NEW SPOT

S.P.O.J. SA ŠEJLOM GRGIĆ I NEVENOM TUNJIĆEM IZNJEDRIO NOVI DUGO IŠČEKIVANI PROJEKAT “SJEME”!

S.P.O.J. SA ŠEJLOM GRGIĆ I NEVENOM TUNJIĆEM IZNJEDRIO NOVI DUGO IŠČEKIVANI PROJEKAT “SJEME”!

U finišu 2020. duo S.P.O.J nas je obradovao svojim dugo očekivanim projektom na kojem su radili proteklih godina. Muzika i tekst su nastali još krajem 2014. godine, da bi se tokom 2018 i 2019. povremeno vraćali na taj projekat i konačno ga finalizirali.

Nakon što su, od strane S.P.O.J. dvojca (Vedran Dugonjić, Sallex Perić), snimljene gitare, e-bow, saz, sintovi, udaraljke i ostali live instrumenti, te vokali i elektronski dijelovi pjesme, uključuje se, sada već redovni, saradnik projekta – Neven Perić Nevix a.k.a NVX koji pjesmi dodaje svoje fantastične producentske i kompozitorske vještine.

S.P.O.J. nastaje u Lukavcu, BiH, krajem 2014. godine, kao projekat muzičara, dizajnera i vizuelnog umjetnika Sallexa Perića, da bi mu se, kao stalni član projekta, ubrzo pridružio multi-instrumentalista Vedran Dugonjić.
Prvi singl i video “Empire” izlazi početkom 2018. da bi video u nekoliko narednih godina bio prikazan na brojnim regionalnim i evropskim festivalima filma i umjetnosti.
2019. godine “Empire” je objavljena na kompilaciji “Ispod Površine” u izdanju labela Podmornica iz Sarajeva.

SJEME

Poseban začin pjesmi dodala je i Šejla Grgić iz Divanhane, jedna od najtalentovanijih domaćih pjevačica, otpjevavši jednu kraću (mada veoma efektnu), vokalnu dionicu u središnjem, mirnom dijelu pjesme, a uz asistenciju njenog kolege iz benda, Nevena Tunjića.
Na jesen 2019. je završeno i snimanje video spota, te se pristupilo montaži i post-produkciji koja je bila gotova početkom 2020. Međutim, usljed ličnih i globalnih tragedija, kriza i životnih prepreka datum objavljivanja je više puta morao biti pomjeren.


Video je režirao, montirao i post-producirao Sallex Perić, za kameru je bio zadužen Davorin Đuranović, a za snimke dronom Dino Osmanović. U videu glumi Emir Nuhanović, bosanskohercegovački arhitekta i vizuelni umjetnik.

Emir Kovačević

December 31st, 2020

No comments