Search
Close this search box.

Dusha Connection Jazz Trio OBJAVIO SVOJ NOVI Album “Dusha Connection feat. Wolfgang Puschnig INVISIBLE BRIDGES”!

Nakon što su 2017. godine  objavili svoj prvi CD “MERAK” Dusha Connection nas je obradovala svojim novim albumom “Dusha Connection feat. Wolfgang Puschnig INVISIBLE BRIDGES ”!

Dusha connection isprepliće jezik modernog jazza s arhetipskim balkanskim narodnim pjesmama i tako ih povezuje u neraskidivu vezu. U vlastitim aranžmanima Dusha Connection Jazz Trio izražava osjećaj života nomada, u ovom slučaju balkanske duše koja nailazi na pluralistički, urbani svijet i bečku sramotu. To je svaki put iznova lajtmotiv koji se ponavlja i prepliće sa stilovima i ritmovima, a u improviziranim solozima, na pozadini balkanske melodije, u svojevrsnoj evokaciji i ironičnom sjećanju.

Za dertmusic Esad Halilović, idejni vođa ovog jazz tria kaže: “Dok se naš prvi album MERAK fokusirao na prenos u modernom jazzu čistih narodnih pjesama s Balkana, posebno stare bosanske Sevdalinke, na Novom Albumu INVISIBLE BRIDGES muzički naglasak se usredotočio na putovanje evropske etno muzike (putem seoba, konkretno sefardskih Jevreja iz Portugala i Španije ka balkanskim-mediteranskim krajevima) i njihovom mešanju u novoj sredini.

Cover albuma INVISIBLE BRIDGES

Ovde su jazz aranžmani nadahnuti portugalskim fadom, jevrejskim uticajima, osmanlijskog razdoblja na Balkanu i indijskim ljestvicama i ritmovima koje su nomadi širili celom mediteranskom regijom.”

Dsha Cnncton

Bečki Ansambl Dusha Connection čine izvanredni jazz muzičari: Wolfgang Puschnig – Alto saksofon, Sebastian Schneider – Piano, Clemens Rofner – kontrabas i Esad Halilović – bubnjevi.

Zvuk koji su stvorili Esad Halilović i njegovi saradnici ispunjen je uzbudljivim melodijama, hrabro kreposnim solo-igrama, iznenađujućim preokretima i nekonvencionalnim eksperimentima. Klatno raspoloženja se mijenja između glasne i nijeme, intimne i egzotične, tajanstvene i nečuvene ravnodušnosti

Podijelite:

Podijelite

Posljednje novosti