Search
Close this search box.

AMIRA MEDUNJANIN ODRŽALA KONCERTE U ANTIČKOM POZORIŠTU NA OHRIDU I U BITOLI!

Nedugo nakon objave posljednjeg albuma “For Him and Her” bosanskohercegovačka, ali i balkanska umjetnica svjetskog glasa Amira Medunjanin prije par dana održala je dva koncerta, i to u antičkom pozorištu na Ohridu, a zatim dan kasnije u drevnom grčkom gradu južno od Bitole u sjevernoj Makedoniji.

To su njeni prvi koncert od kako je počela pandemija korona virusa COVID – 19.  Ko će drugi već Amira razbijati sve moguće virtualne granice i u ovom poganom vremenu spajati ljude tradicionalnom muzičkom baštinom!

Photo By Stefan Rajhl Amira Medunjanin

Amiru Medunjanin ni korona nije mogla spriječiti da održi svoj koncert i pokloni performanse za pamćenje. Ambijentalni prostori antičkog pozorišta za tu vrstu događaja daju jedan poseban doživljaj tradicionalne balkanske muzike kojom ova umjetnica vješto razbija granice i spaja ljude.

Photo By Stefan Rajhl Antičko pozorište na Ohridu

Prema ocjeni mnogih, između ostalih Biljane Bibe Krnceske, ovo je konceptualno i emotivno definitivno bio koncert za pamćenje. U vrijeme specijalnog protokola zbog Covida 19 ipak je muzika pobjedila kao i produkcijska kuća Avalon. Koncert je započeo sa pjesmom u poluzatamnjenoj sceni sa moćnim glasom u pratnji dua na akustičnoj gitari Ante Gele i kontrabasu Zvonimira Šestaka što je bio potpuni pogodak za ovu večer.

Photo By Stefan Rajhl Ante Gelo

Po završetku kompozicije Amira je priznala da ima veliku tremu i da uopšte nije svejedno poslije čak 5 mjeseci pauze bez muzike stati ispred publike i to ispred makedonske publike. Čak je rekla da je u prethodnom životu bila rođena u Makedoniji, nakon čega je zapjevala poznate makedonske pjesme među kojima i bezvremensku “Zajdi zajdi” tokom koje je vladala potpuna emotivna tišina.

Photo By Stefan Rajhl Zvonimir Šestak

Publika je apsolutno uživala u svakom njenom refrenu kojim je Amira naglasila emocijaznačaj ljubavnih emocija u sevdalinci. Medunjanin je u svom posebnom stilu izvela i poznate svedalinke kao “Moj dilbere”, “Čuda Jada od Mostara Grada” “Žute Dunje” itd, ali i evergreen pjesme od Olivera Dragojevića, Zabranjenog pušenja, Azre, itd.

Photo By Stefan Rajhl Amira Medunjanin

Jednostavno, njen koncert je odisao nostalgijom i čistom emocijom. Atmosfera je bila prosto magična, publika je uživala, a organizator je ispoštovao sve mjere i protokole, te još jednom potvrdio da je broj jedan u organizaciji ovakvih muzičkih događaja.

Pored sjajnog koncerta u Ohridu, dan kasnije Amira je nastupila u Bitoli u historiskoj Heraklei.

Naredni nastup je planiran za 26.august na banjalučkom Kastelu, a u sklopu Banja Luka Fest-a.

Oznake: TOUR 2020
Podijelite:

Podijelite

Posljednje novosti