Search
Close this search box.

MAHER ZAIN OBJAVIO NOVU PJESMU “SREBRENICA” U POVODU SJEĆANJA NA 25 GODINA OD GENOCIDA U SREBRENICI!

“Awakening Music” sa zadovoljstvom najavljuje svjetsko izdanje nove pjesme Maher Zaina “Srebrenica”. Pjesma je dostupna za digitalno preuzimanje, streaming, na YouTubeu i u trgovinama muzike širom svijeta. Pjevač, tekstopisac i producent s više platina, Maher Zain do danas je izdao tri albuma platinastog izdanja “Thank You Allah”, “Forgive Me” i “One”.

Srebrenica obilježava sjećanje na genocid u Srebrenici, gdje je, 11. jula 1995. godine, 8372 muškaraca i dječaka bosanskih muslimana ubijeno u masovnim pogubljenjima, najtežim ratnim zločinom koji se dogodio na europskom tlu od Drugog svjetskog rata. Pjesma ima muzički aranžman koji pokreće u kombinaciji s iskrenim i emotivnim stihovim. Video koristi snimke snimljene u Srebrenici i Bosni u tom periodu kako bi prenio pjesmu kući.

Maher Zain – Srebrenica

„Sjećanje na ono što se dogodilo u Srebrenici vrlo je tužno i slamajuće. Ono što su ti muškarci i dječaci i njihove porodice morale izdržati jedna je od najgorih stvari u istoriji čovječanstva, a sve se dogodilo upravo ovdje u Europi. Neke od obitelji i danas tuguju, 25 godina kasnije, jer još uvijek ne mogu pronaći ostatke svojih najmilijih kako bi ih mogli pravilno pokopati. Kao pjevač i tekstopisac osjećao sam se pozvanim koristiti svoj glas da se sjetim žrtava i njihovih porodica na 25. godišnjicu genocida, pišući pjesmu “Srebrenica”. Vjerujem da su savjesni umjetnici dužni govoriti i koristiti svoju platformu za borbu protiv širenja ksenofobije, netolerancije, straha i mržnje; zato Srebrenicu nikada ne smijemo zaboraviti “, rekao je Maher Zain.

Maher Zain

Inače, Maher Zain je švedski pjevač, tekstopisac i muzički producent libanskog porijekla, koji je sa porodicom emigrirao u Švedsku kada je imao 8 godina. 2005.godine se nakon završetka studija aeronautike počeo baviti muzikom, da bi 2009. snimio svoj prvi album “Thank you Allah” za Awakening Music.

“Awakening Music” s ponosom je svijetu predstavila novi singl Maher Zaina o Srebrenici. Čast nam je doprinijeti sjećanju na živote nevinih bosanskih muslimana koji su nehumano ubijeni u srebreničkom genocidu. Osjećali smo dužnost pokušati rasvijetliti ono što se u Srebrenici dogodilo na današnji dan prije 25 godina. Moramo naučiti lekcije o Srebrenici, jer nijedno društvo nije ranjivo na predrasude i netrpeljivost. Srebrenica je manifestacija važnosti muzike u borbi protiv mržnje i bahatosti i kako bi nas podsjetila na stvari koje si ne možemo dopustiti da zaboravimo“, komentirao je Bara Kherigi, generalni direktor Awakening Music.

Narod Bosne i Hercegovine izuzetno cijeni napore umjetnika širom svijeta koji su povodom 25.godišnjice genocida u Srebrenici dali svoj doprinos kulturi sjećanja i širenju istine o genocidu u Srebrenici, ali i cijeloj Bosni i Hercegovini i islamskom svijetu.

Podijelite:

Podijelite

Posljednje novosti