Novi Spot

ZANIM BERBIĆ OBJAVIO SPOT ZA STARU SEVDALINKU „ČADOR PENJE BEŽE LJUBOVIĆU“!

ZANIM BERBIĆ OBJAVIO SPOT ZA STARU SEVDALINKU „ČADOR PENJE BEŽE LJUBOVIĆU“!

Mladi bosanskohercegovački interpretator sevdalinki Zanin Berbić objavio je spot za svoju acapella izvedbu skoro zaboravljene sevdalinke „Čador penje beže Ljuboviću“.

Stara narodna pjesma „Čador penje beže Ljuboviću“ sačuvana je zahvaljujući čuvenom sakupljaču narodnih pjesama i pjevaču, Hamdi-begu Šahinpašiću (1914-2003) iz Pljevalja.

Pojedini kadrovi snimljeni su na srednjovjekovnoj tvrđavi Dobor, nedaleko od Modriče, koja je u ruševnom stanju. Ova tvrđava poznata kao „Kapija Bosne“, mjesto je veoma značajnih događaja iz historije Bosne. Sagrađena je krajem 14-og stoljeća odobrenjem bosanskog kralja Tvrtka I Kotromanića (1338-1391).

Zanin Berbić “Kapija Bosne”

Berbić ističe da je spot posvetio Dobor kuli i svim drugim tvrđavama u Bosni i Hercegovini koje se urušavaju i čekaju renoviranje. Ističe da se nada da će ovaj spot možda djelovati motivirajuće na one koji mogu napraviti konkretne korake u očuvanju ovih neizmijerno vrijednih spomenika kulture.

Ovaj spot montirao je studio FIXUM MEDIA iz Zenice, mladog producenta Merhada Šepera.

Podsjećamo, Zanin Berbić (1996) je diplomirani etnomuzikolog koji je svoju skoro dvije decenije dugu pjevačku karijeru posvetio isključivo bosanskoj gradskoj pjesmi sevdalinki. Do danas je učestvovao na brojnim koncertima u BiH i inostranstvu, te je načinio na desetine snimaka sevdalinki od kojih se posebno ističu one skoro zaboravljene.

Emir Kovačević

May 5th, 2020

No comments