Search
Close this search box.

INTERVJU: RATKO ZJAČA: KAO KLINAC ŽELIO SAM BITI BUBNJAR, ALI MI RODITELJI NISU BILI ODUŠEVLJENI TOM IDEJOM…TAKO DA SAM SE ODLUČIO ZA GITARU!

U proteklom periodu, Ratko Zjača je izdao čak dva albuma, a treći najavljuje za Maj 2021, čime i pored COVID-19 pandemije obilježava više nego uspješnu godinu iza sebe.

Naime, nakon nedavno objavljenih albuma “Light in the world”
i “The places you will go”, najnoviji album “Midnight in Europe“ je album  snimljen uživo i izlazi u formi dvostrukog vinyla i CD-a snimljen sa vrhunskom ekipom muzičara Simone Zanchini, Adam Nussbaum i Martin Gjakonovski poznati kao ZZ Quartet.

Cover albuma “The places you will go”

Podsjetimo se, “Light In The World” je novi  autorski album višestruko nagrađivanog gitariste, kompozitora i umjetnika Ratka Zjača, sastavljen od 9 kompozicija koji je snimljen u italijanskom gradu Forli, isto kao i njegov prethodni album “Life on Earth.” Novi CD donosi sjajnu saradnju sa velikim američkim bubnjarom John Riley, Renato Chicco i Stefano Nedetti.

Ratko Zjača je višestruko nagrađivani gitarista, kompozitor i umjetnik sa mnogim uspješnim izdanjima pod svojim imenom. Sarađivao je i nastupao je sa nekim od najuticajnijih muzičara jazza i moderne improvizirane muzike.

Radi se o inovativnom muzičaru koji je nadaleko poznat i prepoznat po svojoj tehnici sviranja, te kao individualac sa prepoznatljivim stilom muziciranja.

Rođen u Hvratskoj, Ratko je u svojim mladim danima bio privučen zvucima gitare koje su stvarali Jimi Hencdrix i klasici poput Baha i Beethovena, iz njihovih karijera crpio je svoj umjetnički stil.

Studiorao je i diplomirao na zagrebačkom univerzitetu. U svojoj potrazi za svojom individiualnosti, nastavio je studij u Nizozemskoj, na Roterdam konzervatoriju, poznatom po svom studiju modern muzike. Nakon završetka studija u Roterdamu, studirao je New York University School of Music, gdje je formirao svoj vlastiti sastav sa američkoim veteranom Benny Baileyem.

“Cijeli koncept moje nove grupe “Nocturnal Four” koja je grupa sa line up  gitara /saxophone/hammond orgulje i bubnjevima potiče iz moje rane mladosti gdje su upravo albumi u tom formatu bili izuzetno uticali na moje odrastanje  kao glazbenika”, govori nam Ratko Zjača otvarajući se u Intervjuu za DertMusic:

Cover albuma “Light In The World”

“Nakon mnogo godina sviranja, snimanja u raznim kombinacijama sa mojim projektima gdje nisu bile zastupljene Hammond orgulje  često  mi je  ta kombinacija bila u glavi,  konačno prije 4 godine sam imao turneju sa Renato Chiccom na Hammondu  a prije toga sam snimao album sa “Bedettiem” na saxophonu i shvatio da je to idealna konstalacija za moj budući projekt koji sam nazvao trilogija.
Krenuo sam pisati glazbu za taj projekt i napisao 30 kompozicija za Quartet “Nocturnal Four” u kojem će  Chicco, Bedetti i ja biti stalni članovi a svaki novi dio trilogije će biti drugi bubnjar.”

Nakon uspješnog prvog albuma “Life on earth” koji je snimljen sa fenomenalnim i jednim od najboljih bubnjara danasnjice Antonio Sanchez, snimljen je drugi album “Light in the world” koji upravo izlazi ovih dana sa bubnjarskom legendom John Riley, jednim od najboljih americkih bubnjara i edukatora na svijetu.

“Znao sam da imam 3 nevjerojatno iskusna glazbenika koji su potpuno otvoreni prema svim glazbenim formama i da ono što najviše cijenim kod glazbenika da znaju slušati i svirati ono sto glazba traži od njih.
Svako od njih ima svoj identitet u zvuku i pristupu glazbe tako da sam imao potpunu slobodu kod pisanja jer raditi sa takvim glazbenicima je velika sloboda. Meni kao kompozitoru i instrumentalisti je isto kao i kada slušam glazbu kod kuće na dobrim zvučnicima bitno da čujem glazbenu priču koja ima svoju autentičnost, kontraste i originalnost.

Nadolazeći album“Midnight in Europe“

Govoreći o kompozicijama koje se nalaze na album Zjača nastavlja… :

Svih devet kompozicija su potpuno raznolike i svaka ima svoju glazbenu priču koja se uklapa organski iz jedne u drugu na svim harmonskim, ritmičkim i linearnim segmentima, a ono što se čuje i čemu smo težili je nepredvidljivost koja nam daje posebnu kreativnu energiju i motivaciju za naše zajedničko sviranje i stvaranje. Cijeli album je pisan u motivima koji se prepliću i stvaraju izazov za sviranje i slušanje i raznolike forme gdje smo htjeli izbjeći pretenciozni i konvencionalni pristup, otvoriti mogućnosti i kolektivne improvizacije, ali uvijek u funkciji grupne dinamike.”

Pričajući o svojim muzičkim dječačkim snovima Ratko nam dalje kaže:

“Ja sam želio kao klinac biti bubnjar ali mi roditelji nisu bili oduševljeni sa tom idejom tako da sam se odlučio za gitaru i uvjek sam fasciniran bubnjarima i večina od njih su moji favorit glazbenici a kada sviram volim da bubanjar ima slobodu  i da reagira zajedno sa grupom cijelo vrijeme potpuno ravnopravno a ne da samo drži ritam da bi ostali mogli korititi svoje instrumente za ego tripove, a veliki bubnjari to znaju i zato je velika sloboda kada sviraš sa njima.
Cijela glazbena gravitacija se vrti oko njih sound, groove, dinamika i otvoreni vidici.
Na kraju kada sam davao ime ovom albumu nisam znao da ćemo ovo socijalno izoliranje dozivjeti sa Coronom i ime je idealno za ovo vrijeme jer ja gledam svijet ipak pozitivno i vidim svijetlo na kraju ovog momentalnog tamnog tunela kao “Light in the world”.”

Podijelite:

Podijelite

Posljednje novosti