SOON NEW ALBUM

NOVI ALBUM VLADIMIRA MIĆKOVIĆA I ADISA SIRBUBALA “VLADIMIR” U PRODUKCIJI GRAMOFONA!

NOVI ALBUM VLADIMIRA MIĆKOVIĆA I ADISA SIRBUBALA “VLADIMIR” U PRODUKCIJI GRAMOFONA!

Bend “VLADIMIR” osnovali su krajem prošle godine Vladimir Mićković i Adis Sirbubalo, a već u martu u produkciji Gramofona iz Sarajeva snimili su album istoimenog naslova – Vladimir.

Uz vokalistu Mićkovića i akordionistu Sirbubala, ritam sekciju benda čine kontrabasista Dinko Šimunović i perkusionista Anes Beglerbegović, a za snimanje albuma bili su angažovani različiti gostujući muzičari iz Velike Britanije i Bosne i Hercegovine, poput Josepha Tawadrosa koji svira arapsku lutnju, Mehe Radoovića na klarinetu i neju, Mustafe Behmena na gitari i buzukiju te Vedrana Čička na mandolini, dok su prateće vokale pjevali Mario Zovko, Ivo Jurić i Dado Šarić.

Povodom objave novog albuma, Adis Sirbubalo je izjavio:”Za svega nekoliko mjeseci smo od ideje dosli do realizacije prvog albuma i moram reci da smo veoma ponosni na reuzltat. Sve se desavalo spontano tako da vjerujem da se cuje to i u muzici. Uzivali smo u pripremanju, probama i snimanju albuma, i jedva cekamo sto skoriji izlazak na scenu i susret sa publikom.”

Album je za Gramofon producirao Edin Zubčević koji je, u martu u studiju Muzičkog centra Pavarotti u Mostaru, i snimio album, dok je dodatna snimanja radio Sirbubalo u Sarajevu. Miks i mastering je uradio Johannes Wohlleben u njemačkom studiju Bauer u Ludwigsburgu. Naslovnicu albuma je dizajnirala Ajna Zlatar a naslovnu fotografiju je snimio Dženat Dreković.

Foto by Dženat Dreković/Gramofon Cover albuma VLADIMIR

Vladimir Mićković, akademski kipar, kompozitor, istraživač  i sakupljač tradicionalnog repertoara koji iza sebe ima šest diskografskih izdanja – Arkul, Vladimir & Kalafat, Haver, Mostar Sevdah Reunion, dok je Sirbubalo multiinstrumentalista, kompozitor i aranžer koji je ove godine već objavio dva albuma za Gramofon – klavirski solo album nastupa na Jazz Festu i duet sa Zaninom Berbićem.

Mićković je odabrao repertoar albuma Vladimir a Sirbubalo je napisao aranžmane za sefardske pjesme koje su tokom vremena i tokom putovanja od Andaluzije do Balkana doživjele brojne transformacije. Pjesme izabrane za njihov prvjenac već decenijama se pjevaju u Mostaru, Splitu, Dubrovniku, Sarajevu, Bitoli i Solunu, a nastale su prije, tokom i nakon Drugog svjetskog rata. Većina pjesama su tradicionalne. Tri pjesme u repertoaru benda VLADIMIR je napisala Flory Jagoda.

Vladimir Mićković imao je priliku nastupati i razgovarati sa Flory Jagodom tokom njene zadnje posjete Sarajevu 2010.godine.

O tome Mićković kaže: “Nakon našeg koncerta, kazala mi je da pjevam sefardske romanse kao njena pokojna tetka “tija” Luna prije drugog svjetskog rata, sa puno emocije i razumijevanja. Adis Sirbubalo i ja, ovim albumom nastavljamo da čuvamo sefardsku muzičku i lingvističku tradiciju koja je skoro pa zaboravljena na Balkanu.”

Emir Kovačević

May 22nd, 2021

No comments