VINIL IZDANJE

KULTNI ALBUM “MODRA RIJEKA” LEGENDARNIH INDEXA NA SPECIJALNOM HALF-SPEED MASTERIRANOM VINILU U ABBEY ROAD STUDIOS LONDON!

KULTNI ALBUM “MODRA RIJEKA” LEGENDARNIH INDEXA NA SPECIJALNOM HALF-SPEED MASTERIRANOM VINILU U ABBEY ROAD STUDIOS LONDON!

ima jedna modra rijeka
ima jedna modra rijeka –
valja nama preko rijeke

…tako završavaju stihovi uvodne “Modre rijeke” koje recituje legenda jugoslavenskog glumišta Fabijan Šovagović, a koja otvara remek-djelo diskografije zvano “Modra rijeka” – najbriljantniji trenutak legendarnih sarajevskih Indexa. Konceptualni je to album nastao oko poezije jednog od najvećih jugoslavenskih pjesnika Maka Dizdara. Ovo maestralno djelo originalno objavljeno 1978. godine bez imalo dileme može stati uz bok najvećim svjetskim izdanjima (progresivne) rock glazbe.

Slobodan A. Kovačević, Fadil Redžić, Davorin Popović, Ranko Rihtman, Đorđe Kisić, Nenad Jurin i Tihomir Pop Asanović snimili su 1978. godine u zagrebačkom Jugotonu. Ton majstor bio je Mladen Rukavec, asistent/tehničar bio je Branko Podbrežnički, a mix je radio inženjer Ulrich Ulmann u münchenskom studiju Barbarossa. Za “Modru rijeku” se odmah znalo da će biti najbolji i najvažniji uradak Indexa, odnosno nešto po čemu će se ova grupa najviše pamtiti. Ne samo pamtiti, nego ostaviti itekako nezaboravan trag koji je odavno otišao u vječnost.

INDEXI – MODRA RIJEKA

“Modru rijeku”, stoga, nemoguće je nadmašiti, ali kao i najveće svjetske grupe zaslužuju najvažnije crtice muzičkih enciklopedija, te posebnu brigu u daljnjim reizdanjima. Do danas je album dva puta reizdan i to na digitalnim formatima, a sadapo prvi put u 33 godine i na 180 gramskom vinilu. U Abbey Road Studiju u Londonuurađen je specijalnom metodom nareza visoke kvalitete halfspeed mastekoji je digitalno transferiran s analognih stereo vrpci originalno produciranih u Zagrebu i Münchenu 1978. godine. Digitalni transfer visoke rezolucije radio jeGoran Martinac iz CroatiaRecords Studija, a half speed master potpisuje Miles Showell iz Abbey Roada. Producent ovog projekta je Nikola Alexander Borota, a supervizor direktor Croatia Recordsa Želimir Babogredac. Sjajno likovno oblikovanje reizdanja, uz restauraciju originalnog omota Dragana S. Stefanovića gdje se nalazi utkano djelo jednog od najvećih svjetskih grafičara i slikara Mersada Berbera, potpisuje Darko Kujundžić.

Ovaj diskografski poduhvat najveće je priznanje “Modroj rijeci”koja je sastoji od osam pritoka, odnosno poglavlja kroz koja se provlače nevjerojatne kompozicije, one nježne i melodične, ali i one progresivne i dugosvirajuće sa završetkom u obliku instrumentalnog dragulja “More II” s čijim zvučnim valovima plovimo kroz vječnu “Modru rijeku”.

180 gramski vinil “Modra rijeka” legendarnih Indexačeka vas u svim prodavaonicama Croatia Recordsa te drugim prodavaonicama ploča u Hrvatskoj i regiji, kao i putem webshopa Croatia Recordsa.Cijena je 40 BAM.

Emir Kovačević

March 23rd, 2021

No comments