NOVA KOMPOZICIJA

MIROSLAV TADIĆ I YVETTE HOLZWARTH KOMPOZICIJOM “HAPPY 13” NAJAVLJUJU ZAJEDNIČKI NOVI ALBUM!

MIROSLAV TADIĆ I YVETTE HOLZWARTH KOMPOZICIJOM “HAPPY 13” NAJAVLJUJU ZAJEDNIČKI NOVI ALBUM!

Svjetski poznati gitarist i kompozitor, Miroslav Tadić, nastavlja suradnju sa sjajnom violinisticom Yvette Holzwarth, sa kojom je ove godine odlučio objaviti kompoziciju Happy 13, a koja je ujedno i najava budućeg studijskog albuma “Luka”. Ovaj dvojac istaknuo se 2019. godine nastupom na sceni Amadeo, a nova skladba i album njihov je prvi diskografski projekt.

“Skladba ‘Happy’ 13 nosi toplu i optimističnu poruku koja nam je svima u ovim danima prijeko potrebna. Bazirana je na tradicionalnom makedonskom plesu ‘Postupano oro’ koje ima neobičnu metriku 13/8. Taj broj 13 diljem se svijeta smatra nesretnim, a ja sam baš radi toga htio ovu pozitivnu skladbu nazvati ‘Happy 13’ – sretna trinaestica. Još jedna zanimljivost je da se ona može tretirati kao world music, ali i kao komorna glazba jer je napisana tako da je mogu izvoditi i klasični glazbenici”, objašnjava Miroslav Tadić.

Iako je album “Luka” njihov prvi zajednički projekt, ovaj dvojac sarađuje još od 2016. godine.

Yvette Holzwarth & Miroslav Tadić

“Fascinira me njezino majstorstvo ne samo kao instrumentalistice, već i kao pjevačice i pjesnikinje, a njen osjećaj za glazbu našeg podneblja je posve izniman”, govori Miroslav Tadić o Yvette Holzwarth.

Novi album odlično se nadovezuje na Tadićev posljednji studijski uradak “Sanjati, možda spavati” objavljen prije četiri godine, a gotovo meditativni osjećaj na tom albumu doprinijele su tradicionalne uspavanke u kojima je ovaj sjajni umjetnik pronašao nadahnuće.

Miroslav Tadić gotovo svake godine održi nekoliko koncerata širom regije, a već dugi niz godina živi i radi u Americi kao profesor akustične i električne gitare u Los Angelesu na prestižnom California Institute of the Arts.

“Pedagoški rad mi odgovara jer pored relativne materijalne sigurnosti donosi mi susrete s mnogo talentiranih i originalnih mladih ljudi koji me ujedno inspiriraju i daju mi osjećaj da sam im od pomoći. Oblast u kojoj radim je prilično široka pa ih učim o glazbenoj teoriji, improvizaciji, kompoziciji, aranžiranju, tehnici gitare i naravno o našem bogatom balkanskom folkloru”, objasnio je Tadić kojeg je ugledni Guitar Player Magazine proglasio jednim od 30 najradikalnijih i najosobenijih gitarista svijeta.

Emir Kovačević

February 17th, 2021

No comments