Search
Close this search box.

“MOJA POSLJEDNJA PJESMA” – LJUBAVNA POČAST MAKEDONSKOJ CIGANSKOJ KRALJICI ESMI REDŽEPOVOJ OD BRAĆE NUNE!

Danas je objavljen album “My Last Song“, Esma Redžepova & Nune Brothers, svojevrsni omaž nezaboravnoj Esmi Redžepovoj.

“Moja posljednja pjesma” je izuzetan dokument jer sadrži posljednje snimke Esme Redžepove, makedonske romske pevačice koja je svjetsku slavu stekla kao „Ciganska kraljica“. Ovdje je podržava mladi makedonski bend The Nune Brothers – album je snimljen u njihovom studiju u Skoplju, u Makedoniji, u mjesecima prije Esmine smrti. Nakon što Esme nema već dugo, Filip i Rade Nunevski zaključili su da je pravo vrijeme da objave ove povijesne snimke, snimajući još četiri pjesme pored već snimljenih šest. Moja posljednja pjesma je Esmino finale, a ujedno i međunarodni debi Nune Braćo.

Esma Redžepova and Nune Brothers My Last Song

Tokom svog života Esma Redžepova (1943 – 2016) postala je živa legenda balkanske muzike. Rođena u romskoj porodici u Skoplju, u Makedoniji, njene pjevačke i plesačke sposobnosti dovele su do toga da se makedonski vođa sastava Stevo Teodosievski obratio Esminom ocu zbog mogućnosti da se njegova nadarena kći pridruži narodnom ansamblu Teodosievskog kao vokal. Esma je imala samo 13 godina, a otac je u početku bio nevoljan, ali Esma se izjasnila – znala je da joj je suđeno da pjeva – i tako je i bilo. Anti-romske predrasude značile su da su se mnogi Teodosievski ismijavali, ali Stevo je u Esmi uvidio izvanredan talent. Tako je započela muzička karijera koja će se nastaviti šezdeset godina, a Esmu će međunarodno slaviti kao “kraljicu Cigana”. Muzika koju je Esma radila sa Stevom – za kojeg se udala i radila do njegove smrti od raka 1990-ih – bila je često zapanjujuća i i dalje je na popisu: njen hit iz ranih 1960-ih Chaje Shukarije (romski za “zgodnu djevojku” – pjesma Esma (komponovana kao tinejdžerka) sada je balkanski standard i svirala je u uvodnim tekstovima prvog filma o Boratu.

Zbog izuzetnog humanitarnog napora bila je dva puta nominirana za Nobelovu nagradu za mir.

Braća Filip i Rade Nunevski potiču iz muzičke porodice – otac i deda bili su poznati lokalni muzičari – a obojica dječaka su pohađali Muzičku akademiju u Skoplju. Esmu je s Nunevskisima upoznao njen vođa benda Simeon Atanasov i pozvao ih da je prate na završnim Esminim koncertima 2015. i 2016. To im je pomoglo da skrenu pažnju makedonske javnosti i od tada njihov bend Braća Nune uživa veliki uspjeh u Makedoniji.

“Bila nam je čast biti na istoj sceni s Esmom Redžepovom, a naša sjećanja koja obilaze svijet s njom bit će zauvijek dio nas.” – Nune Brothers

Oznake: GYPSY QUEEN
Podijelite:

Podijelite

Posljednje novosti