HOMAGE

OMAŽ ŽELIMIRU ALTARCU ČIČKU-LEGENDI SARAJEVSKE POP-ROK SCENE!

OMAŽ ŽELIMIRU ALTARCU ČIČKU-LEGENDI SARAJEVSKE POP-ROK SCENE!

Želimir Altarac Čičak, legenda i utemeljitelj sarajevske pop rock scene, napustio nas je prije par dana, otišao je pokošen pandemijom Covid 19. Danas je sahranjen na gradskom groblju Bare u prisustvu prijatelja i poštovalaca. Na žalost, cjelokupna muzička scene bivše nam države izgubila je jednog velikog kulturnog pregaoca, organizatora, promotora, edukatora, voditelja originalnih muzičkih emisija putem kojih je promovirao njihov rad. Svi zajedno smo izgubili čovjeka koji je sav svoj život posvetio razvoju muzičke scene, kako u Sarajevu, tako i širom bivše Jugoslavije.

Želimir Altarac Čičak jedan je od utemeljitelja sarajevske pop rock scene i ključnih ličnosti i svojim radom sve ove godine je dao značajn doprinos njenom afirmisanju. Prošle godine je obilježio pola stoljeća aktivnosti i rada na sarajevskoj, bh. i ex-SFRJ muzičkoj sceni, ali i kao novinar, DJ, voditelj i urednik mnogih muzičkih radio i TV emisija koje su decenijama osvajale epitete najslušanijih i najgledanijih na tom podneblju, te animator pop rock kulture, organizator velikih  rock spektakala i manifestacija koje su postale tradicionalne tokom 80-ih godina gdje se posebno izdvajaju: „Festival pop rock grupa BiH – nove nade nove snage“, amaterska muzička radionica koja se dešavala svake godine u periodu od 1984. do 1992. godine i iz koje su iznikli njeni današnji šampioni. Takođe, za ljubitelje žestokog zvuka  organizovao je  „Yu heavy metal fest“ koji se tradicionalno održavao od 1986. do 1991. godine u sarajevskom „Domu mladih“ kao najveća parada stvaraoca iz svih oblasti tog žanra. Sve to između ostalih zbivanja je zabilježeno i u njegovoj autobiografiji/monografiji „Antikvarnica snova“ koja prati razvoj sarajevske, bh. i Ex- SFRJ scene od 60-ih godina pa do današnjih dana i koja je pobudila veliko interesovanje javnosti u BiH i planetarnoj dijaspori, a što se može upratiti na njegovom Facebook profilu i stranici.

YU Rock Maraton 1989. godine

Želimir Altarac Čičak je sahranjen danas, na gradskom groblju Bare. Sakupila se sarajevska raja, odala počast Čičku velikim aplauzom na samom početku komemoracije, aplauzom za sve njegove koncerte, emisije, ljudskost, prijateljstvo koje je sa nama nesebično dijelio. Ispratila ga je raja na posljednji počinak onako kako on to zaslužuje, s ljubavlju, pjesmom i dragim sjećanjima na ovog velikog čovjeka i umjetnika.

Foto By Nino Maričić sahrana Želimimra Altatarca Čička

Iz njegove bogate umjetničke karijere, vrijedno je izdvojiti saradnju sa grupom Indexi. Pisao je tekstove za „Negdje na kraju u zatišju“, „Svijet u kome živim“, te stihove za njihovu antologijsku „Povratak Jacka Trbosjeka i ostalog zla“.
U periodu od 1984. do 1992. godine djeluje kao urednik muzičkih programa, u sarajevskom Domu mladih. U tom periodu pokrenuo je i novu klupsku scenu „Muzički video art klub“ i utemeljio dvije tradicionalne muzičke manifestacije koje su se dešavale svake godine i to „Yu heavy metal fest“, te „Festival pop-rock grupa BiH – nove nade nove snage“. Tu su prve nastupe imali Merlin, Hari Mata Hari, Konvoj, Regina, Letu štuke, i mnogi drugi muzičari i sastavi. Tokom ratnih sarajevskih godina, Čičak je organizovao koncerte u „Slogi“, te vodio mnoge muzičke emisije.

