Search
Close this search box.

14 GODINA OD SMRTI FARAH TAHIRBEGOVIĆ, ZALJUBLJENICE U KNJIGU, POEZIJU, TRADICIJU…!

Na današnji dan, prije četrnaest godina napustila nas je Farah Tahirbegović, umjetnica, književnica, interpretatorka, začetnica nove sevdah scene u Bosni I Hercegovini, ali i šire. Rođena je 6. aprila 1973. godine u Sarajevu. Odrasla je u Zenici gdje je završila osnovnu, srednju i muzičku školu.

Budući da je knjiga njena prva, velika i istinska ljubav, upisuje studij na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, na odsjeku Opća književnost i bibliotekarstvo. Zbog rata privremeno napušta studij i Sarajevo, te nekoliko narednih godina živi u Ljubljani. Godine izbjeglištva provodi gradeći za sebe i mnoge oko sebe dom i domovinu od jedinog što možeš ponijeti sa sobom kada odlaziš iznenada i ne želeći to. Ogromno znanje, veliku strast, snažnu ljubav i nesebičnu želju da ih podijeliš sa drugima. Zbog jezičke barijere, te birokratske nefleksibilnosti, studij književnosti nije mogla nastaviti u Ljubljani, ali u tom periodu intezivno radi objavljujući prozne tekstove u ljubljanskom časopisu IZI, urednika Zorana Mutića, vodi radionice za djecu iz BiH gdje ih uči svirati i uređuje sa njima časopis Planinček.

Farah Tahirbegović

Podsjećamo, njen rad u okviru Književne radionice Kulturnog vikenda djece iz BiH u Vodnikovoj Domačiji rezultirao je objavljivanjem knjige „Pismo roditeljima”, 1993. godine. Dvije godine kasnije inicira osnivanje neobične muzičke grupe “Dertum”, koja na prebogatoj bosanskoj i makedonskoj muzičkoj tradiciji kreira moderan zvučni izražaj. Objavili su dva albuma “Vezak vezla” i “Dertum”, te održali brojne koncerte. Po povratku u BiH, Farah je diplomirala na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, na odsjeku Opća književnost i bibliotekarstvo. Veliki je broj projekata, poslova i aktivnosti kojima se bavila u narednom periodu. Radila je u časopisu Lica, Festivalu MESS, organizaciji aktivnosti teatarskog festivala EX PONTO (SLO) u Sarajevu, organizaciji konferencija PEN Centra BiH, učestvovala je u programima Europskih književnih susreta, bila web urednica, urednica on line magazina podroom.ba, sekretar Udruženja Literarnih stvaralaca izdavača i knjižara LIK BiH.

U sarajevskom Buybooku gdje je radila kao izvršna urednica zadužena za odnose sa javnošću dala je nemjerljiv doprinos izdavaštvu, ne samo svoje matične kuće nego i izdavaštvu Bosne i Hercegovine uopšte. Uredila je desetine knjiga koje je objavio Buybook, pokrenula nove biblioteke, uložila izuzetno veliki trud na uspostavljanju veza između autora, izdavača i distributera u regiji. Bila je idejni osnivač projekta Sevdah Ripablik sa Damirom Imamovićem. Nakon nekoliko godina ozbiljnog izučavanja i istraživanja sevdalinke sa Damirom se upustila u svoj, vjerovatno najvažniji i najzahtjevniji poduhvat, publikovanje monografije Zaima Imamovića, “Pjesme srca moga”. Preminula je u petak, 2. juna 2006, u trideset i trećoj godini.

U znak sjećanja na Farah Tahirbegović osnovana je istoimena fondacija, koju su osnovali prijatelji drage Farah sa ciljem njegovanja i sjećanja na talenat i svu ljubav ove zasigurno vrijedne, jednom riječju ljudske gromade ispunjene melanholijom, kao i u želji da se podrškom talenatima njeguje vrijednosti prema kojima je težila i u koje je i sama Farah istinski vjerovala. Svrha Fondacije je unapređenje i podsticanje razvoju izdavačke djelatnosti, književnosti, bibliotekarstva i opće kulture, a u skladu sa društvenim općekorisnim interesima. Na taj način Fondacija podstiče unapređenje kulturnog stvaralaštva koje je od velikog značaja u svakom razvijenom i humanom društvu. Fondacija je namijenjena da ostvaruje općekorisnu svrhu.

Podijelite:

Podijelite

Posljednje novosti