije kao da su zauvijek iščezli pod pritiskom nove stvarnosti. A nisu, samo ih više nismo spremni slušati. No, Vladimir & kalafat ih i dalje slušaju. Taj zvuk iz prošlosti plovi preko Jadrana sve do ušća Neretve i potom nazad na ovaj album emocije nezaborava i pobjede.”

Vladimir & Kalafat, s konceptualnim albumom “El Shatt“ otisnuli su se na imaginarno putovanje iz dalmatinskog grada Komiže, preko talijanskih luka Barija i Taranta u egipatski Port Said, te napose u pustinjsko područje El Shatt nedaleko od Sueskog kanala na poluotoku Sinaj. El Shatt – Platneni grad, kako su ga prozvali Dalmatinci, je kompleks izbjegličkih logora u kojem je od februara 1944. do marta 1946. boravilo evakuirano stanovništvo iz Dalmacije. Prvi transport izbjeglica brodovima prema Egiptu krenuo je iz talijanskog grada Taranta.

Album El Shatt nije samo putovanje kroz vrijeme i civilizacije, već i topla intimistička reminiscencija na Nonu Mladineo iz prekrasne Komiže, portret Ranka Marinkovića i posveta marljivim rukama. Egipatski El Shatt dio je kolektivnog sjećanja u Dalmaciji.

Vladimir & Kalafat – Album “El Shatt

Šest pjesama, ukorijenjenih u tradicionalnoj muzici Mediterana u filigranskim izvedbama muzičkih juvelira, esejiste na klaviru Gabrijela Prusine, magičnog klarinetiste i harmonikaša Mehe Radoovića, zanesenog čeliste Olivera Đorđevića, pastelno nostalgičnih vokalistica Ingo Bodul Pranjković i Ivane Marijanović, marokanskog Berbera iz Essaouire Mohamad Ait-Mghar na rebabu, Mirze Redžepagića koji priziva vjetar Gibli na arapskom oudu, tankoćutnog Dine Šukala na glissentaru i lirski raspoloženog Dinka Šimunovića na kontrabasu.

“El Shatt” tracklist:
1. Komiža
2. Bari
3. Taranto
4. Port Said
5. El Shatt
6. Škoji

Album su kreirali prije svega Vladimir Mićković koji je vokal, ali i producent i aranžer, tu je etablirana ekipa muzičara umjetnika koji su dali dodatni šmek ovom digitalnom izdanju, a tu su: Gabrijel Prusina – klavir, Meho Radoović – klarinet, Mohamad Ait-Mghar – rebab, Oliver Đorđević – čelo, Dinko Šimunović – kontrabas, Dino Šukalo – glissentar, Ivana Marijanović – vokali, Inga Bodul Pranjković – vokali,Mirza Redžepagić – oud.

Gabrijel Prusina i Meho Radoović, osim ‘Škoji’ (Traditional Dalmatian song), Snimanje/miks/master: Borjan Milošević, Hrvoje Nikšić, Gabrijel Prusina, Meho Radoović i Sparta Naslovnica: Ivan Mićković Dizajn naslovnice: Milana Vukomanović.

Album “El Shatt”. dostupan je putem naše Bandcamp stranice, digitalnih platformi i webshopa.

Emir Kovačević

May 23rd, 2021

No comments