Search
Close this search box.

NOVI AUDIO/VIDEO SINGLE WORLD MUSIC GRUPE IZ NEW YORKA „Slavo Rican Assembly“!

Njujorška World music supergrupa, Slavo Rican Assembly objavila svoj drugi singl sa naslovom “Što te nema” – kozmičko, intergalaktičko putovanje, inspirisano bosanskom narodnom pijesmom, afro-karipskim futurizmom i jugoslavenskim svemirskim programom. Singl je  objavljen 29. juna, na Bandcampu i Youtube-u, kao i na drugim platformama.

Sa muzičarima iz Slovenije, Portorika, Srbije i Kube, Slavo Rican Assembly koristi jazz znanje svojih članova kao odskočnu dasku sa koje polijeću u zvukove vlastitih glazbenih korijena – portorikanska bomba, salsa i rumba se tako susreću sa slovenačkim žetvenim pjesmama, bosanskim sevdalinkama, srpskim tradicionalnim pevanjem, Balkan brass bendovima i drugim melanholičnim jugoslovenskim zvucima u ovom muzičkom koktejlu, koji je mogao da se osniva jedino u jednoj svijetskoj metropoli, kao što je New York.

“Što te nema” snimljen je prošle godine u Studiju 42 u Brooklynu, a u pitanju je potpuno nov, latino-karipski aranžman tradicionalne bosanske sevdalinke.

Singl inače izlazi za vrijeme procesa završavanja debitantskog albuma Slavo Rican Assembly, koji donosi devet novih pjesama, snimljenih u newyorškom studiju Samurai Hotel u novembru 2019. godine – uključujući nekoliko dodatnih latino-karipskih aranžmana slovenačkih, srpskih i makedonskih narodnih pjesama , šest originalnih kompozicija, kao i originalni aranžman kubanske klasike Silvija Rodrigueza, Oleo de Mujer con sombrero. Izlazak albuma je predvidjen za proljeće 2021.

U ovom projektu su učestvovali: Aleksandra Denda (Srbija): vokal; Jan Kus (Slovenija): saksofon, klavijature i elektronski sound design; Gabriel Vicéns (Portoriko): električna gitara; Ahmed Alom Vega (Kuba): klavir, klavijature; Dan Martínez (Portoriko): električni bas; Victor Pablo (Portoriko): udaraljke; Žan Tetičkovič(Slovenija): bubnjevi.

Aleksandra Denda je međunarodno priznata umjetnica iz New Yorka. Dugi niz godina snima i izvodi muziku širom SAD-a, Europe, Azije i Južne Amerika, kao lider i umjetnik u brojnim muzičkim žanrovima, od soula do world music, brazilske, R&B i jazza. Radila je sa broinim svjetski-poznatim muzičarima kao što su: Patrice Rushen, Bilal, Javier Limon, Marko Djordjevic & SVETI, Women of the World, Joey Blake, Christiane Karam i Albino Mbie. 2016.godine Aleksandra je sa svojom grupom učestvovala na međunarodnom obilježavanju International Jazz Day u Dupont Circle, Washington DC.

Ona je također direktorica First International Contemporary Music Competition for Young Musicians in the Balkans – The Best Musical Mind, koju organizira Multikultivator kulturni servis.  2017.godine pridružila se novom međunarodnom projektu Jana Kusa “The SlavoRican Assembly”, koji kombinuje muzičku tradiciju Balkana i slavenske narodne pjesme sa muzičkom tradicijom Kariba.

Povodom učešća u projektu snimanja obrade čuvene pjesme “Što te nema” Aleksandra Denda za DertMusic je izjavila:

“Bilo je interesanstno i izazovno “iskoračiti” iz popularne verzije Jadranke Stojaković i obojiti pesmu nekim novim bojama. Jan, kao vešt aranžer, mi je dao jasan nagoveštaj kakvu energiju nosi njegova vizija pesme, tako da mi je to bila neka smernica u krojenju moje interpretacije.”

Vođa grupe i njen glavni kompozitor, Slovenac Jan Kus, objašnjava kako je došlo do ove saradnje: “Što te nema je vrlo popularna bosanska sevdalinka, bazirana na originalnoj poeziji Alekse Šantića, Srbina iz Bosne. Veliki dio djetinjstva proveo sam u Sarajevu, gdje sam ju puno puta čuo, ali sam pjesmu od tad potpuno zaboravio. Čuo sam je ponovo prije par godina u Beogradu, na projekciji slovenačkog filma Houston, we have a problem, i tad mi se sve vratilo. Bio sam potpuno omadjijan u bioskopu kad sam ju ponovo čuo – bilo je to poput deja vuja, nakon svih ovih godina. Poslije toga sam stalno razmišljao o toj preljepoj melodiji; pijevajući ju stalno u mislima. Upravo sam započeo sa pisanjem novog seta muzike za svoju novu grupu, Slavo Rican Assembly, za koju uglavnom “karibizujem” (haha) balkanske narodne pjesme, a onda me je jednog dana samo pogodilo: ovo moram dodati u naš repertoar. Tako da sam uzeo ovu vrlo melanholičnu folk melodiju, sevdalinku, i poprilično ju usporio, razvlačeći je u takozvani 12/8 (dvanaest-osmina) afro-karipski ritam. Reharmonizovao sam i neke akorde pjesme i dao im malo specifičnije boje.


Ali još uvijek je bio potreban nekakav kontrast, tačka balansa, pa sam riješio da dodam neke vrlo jake folk muzičke reference u refrenima pjesme, kako bi joj dodali onaj istinski balkanski folk osjećaj. Dodali smo i diskretne elektroničke elemente, nadahnute portorikanskom grupom karipsko-elektronske muzike, ÌFÉ, zajedno sa koproducentom pjesme Danilom Pichardom, koji je bio vrlo bitan u transformaciji ove numere iz izvorne akustične verzije u ovaj zvučni svemirski brod koji je sada, haha…. “

Oznake: AFRO JAZZ
Podijelite:

Podijelite

Posljednje novosti