Recenzije

UZ NOVI ALBUM BERINA TUZLIĆA aka dRUMELODY “FREEDOM OF IMAGINATION” DONOSIMO I RECENZIJU KOJU POTPISUJE DEJAN MILIĆEVIĆ!

UZ NOVI ALBUM BERINA TUZLIĆA aka dRUMELODY “FREEDOM OF IMAGINATION” DONOSIMO I RECENZIJU KOJU POTPISUJE DEJAN MILIĆEVIĆ!

Osim što je ova godine bila specifična, za dRUMELOY je bila dinamična i kreativna, ispunjena radom na novom albumu. FREEDOM IMAGINATION je naziv novog albuma dRUMELODY, elektronske muzike, a izdavač albuma za Bosnu i Hercegovinu je Sarajevo disk. Recenziju novog albuma donosi poznati beogradski DJ i producent, Dejan Milićević.

Novi album, pored muzike donosi i zanimljivu video atmosferu, video live snimljen u šumi, a koji možete kontinuirano gledati dok slušate cijeli album. Muzika na novom albumu nastala je inspirisana slobodom stvaranja melodijskih ritmova koji osjećaje slušaoca čine slobodnim. Ritam živi u svemu oko nas i u nama, sve imam svoj ritam, ponavljanje određenih pojava u pravilnim vremenskim razmacima. Takva je i muzika, priroda, ljudi koji se kreću, plešu, rade, stvaraju, spavaju.  Muzika na ovom albumu ne ograničava maštu i mogućnost stvaranja vlastitog ritma, svijeta onakvog kakav svako za sebe želi.

Elektronska plesna muzika je ove godine prilično utjecala na slušaoce širom svijeta, inkorporirana u razne žanrove i pod žanrove. Jedan od najvećih pomagača u porastu slušanja elektronske muzike je svakako YouTube, sa povećanjem od 60% pregleda na pametnim telefonima, 77% na televizorima i 175% na svim konzolama video igara.

Distribucija albuma FREEDO IMAGINATION prilagođena je trendovima i rezultatima istraživanja porasta navike slušanja muzike, koji sa sobom nose digitalne platforme, kao što je povećan audio streaming i navike gledanja videa dužih formi.

U nedostatku muzičkih događaja, dRUMELODY u proteklom periodu svoju publiku je okupljao online uz live streaming performanse. Sa nestrpljenjem očekuje mogućnost nastupa na festivalima, klubovima i live kontaktima sa publikom, a do tada uživajte u novom albumu, ali odnosimo recenziju albuma koju je napisao Dejan Milićević

Recenzija albuma “FREEDO IMAGINATION”

Jedan od najboljih regionalnih DJ-eva je Dejan Milićević. U svojoj uspješnoj karijeri Dejan je do sada bio dio velikih događaja poput Kotlonice, EXIT Festivala, Kazantip, Tommorowland, Popkomm, i gotovo svih poznatih klupova po Evropi i Aziji. Za svog kolegu Berina Tuzlića aka dRUMELODY imao je samo riječi pohvale. U nastavku pročitajte čitavu recenziju koju je ostavio Dejan Milićević na novi elektro album “Freedom of Imagination”.

“Berin Tuzlić aka Drumelody se po mom mišljenju svrstava među umetnike koji se ne libe da pokažu svoju širinu kroz svoj rad tako da i na njegovom poslednjem albumu “Freedom of imagination” možemo da čujemo sklop različitih žanrova kroz njegovu specifičnu audio prizmu. Odličan posao zaista! Ja ću se pozabaviti analizom nekoliko numera sa albuma u narednom tekstu.

Album otvara traka “Newland” koja je pop electro break moderna numera sa repetitivnim vokalom koji se pojavljuje kao odgovor na electro noize sinteze pračene odlično programiranom ritam sekcijom. I baš kod pominajanja širine artista već druga traka “Block” je potpuno drugi stil i tu je dominantan old school beat sa tb303 uz koji možemo da zamislimo klince u Brooklyn-u 80-ih godina prošlog veka kako đuskaju break dance uz veliki Boom Box kasetofon, odličan odabir semplova kojima je potuno dočarana atmosfera tih vremena. Naredne dve numere “Programatic” i “Radiokiller” bih svrastao žanrovski u dub, dub step, bass music sekciju sa primesama noize i jako dobrim programiranjem bass linija, svakako nešto za ukus mlađim generacijama i ljubiteljima novijih trendova u produkciji.

dRUMELOY

Sredina albuma već dobija novi twist i žanrovski se menja prema klupskim vodama gde se Berin odlično snalazi što je pokazao i na prošlom albumu, tako da su numere “Elephant” i “Don’t Speak” muzikalni eksperimentalni micro house sa jako dobro osmišljenim deonicama i aranžmanom koji zaista slušaoca ostavlja bez teksta, dopada mi se taj momenat gde ne slutim šta je u sledećem paternu već čekam iznenađenje. Iskusni house u veoma modernom produkcijskom ruhu i potpuno dance floor friendly.

I za kraj nekoliko trekova u totalno Warp Records stilu gde se ponovo čuje odlično programiranje ritam sekcije i sinteza u kombinaciji sa odličnim semplovanjem. “Dance on the wire” i “Youth without God 02” su numere koje imaju specifičan Plaid flavour u svojim aranžmanima kao i atmosferičnost kod Sad umbrellas koju možemo da čujemo kod Boards of Canada npr. Mislim da tu zapravo umetnik može da potvrdi onu staru “less is more” u produkciji i sa manjim brojem elemenata koji su pažljivo selektovani ispriča celu priču na jako interesantan i sebi svojstven način.Kao finalni začin celine je i vokaliskinja koja se provlaći kroz album i daje na ceo ovaj miks žanrova još dodatni nordijski akcenat svojim čistim glasom i odličnim izvođenjem. Inverzija standarda je u ovom projektu apsolutno opravdana upečatljivim izražajem.

Sound i produkcija su po meni čista destka i sve trake zvuče svetski, Berin je ostao na visini zadatka i ovom prilikom je dao slušateljima jedan odlično upakovan i žanrovski interesantan album.”

Emir Kovačević

October 8th, 2020

No comments