DOK. FILM

ZAVRŠEN NAIŠČEKIVANIJI DOMAĆI MUZIČKI DOKUMENTARAC I SERIJAL “INDEXI”, BH PREMIJERA VEČERAS U ZENICI!

ZAVRŠEN NAIŠČEKIVANIJI DOMAĆI MUZIČKI DOKUMENTARAC I SERIJAL “INDEXI”, BH PREMIJERA VEČERAS U ZENICI!

Poslije tri godine obimnog istraživanja i brojnih snimanja po cijeloj regiji, autorsko-rediteljski dvojac BHT1, Bojan Hadžiabdić i Zoran Kubura, završili su jedan od najiščekivanijih domaćih muzičkih dokumentaraca, film ”Indexi”.

Bojan Hadžiabdić i Zoran Kubura su snimili više od 50 sati originalnog materijala da bi kreirali film od 108 minuta, u kojem o Indexima i pjesmama, pored članova grupe, govore Goran Bregović, Josipa Lisac, pjesnik Mišo Marić,  Abdulah Sidran, pjevačica i novinarka Ismeta Dervoz, promotor i tekstopisac Želimir Altarac Čičak, pjesnikinja Maja Perfiljeva i niz poznatih muzičkih novinara iz regiona, dok je za priču korišteno stotine fotografija i puno arhivskog materijala među kojim su neki do sada neotkriveni snimci.

Photo By Milomir Kovačević – INDEXI

Jednu od takvih epizoda čini famozna pjesma ”Izvor”, progresivna rock tema s kojom su Indexi pobijedili 1971. u rock programu Zagrebačkog festivala, a nikada nije snimljena u studiju. Sve ove godine bila je dio mitova o izgubljenim djelima Indexa za koje se vjerovalo da ih nikada nećemo čuti, ali Hadžiabdić i Kubura bar ”Izvor” otkrivaju u svom dokumentarcu.

Završnu notu filmu ”Indexi” dao je tonski producent Muzičke produkcije BHRT-a, Adnan Mušanović.

Photo by Milomir Kovačevič Bojan Hadžabdić, Abdulah Sidran, Zoran Kubura i Dino Kasalo

Svi veliki muzičari s ovih prostora dobili su počasno mjesto na filmu, uključujući EKV, Arsena Dedića i Olivera Dragojevića, od čije smrti je prošlo samo dvije godine, a prvi dokumentarac o “Indexima” dolazi nakon četrdeset godina postojanja benda s kojim je započela nova era muzike u Jugoslaviji, te ujedno nakon dvadeset godina od smrti Davorina Popovića.

Photo by Milomir Kovačevi

Cjelovečernji film će dobiti i svoj TV serijal, pet polusatnih epizoda, koje će BHT1 emitirati u 2021. godini, a u toj proširenoj rediteljskoj verziji će se naći i brojne sekvence koje nisu uvrštene u film.
Kroz bend su prošla 24 muzičara, a njegovu okosnicu su činili Fadil Redžić, Bodo Kovačević i Davorin Popović. Mnogi su nakon sviranja u Indexima napravili velike karijere, kao Đorđe Novković, Kornelije Kovač, Enco Lesić i drugi.

Kad kažeš Indexi pomisliš na instituciju koja je građena 40 godina, pomisliš na vrijeme koje su obilježili dječaci koji su sanjajući da postanu netko kroz istoimenu pjesmu i ne znajući postavili uzor generacijama mladih. Sanjali su o ljubavi, a kad je bacila sve niz rijeku i jutro promijenilo sve, ostao je zapis o jednom vremenu i dječacima koji su sanjali i budni ostvarili svoje snove i ušli u legendu.

Premijera filma Indexi biće održana u Zenici, 28.09.2020. a u sklopu festivala muzičkog filma “Dokumfest”.

Emir Kovačević

September 28th, 2020

No comments