Čičak sa postavom Index – a Davorin Popović, Slobodan Bodo Kovačević i Đorđe Kisić

Podsjetimo se samo legendarnog koncerta grupe „Deep Purple“ u sarajevskoj Zetri, organizovan je 2007. godine. Za svoje nesebično zalaganje Čičak je dobio mnoga društvena priznanja, od kojih su važni: Spomen-plaketa Grada Sarajeva (1980.), Zlatna medalja rada (1983. Predsjedništvo SFRJ), Estradna nagrada BiH (1990. Savez Udruženja estradnih radnika SR BiH), Zlatni liljan (1996. – Općina Centar Sarajevo), Nagrada Davorin (Posebna nagrada za afirmaciju bh. pop-rock kulture).

Njegovo posljednje priznanje koje je ostvario bilo je protekle godine, kada je proglašen Počasnim građaninom Grada Sarajeva.

Posljednji njegovi koraci na zvjezdanom putu rok scene bili su veličanstveni kao što je bio i cijeli njegov profesionalni put. Tog novembra 2019. godine Skenderija je bila domaćin jedinstvenog muzičkog vremeplova “Izvan vremena za sva vremena”. Bila je to svojevrsna retro prezentacija – kako se kalila sarajevska pop rock scena sa njihovim preživjelim autorima, stvaraocima i izvođačima.

Podsjećamo na tadašnju njegovu izjavu povodom ovog veličanstvenog jubileja kada se Čičak prisjetio svojih početaka na muzičkoj sceni, te je sa nama podjelio ta sjećanja.

Čičak – Arhiv

„Dugo Sarajevo nije imalo priliku da tako nešto vidi, a posebno ove mlađe generacije. Program koji spremam za 09. novembar 2019. u sarajevskoj KSC Skenderiji – Mirza Delibašić će biti četvrti desetosatni program kojim obilježavam uspješnu i korektnu saradnju sa svojim prijateljima tokom proteklih godina i decenija. Zadnji put to se desilo prije tri decenije 14. oktobra 1989. godine u prepunoj Olimpijskoj dvorani „Zetra“ gdje je nastupilo dvadeset bendova pred petanest hiljada posjetilaca. Baš zato sam odlučio da se i ovaj moj  jubilarac poslije tri decenije desi, bez obzira na teška vremena koja proživljavamo i da kao na prethodnim mojim jubilarcima uz malu pomoć mojih prijatelja podsjete na najveće hitove tokom svog djelovanja na opšte zadovoljstvo svojih fanova. Biće to prilika da svoj rad predstave i nova imena sarajevske, bh. i s podneblja balkanske pop rock scene. Tu će biti dvadeset grupa raznolikih generacija i muzičkih žanrova. Inače, u prepunom KSC Skenderija sam prije 35 godna ili tačnije 24. novembra 1984. obilježio petnaest godina aktivnosti na pop rock sceni uz malu pmoć mojih prijatelja gdje su tu svoje prve nastupe imali bendovi „Bajaga i instruktoriri pozitivne geografije“, „Laboratorija zvuka“, „Leb i sol“, Divlje jagode“, Elvis J. Kurtovć i da sada ne nabrajam. Prošle su tri i po decenije od tog događaja i evo me opet na istom mjestu sa ekipom raznolikih generacija i muzičkih žanrova. Vremena se mijenjaju, al’ iskrena prijateljstva ostaju što potvrđuje i ovo naše veliko rockersko druženje. Evo zgode da mlađe generacije provjere i uvjere se u priče svojih starijih prijatelja, braće, sestara, mama i tata o mojim nekadašnjim spektaklima i desetosatnim „Rock maratonima“ kojima obilježvah svoje jubilarce, a za ovaj slijede i neka specijalna iznenadjenja…

Emir Kovačević

March 30th, 2021

No comments