KULTNI ALBUM

NA DANAŠNJI DAN PRIJE 43 GODINE OBJAVLJEN KULTNI ALBUM SGT. PEPPER’S LONELY HEARTS CLUB BAND!

NA DANAŠNJI DAN PRIJE 43 GODINE OBJAVLJEN KULTNI ALBUM SGT. PEPPER’S LONELY HEARTS CLUB BAND!

Osmi studijski album legendarne britanske rok grupe The Beatles, Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band koji je doživio neverovatan uspjeh i donio bendu još veću popularnost. Rad na snimanju ovog ostvarenja počeo je krajem 1966. godine. Između novembra 1966. i aprila 1967, članovi grupe proveli su više od 400 sati u studiju radeći na njemu. Ovo je njihov prvi album koji je imao isti spisak numera i na britanskoj i na američkoj verziji.

McCartney je po prvi put predvodio grupu tokom rada na izdanju i bio autor većine pjesama, pa i naslovne numere, ali Lenonov doprinos je takođe značajan obzirom na to da je napisao pjesme “Being for Benefits of Mr. Kite” i “А Day in the Life”. U Velikoj Britaniji Sgt. Pepper’s bio je na vrhu top liste ukupno 27 nedjelja. 

Ne samo da je muzika na ovom albumu bila drugačija i uzbudljivija, već i sam način izvođenja, u produkciji Georgea Martina. Magazin Rolling Stone proglasio ga je najvećim rok albumom svih vremena, a album ima i jedan od najslavnijih omota u istoriji roka gdje su predstavljeni članovi grupe The Beatles u njihovim gardijskim uniformama okruženi slikama ljudi koji su ih intrigirali ili su im se divili. Među njima se nalaze Albert Ajnštajn, Karl Marks, Merlin Monro i drugi .

Od 2011. album se prodao u više od 32 miliona primjeraka, što ga čini jednim od najprodavanijih albuma svih vremena.

Emir Kovačević

June 1st, 2020

No comments