Search
Close this search box.

NOVI MUZIČKI PROJEKAT MERIME KLJUČO “LA CONVIVENCIA” POSVEĆEN SEFARDSKOJ MUZICI!

Merima Ključo najavljuje svoj novi muzički projekat posvećen jedinstvenoj sefardskoj muzici i kulturi Bosne i Hercegovine.

Projekat podržavaju Kupferberg Holocaust Center,  Department of Music at Queensborough Community College,  Queensborough Performing Arts Center (QPAC), i Harriman Institute na Columbia Universityi s ponosom predstavljaju izvedbu Merime Ključo na harmonici i Jelene Milušić kao vokala, sa gostujućom umjetnicom na klaviru Mirnom Lekić.

Muzički projekt nazvan “La Convivencia” inspirisan je moćnom porukom suživota. Ovaj svojevrsni projekat baziran je na sefardskoj tradiciji različitih država u kojima su kroz historiju živjeli sefardski Jevreji, na svom putu od Španije.

“La Convivencia” se sastoji od tri dijela: ciklus od 5 pjesama baziranih na tradicionalnim sefardskim melodijama i tekstovima, ciklus od 5 pjesama posvećenih Flory Jagodi, bosanskoj ekspertici na polju sefardske muzike, i na kraju izvedba kompozicije “The Sarajevo Haggadah: Music of the Book,” u pratnji pijanistice Mirne Lekić.

Merima Ključo

Naviknuti na mirni suživot, sefardski Jevreji su tradiciju svoje kulture ugradili u svoju muziku. To je rezultiralo brojnim muzičkim sličnostima. Tako, na primjer, Bosanci i sefardski Jevreji koriste iste skale i ritmove. Oni dijele istu emociju u svojim pjesmama, ista zadovoljstva, iste bol, naslonjeni na tradicionalnu bosansku muzičku baštinu kroja se ogleda kroz sevdalinku. Na kraju krajeva, oni dijele istu zemlju, običaje, hranu, i uče jedni od drugih.

La Convivencia nas podsjeća da trebamo više naglašavati vrijednosti poštovanja kroz sve religije i nacije, što nas u konačnici inspiriše da budemo ambasadori mira porukama koje svi prihvataju.

On-line promocija albuma “La convivencia” će se održati u srijedu, 17.marta, putem zoom aplikacije ( izvršite registaciju )  sa početkom u 12:10 po evropskom vremenu.

Podijelite:

Podijelite

Posljednje novosti