Search
Close this search box.

SLAVNI NEW YORK TIMES OBJAVIO TEKST IZ ‘96 O LAIBACHU, A POVODOM 40 GODINA POSTOJANJA BANDA!

Vjerovatno najpoznatiji slovenski bend Laibach slavi 40 godina svog postojanja. Laibach je retro-avangardna muzička grupa iz Trbovelja, osnovana davne 1980.godine. Bend je poznat po svojim suptilno izrađenim naslovnicama, često korištenim za podrivanje izvorne poruke ili namjere pjesme. Od početka je grupa bila povezana i okružena kontroverzama, uključujući i sam naziv grupe.

Mjesto glavnog događaja obljetnice je ‘Delavski Dom Trbovlje’ – gdje je zapravo sve i počelo prije 40 godina.

Delavski Dom Trbovlje spektakularno je modernističko kulturno središte sa nekoliko izvrsnih mjesta. Izradio ga je između 1952. – 1956. arhitekt Marko Župančič, učenik Jože Plečnika, Le Corbusiera i Pierrea Jeannereta, u saradnji s arhitektom Otonom Gasparijem i umjetnikom Marijom Pregeljom, tvorcem velikog mozaika na zidovima Delavskog Dom.

Davne 1980. godine Laibachu je bilo zabranjeno održavanje vrlo sličnog događaja ‘izlaska’ u ovom mjestu industrijske kulture; stoga će to umjesto toga učiniti sada – 40 godina kasnije. Nažalost, zbog sve problematičnije virusne situacije i samim time strožih ograničenja Covid-19, neće biti dozvoljeno fizičko prisustvo publike.

Live Stream Laibach 4.0

Možemo reći da je Covid-19 zapravo “stvoren” da spriječi Laibacha da u Trbovelju izvodi emisiju Obljetnica pred fizičkom publikom – što je situacija slična situaciji od prije 40 godina u istom prostoru. A možda je ovo ispravan način za uspomenu na događaj od prije 40 godina koji se nije dogodio – iako se dogodio. To se dogodilo samo uz pomoć medija. I tako će se dogoditi i ovoga puta.

Prema istraživanju koje su nedavno proveli, većina gledalaca je zainteresirana za streaming cijelog događaja s dodatnim materijalom, pa je to ono što će organizatori i ponuditi. U streaming će biti uključeno puno dodatnog materijala, snimljenog posebno za ovu priliku. Otkrit će se putovanje Laibacha kroz odabrana mjesta u Ljubljani i Trbovljama te prema okolnim planinama, mjestima koja su bila od posebne važnosti za osnivanje grupe.

Povodom obilježavanja godišnjice, slavni New York Times je objavio digitaliziranu verziju svog članka iz The Timesove printane arhive, iz 1996.godine. Kako bi sačuvao ove članke onako kako su se izvorno pojavili, The Times ih ne mijenja, uređuje niti ažurira.

U tom članku, između ostalog, se navodi:

Laibach, jugoslavenski rock sastav nazvan po riječi koju su njemačke okupacijske snage koristile u Drugom svjetskom ratu za glavni grad Slovenije Ljubljanu, dolazi sa pjesmama i manifestima zagovarajući “totalitarizam”, odričući se individualnosti za postizanje kolektivnih ciljeva.

U Jugoslaviji, gdje je bend odobren od vlade, Laibach sarađuje s pozorišnim i vizualnim umjetnicima u samoopisanom pokretu nazvanom “Nova slovenska umjetnost”. Laibach se pojavio u sklopu Prvog njujorškog međunarodnog festivala umjetnosti.

U petak navečer, šest nenasmijanih članova benda, predvođenih pjevačem u maslinastoj sivoj izvedbi, nastupilo je na sceni s tri montirane glave jelena i ekranom koji je između ostalog prikazivao crno-bijele slike onoga što izgleda kao da ljudi odvode u koncentracijske logore. Pjesme, na engleskom i njemačkom jeziku, koriste duboke basove i teutonske fanfare iznad polaganog jackboot-a, pojačanog do usitnjavanja. U jednoj pjesmi pjevač je skandirao: ‘Let's make first United States first.’ Set je zaključen zloslutnim, usporenim verzijama Queen-ove ” One Vision ” i Opusove ” Live Is Life ” pjesme o osjećaju moći zajednice.”

New York Archive Jul 1. 1988. godkne

New York Times dalje piše: “Poput društvenih kritičara od Waltera Benjamina preko Allena Blooma do Deva, Laibach je povukao veze između masovne proizvodnje, masovne kulture i masovnih pokreta. Laibachov muzički (umjetnički) pristup prelazak je na područje čiste politizacije zvuka kao sredstva za manipulaciju masama. Njegova sumorna, brutalna marševska muzika više zvuči kao upozorenje nego kao podrška – ili ironija u najtežim rukama.”

Laibach je retro-avangardna muzička grupa iz Trbovelja, osnovana 1980. Vjerojatno najpoznatiji slovenski bend, Laibach djeluje kao “gesamtkunstwerk”, baveći se multidisciplinarnom umjetničkom praksom i miješajući svoju muziku sa vizualnom i video umjetnošću. Bend je poznat po svojim suptilno izrađenim naslovnicama, često korištenim za podrivanje izvorne poruke ili namjere pjesme. Od početka je grupa bila povezana i okružena kontroverzama (njihovo je ime povijesna njemačka verzija naziva za slovenski glavni grad Ljubljana), što je izazvalo oštre reakcije političkih vlasti u bivšoj Jugoslaviji. Međutim, od 90-ih nadalje bend djeluje kao poznata umjetnička institucija u Sloveniji i inozemstvu.

Program obilježavanja 40. godišnjice nastao je kao saradnja Laibacha i Zasavje Noisefest International. Samo obilježavanje ove impozantne godišnjice biće prilagođeno okolnostima pandemije COVID-19. Nažalost, morali su biti otkazani svi međunarodni nastupi i događaji za koje je prvobitno predviđeno da budu održani. Umjesto toga, predstavit će publici nevjerojatna djela iz Slovenije nadahnuta izvornom industrijskom estetikom.

Prijenos događaja 23. oktobar 2020. započet će tačno u 18:00 po srednje-evropskom vremenu Streaming sadržaj bit će dostupan za gledanje 72 sata.

Oznake: JUBILEJ
Podijelite:

Podijelite

Posljednje novosti