NAJAVA

NAJAVA PROMOCIJE NOVOG ALBUMA MLADIH UMJETNICA DŽENANE ŠEHANOVIĆ SARAJLIĆ I DŽENANE HUSEINAGIĆ!

NAJAVA PROMOCIJE NOVOG ALBUMA MLADIH UMJETNICA DŽENANE ŠEHANOVIĆ SARAJLIĆ I DŽENANE HUSEINAGIĆ!

Umjetnice Dženana Šehanović Sarajlić i Dženana Huseinagić će u srijedu 26. maja u 19 sati održati koncert u Bosanskom kulturnom centru Kantona Sarajevo povodom premijere njihovog prvog albuma. Koncert će održati za manji broj posjetioca uz poštivanje epidemioloških mjera.

Sevdalinka je najbolje zaštićena u našim srcima; ako je volimo, pazimo, njegujemo i pjevamo. Prema riječima Dženana one se trude da je očuvaju i prenose na mlade.

Publika će imati priliku da čuje osebujan i bogat muzički i lirski repertoar, a njihov novi album sastoji se od 7 sevdalinki i 3 kompozicije domaćih autora koje podsjećaju na sevdah. Njihov koncert bit će fuzija sevdaha i klasike, a sevdalinke su prilagođene i autorski aranžirane od strane pijanistice mr. Dženane Šehanović – Sarajlić za klavirom i sopranistice doc. Dr. Dženane Huseinagić. Obrađene su u duhu klasične muzike, što im daje novu dimenziju i umjetničku vrijednost, ali će biti zadržana njihova osnovna struktura, oblik i melodija.

Dzenana Šehanović – Sarajlić i Dženana Huseinagić

Povodom najave promocije novog albuma, Dženana Huseinagić za DertMusic.com kaže:

“Dzenana Šehanović – Sarajlić, magistrica klavira i ja spajamo sevdah i klasiku te na taj način spajamo i naše dvije ljubavi, a to su ljubav prema klasičnoj muzici za koju smo se školovale i sevdahu koji je dio našeg kulturnog i muzičkog identiteta. Smatramo da ovakvo izvođenje sevdaha doprinosi širenju ljubavi prema nacionalnom dobru, ali i klasici koja ipak nije muzika za široke mase. Klasika i Sevdah je naš prica album koji izdaje Hayat produkcija, te se nadamo da će naići na dobre reakcije publike i slušaoca. Do sada smo održale niz koncerata i nastupa širom Bosne i Hercegovine, a očekujemo da će se ” naš sevdah “čuti i van granica Bosne i Hercegovine”.

Dženana Šehanović Sarajlić je sa nama podijelila svoj utisak: “Drago nam je da možemo barem malo da doprinesemo očuvanju sevdalinke. Osim Hayat produkcije koja je zaslužna što će ovaj album ugledati svjetlo dana, podršku nam je pružila i Bosnjačka kulturna zajednica “Preporod”. Ponosna sam što smo u doba pandemije, u periodu kada je sve stalo, uspjele snimiti album i koji ćemo evo “isporućiti” našoj publici 26.maja”.

Premijera albuma “Sevdah i klasika” bit će medijski popraćena.

Emir Kovačević

May 19th, 2021

No comments