Search
Close this search box.

IRENA BLAGOJEVIĆ BEOGRADSKA KANTAUTORICA OBJAVILA ALBUM “PERO” I SPOT ZA PJESMU “BOLUJEM JA”!

Kantautorica Irena Blagojević objavila je prije par dana svoj treći album “Pero”, koji čini  devet novih pjesama koje predstavljaju logičan nastavak njenog soul džez stila sa primjesom pop muzike, kakav je zabilježen na prethodnim izdanjima “Jutro bez ljubavi” (2010) i “Blistavi grad” (2016). Uz objavljivanje novog albuma  “Pero” objavljen je i singl i spot “Bolujem ja”, kog je Irena Blagojević snimila sa gitaristom Dragoljubom Crnčevićem Crnketom i njegovim bendom Point Blank.

Govoreći o svom novom albumu Irena kaže: “Uvek kada započinjem priču novog albuma iskomponujem nekoliko pesma, a onda mi se stvori celokupna ideja o albumu, u kom pravcu je razvijati. To je obično proces od dve, tri godine. Ovoga puta odlučila sam da svaka pesme ispriča svoju priču, bez opterećenja stilom. Album ‘Pero’ je namenjen onima koji imaju sofisticiran muzički ukus, vole i slušaju muziku”, kaže Blagojević.

Irena Blagojević – “Pero

Na albumu “Pero”, kog je objavila promoterska kuća Long Play na Yutube kanalu, digitalnim platformama, i uskoro na CD-u, Blagojević je uz svoje autorske kompozicije prvi put obradila i nekoliko starih srbijanskih pjesama. Čuvena “Jutros mi je ruža procvetala” kompozitora Petra Tanasijevića (1932-2016) odevena je u jedan od Ireninih “najlepših džez aranžmana”, “Imam jednu želju” obojili su njena flauta i moćna fank aranžman, dok je za “Bolujem ja”, drugi tradicional sa albuma, rešenje bilo – bluz.

“Bolujem ja’ je svakako bluz narodne muzike, samo sam je harmonski malo modifikovala. ‘Bolujem ja’ je tako spontano došla, kao retko koja pesma, i znala sam da mi za ovo treba bend koji isključivo svira bluz. A gde bih mogla naći bolju ekipu od Crnketa i Point Blanka? Oduvek mi se dopadao njegov zvuk gitare i senzibilitet, te sam ga pozvala da snimimo pesmu, čemu se on veoma obradovao. Saradnja je prošla na obostrano veliko zadovoljstvo”, ističe Blagojević.

Spot “Bolujem ja” snimljen je na “Zappa barci” u Beogradu, po Ireninoj viziji i uz par sjajnih ideja njenog brata umjetnika i vajara Predraga Blagojevića, a za snimanje i montažu bio je zadužen stari saradnik Vladimir Petrović.

Od Ireninih autorskih pesama, “Pero” donosi jedinu pjesmu na engleskom “Lonely Days”, etno fank kombinaciju “Milo moje” (obje su uz “Jutros mi je ruža procvetala” bili najavni singlovi i spotovi sa albuma), slijedi “Ljubav” (emocija sadržana u svemu što Blagojević radi), intimni soul “Putniče”, lagana pop pjesma “Pamti me” i naslovna “Pero”, za koju beogradska muzičarka ističe da “ima snažnu tekstualnu poruku”.

“Pesma ‘Pero’ došla je prirodno. ‘Pero’ je ljubav bez premca. Kao sin Relja Peršić i ja. Prva naša zajednička pesma snimljena na albumu. Takođe i ‘Milo moje’ je odsvirana sa Reljom, na gitari i perkusijama”, kaže Irena.

Na albumu “Pero”, Irena Blagojević je ponovo iskoristila privilegiju saradnje sa vrhunskim muzičarima, pa su angažovani vrsni instrumentalisti kakvi su, uz gitaristu i producenta albuma Dušana Dudu Bezuhu, Crnke i Point Blank, basista Miroslav Tovirac, kontrabasista Milan Nikolić, bubnjari Goran Ljuboja Trut i Aleksandar Cvetković, klaviristi Bojan Cvetković i Ivan Aleksijević, i gitarista Branislav Gluvakov Tubaćin.

Podijelite:

Podijelite

Posljednje novosti