Search
Close this search box.

Sevdah Takht Damira Imamovića održao Live koncert u studiu 2 MGKS

Večeras je Damir Imamovic sa svojim bendom Sevdah Takht održao  studijski Live koncert u STUDIO 2 (MGKS).

Kuriozitet ovog koncerta jeste što se sa Sevdah Takhtom Damira Imamovića u sklopu koncertne večeri  na stageu pojavio i Derya Türkan.

Kao što to i prilići prije izlaska na stege Damir Imamović je ugošćen je Sdudio 2 Muzičke Produkcije BHRT – a te sa Mukadesom Berberović Suljević na radijskm kanalu promuhabetio koju rijeć o svom radu, koncertnoj turneji…

img_5687
Photo by Emir Kvačević

Koncertnu večer Sevdaha Takht je otvorio sa pjesmom “Rado, kceri do”, a zatim je Damir predstavio svoj band: tu su Nenad Kovačić on je inaće majtor afrčkih perkusija .., tu je naravno i Ivan Mihajlović čovijek sa istoka Srbije koji unosi neki bluzerski šmek, sa njim zvučimo američki i naravno tu je sa nama dama koja je odrasla u ovoj kući, a mi smo je ukrali, Ivana Đurić.

Repertoar koji je Sevdah Takht izveo večeras jeste kompletan njihov novi album „Dvojka“, ali i neke stare pjesme… Nakon izvedene pjesme „Lijepa Mara“ Damir je najavio dragog gosta, ali prije svega želimda vam iprićam kako sam upoznao ovog sjajnog umjetnika… Upoznao sam ga u Grčkoj na jednom maom ostrvu, bila je to škola tradicionaln muzike, zasigurno zvijezda turske klasične muzike Turske Derya Türkana  rekao kojeg je Sarajevska publika pzdravila aplauzom, i  sada ćemo izvesti sevdalinku od Joze Penave „Čija li je ona djevojaka malena“. Također Sevdah Takht je izveo divna pjesma koju sam sviro sa Jadankom Stojaković najavio je Damir, koja se u Turskoj tradiciji zove Hurujet marš alia „Kad ja pođoh na Bentbašu“. Derya Türkan svojim maestralnim izvedbama oduševio sve prisutne.

Oduševljena publika koncertnom večeri uživala je u svakom taktu Sevdah Takhta, te treba dati sve pohvala Muzičkoj produkciji  BHRT – a koja organizacijom Live koncerata daje jednu novu dimenziju Sarajesvu, ujedno bosansko-hercegovačkoj muzičkoj sceni.

Ovim koncertom, pred nešto više od 200 muzičkih uživaoca, Sevdah Takht Damira Imamovića je neobičnim i jedinstvenim koncertom dokazao da je sastav koji na svojim nastupima daje svoj maksimum.

Derya Türkan je proslavljeni turski klasični muzičar čije kamenče ne ostavlja nikoga ravnodušnim. Počevši od 1990., Türkan svira u bendovima Kudsi Ergunera, nastupa za TRT, da bi međunarodnu reputaciju stekao muzičkim projektima sa Renaud Garcia-Fonsom, Erkanom Oğurom, i dr. U nešto više od sat vremena publika je “plivala” u moru ljubavnih emocija koje je ovaj nevjerovatni sastav kontinuirano proizvodio. Damirove najave pjesama, ispunjene humorom, je publika ispraćala ovacijama. Sonićnji koncert jenastavak serije intimnih i drugačijih koncerata u okviru projekta „Studio 2“ Muzičke produkcije BHRT-a.

Podsjetit ćemo se da je prvi Live koncert kojeg je organizovala Muzička produkcija BHRT – a Live studiu 2 MGKS bio rezervisan za Sinana Alimanovića najznačaijnijeg Jazz majstor u BiH.

Photo by Emir Kvačević
Photo by Emir Kvačević
Photo by Emir Kvačević
Photo by Emir Kvačević

Nakon uspješno realizovanih niz koncerata koji pripadaju raznim žanrovskim oblastima na red su došli bendovi i izvođaći koji pripadaju Jazz Family i  NewSevdahSceni.

Upravo održani koncert Sevdah Takht Damira Imamovića,   potvrdio je uspješnost i konačni značaj projekta. Studio 2 koncerti su posebni jer se odvijaju u profesionalnom akustičnom prostoru obezbjeđujući pravi už
itak.

Nadalje organizatori su limitirali broj posjetilaca na zbog sveukupnog boljeg efekta te činjenice da se ovakvi koncerti se rijetko dešavaju i samo su za one koji uistinu vole muziku onih koji nastupaju. Svi koncerti se direktno prenose putem BH Radija 1 i može ih se slušati bilo gdje na planeti putem interneta. Pored toga BHT 1 snima sve koncerte i naknadno emitira. Kao konačni efekat sve se snima višekanalno studijski te će koncerti biti zvanično objavljeni kao digitalna izdanja Studio 2 Live

Iz Muzičke produkcije se najavljuje naredni koncert popularnog benda Divanhana koji će nastupiti 20. decembra.

 

 

Podijelite:

Podijelite

Posljednje novosti