New Album

MATIJA DEDIĆ SNIMIO NOVI ALBUM “TAJNA VJEŠTINA” NA MUZIKU ZLATANA STIPEŠIĆA GIBONIJA!

MATIJA DEDIĆ SNIMIO NOVI ALBUM “TAJNA VJEŠTINA” NA MUZIKU ZLATANA STIPEŠIĆA GIBONIJA!

Tajna vještina – Glazba Zlatana Stipišića Gibonnija novi je studijski album pijaniste Matije Dedića.Nakon brojnih Porinom nagrađenih kompozicija i izdanja, Matija je pronašao izazov u obradama pjesama jednog odnajistaknutijih autora, a one najljepše pretvorio je u još jedan pažnje vrijedan album. Tajna vještina broji 9 instrumentalnih obrada najljepših Gibonnijevih kompozicija koje je Matija majstorski izveo u intimnim aranžmanima, predstavivši tako svima poznate pjesme u novom, jazz ruhu.

Divji cvitŽeđamCesaricaKad sam nasamo s njomIspod moga pramca (Tempera)Tajna vještinaSve ću preživitHide the Mirror i Nisi više moja bol pjesme su koje će vas otisnuti na čarobno, nadahnuto muzičko putovanje. Sve kompozicije osim Nisi više moja bol (Muzej Mimara, Dan najbolje domaće glazbe Narodnog radija 2019.) snimljene su u Zadužbini Ilije M. Kolarca kod snimatelja Dejana Vozlića. Album je producirao Matija Dedić, dok je mix i mastering radio Goran Martinac iz Croatia Records studija.

Tajna vještina

S obzirom da Gibonni na ovom albumu nije svirao, ali su posrijedi njegove pjesme, čini mi se da im je Matija pristupio onoliko kontemplativno i intimno koliko te pjesme to i zaslužuju i koliko ih je moguće zamisliti kao filozofsku glazbenu misao na onoj crti pučine na kojoj se spajaju nebo i more…Osnovna melodijska linija ostala je čista, prezentna i neodovojiva od Gibonnija, a sve oko nje je jasna, nepobitna i neponovljiva Matijina improvizacija i kreacija kojima slušatelja upućuje na nova slušanja i promišljanja te ga vodi do neslućenih glazbenih obzora i obala“, piše u knjižici izdanja novinar i glazbeni kritičar Aleksandar Dragaš.

Više od 25 godina umjetničkog rada Matije Dedića iznjedrilo je hvale vrijedne kompozicije, izdanja i saradnje kojima se renomirani pijanist Dedić iskazao u jednog od najvećih svjetskih majstora klavira. Sa svega pet godina počeo je svirati klasičnu, a ubrzo otkriva i druge muzičke pravce od kojih mu najveću inspiraciju i slobodu izražavanja pruža jazz. Po završetku srednje muzičke škole odlazi u Graz gdje upisuje jazz akademiju, a privatne sate imao je kod Johna TayloraHala GalperaBilla Dobinsa i Barrya Harrisa. Ubrzo postiže veliki ugled na svjetskoj glazbenoj sceni sa sastavom Boilers Quartet s kojim prati velike muzičare poput Bennya GolsonaKennya BurrellaRoya Haynesa i Joséa Feliciana. Tokom godina Matija je nastupao u gotovo svim zemljama Europe te u Sjedinjenim Američkim Državama s velikim muzičkm imenima kao što su Alvin QueenMartin DrewRon RingwoodBoško PetrovićMarc Murphy BandPatrizia ConteTommy EmmanuelLenny WhiteKendrick Scott i drugi.

Emir Kovačević

May 11th, 2020

No comments