Search
Close this search box.

SJAJNI MAKEDONSKI BEND „FUNK SHUI “ NASTAVLJA SARADNJU SA MOSTAR ROCK SCHOOL, ALI I NAJAVLJUJE I NOVI ALBUM!

Funk Shui je skopski bend nastao 2010. godine. Kako sami vole reći, okupili su se te godine, ne znajući da će deceniju kasnije svirati po regionu i davati intervjue. Svi su prva generacija koja je rođena u Skoplju, ali neki od njih vode porijeklo sa sela. To im je pružilo ravnotežu između urbane inteligencije i ruralne mudrosti, urbanog steriliteta i ruralnog primitivizma.  Kroz njihove numere proteže se džez, rep, rok, indie pop, ali oni su žanrovski sve samo ne homogeni – odrednica koju daju je free flow. Sloboda kako lirike, tako i muzike je zaštitni znak ovog benda i ona daje jednu cjelovitu sliku.

Ovaj makedonski sastav već 10 godina oni se prepuštaju slobodi u izrazu. To nije besciljno eksperimentisanje, već jedna prirodna evolucija. Trenutno spremaju treći po redu studijski album, koji najavljuju singlom Meteori. U svom opusu imaju i dva singl izdanja i demo album.

Naime, sa svoja dva albuma ‘Ether’ (2012) i ‘R.E.M’ (2015), kao i nekoliko singlova, jako brzo su osvojili makedonsku scenu, a početkom 2020. godine održali su i svoju prvu balkansku turneju, tokom koje su se predstavili bosanskohercegovačkoj publici, a nastupali su i na prestižnom M.E.N.T festivalu u Ljubljani. Karakteristike koje čine Funk Shui jedinstvenim prepoznala je i najveća producentska kuća u Makedoniji, “Avalon Production”, pod kojom su bili ekskluzivni dvije godine. Adut koji ovaj suvremeni bend odvaja od svega oko njih je nesumnjivo zarazan scenski nastup.

Funk Shui

Bend trenutno čine Luka Gjorgievski – vokali, klavir i gitara; David Nikolovski – Bubnjevi i udaraljke; Mihail Namichev – bas gitara, klavir i vokal; Dragi Ivanov – Gitara i vokal; i Stefan Mamić – udaraljke. Persona i zvuk benda građeni su postupno tijekom godina, uglavnom kroz ogroman broj živih nastupa. Kažu kako naporno rade na rješenjima za muzikoterapiju za balkansku psihopatologiju

Početak ove godine, bend Funk Shui obilježio je nastupom na Ment festivalu u Ljubljani sa kojeg nose pozitivne utiske. Funk Shui nastupao je u i Mostaru, u Muzičkom Centru Pavarotti, a tokom svog boravka ostvarali su saradnju sa Mostar Rock School, nastupajući za ‘DK Studio Sessions’, jam session program Rock Škole koji promovira mlade muzičare iz regije. Pozitivne dojmove sa balkanske turneje začinili su videom iz DK Studija Rock škole Mostar koji možete pogledati u nastavku.

Oznake: JAM SESSION
Podijelite:

Podijelite

Posljednje novosti