DOKUMENTARNI FILM

POGLEDAJTE PREMIJERU DOKUMENTARNOG FILMA “Putovanje kroz vrijeme – Balkan Dance Project”!

POGLEDAJTE PREMIJERU DOKUMENTARNOG FILMA “Putovanje kroz vrijeme – Balkan Dance Project”!

Dokumentarni film o plesnom projektu „Putovanje kroz vrijeme – Balkan Dance Project“ bit će premijerno prikazan 16.07.2020. u 18h putem facebook stranice: Bosanski kulturni centar KS. Film je nastao na mobitelima, kao rezultat snimanja čudnog vremena pandemije korona virusa koja je svijet zadesila početkom ove godine i koja nažalost još uvijek traje. Ekipa koja je radila na snimanju željela je otrgnuti od zaborava dešavanja i iskustva iz ovog vremena.

Film su mobilnim aparatima snimili članovi ove međunarodne plesne platforme u periodukada su teatri i plesni studiji bili zatvoreni i kada su bila prekinuta sva gostovanja. Ekipa BDP odlučila je da projekat ne staje i da treba stvarati dalje pod drugačijim uslovima. Tako je nastao plesno-dokumentarni film sa osnovnim ciljem; ostaviti arhiviran trag nekog čudnog vremena i pokazati da spajanje ljudi i stvaranje umjetnosti zaista nema granica. Film o Balkan Dance-u, sa Balkan Dance-om kao i sama platforma donosi kreativnost, integraciju stvaralaca iz različitih država, spajanje kulturnih radnika i međukulturni dijalog na jeziku umjetnosti.

Balkan Dance Project (BDP

Balkan Dance Project (BDP) je međunarodna plesna platforma koja okuplja mlade, uspješne i perspektivne koreografe, plesače i druge umjetnike iz: Bosne i Hercegovine, Makedonije, Slovenije, Srbije, Hrvatske i Bugarske. Oni kroz individualne priče istražuju zajedničko iskustvo življenja na prostoru Balkana. 12 plesnih produkcija, 19 igrača, 6 koreografa, 6 država, 32 pozorišta, više od 100 gostovanja, 12 različitih organizacija koje rade u oblasti plesne umjetnosti, 30 ostalih umjetnika i više od 20.000 gledalaca… Sve to je do danas obillježilo i doprinijelo razvoju plesne platformeBDP.

Balkan Dance Project je susret stvaralaca i igrača iz raznih zemalja Balkana, od kojih su neki već poznati, a drugi tek na prvom stepeniku puta ka osvajanju tajni umjetnosti.

Balkan Dance je prilika za razmjenu znanja, iskustava, planova, maštanja tako bitnih za budućnost plesne umjetnosti. Takođe je Agora na kojoj se mogu postaviti nebrojena važna pitanja i dobiti mnogi različiti odgovori zasnovani na različitim ličnim i geokulturnim pozicijama;

Balkan Dance je ideja u kojoj je moguće uskladiti razlike stvarajući tlo za razumijevanje, saradnju, poštovanje različitosti, toleranciju i vjeru u moć razuma i moć umjetnosti;

Balkan Dance Project (BDP

Balkan Dance Project je pozornica na kojoj se susreću i sjedinjuju tradicija i nova stremljenja u umjetnosti igre;Balkan Dance Project je riznica neotkrivene snage izraza ljudskog tijela, nemuštog jezika igre odvajkada svima prepoznatljivog. Njegova misija  je da bude primjer – igra, taj praiskonski, jednostavan i iskren način izražavanja misli i emocija, koji može da potvrdi istinu da umjetnost spaja, snaži, budi nadu, podstiče i ljepotom liječi svijet;

Balkan Dance Project postavlja i krucijalno pitanje umjetnosti, do koje granice igra smije da prati takozvane zahtjeve epohe, preko koje međe ne smije da dozvoli zavodljivosti globalnog kiča, da u ime popularnosti igra skrene u populizam. ( tekst: Teodora Sujić)

Balkan Dance Project (BDP

U vrijeme, kad su teatri i plesni studiji bili zatvoreni, kada su bila prekinuta sva gostovanja, ekipa BDP odlučila je, da projekat ne staje, da treba stvarati dalje pod drugačijim uslovima. “Imali smo dovoljno vremena, da pogledamo unazad, da se sjetimo svih zanimljivih procesa kreiranja, divnih predstava, gostovanja i turneja i na kraju krajeva, da vratimo momente, kad smo stekli nova prijateljstva u plesnom i pozorišnom svijetu”.

Film o Balkan Dance-u, sa Balkan Dance-om kao i sama platforma donosi kreativnost, integraciju stvaralaca iz različitih država, spajanje kulturnih radnika i međukulturni dijalog na jeziku umjetnosti.

Podsjetimo se, dokumentarni film o plesnom projektu „Balkan Dance Project“ bit će premijerno prikazan na Facebook stranici Bosanskog kulturnog centara KS 16.07.2020. u 18h, stoga uzivajte u ovom dokumentarcu!

Emir Kovačević

July 15th, 2020

No comments