Search
Close this search box.

Goethe-Institut POKREĆE PLATFORMU ZA DIGITALNI KULTURNI SADRŽAJ KULTURAMA.DIGITAL!

Širom svijeta, kulturni djelatnici i kulturne institucije nalaze se uslijed korone pred egzistencijalnim izazovima: muzeji i pozorišta zatvoreni su na neodređen period, muzičarke i muzičari ne mogu održavati koncerte, mnoge internacionalne kulturne manifestacije otkazane su zbog mnogobrojnih zatvaranja granica.

Digitalni formati umjetnicama i umjetnicima te kulturnim organizacijama trenutno nude jedinu mogućnost da svoje radove prezentiraju publici.

Digitalizacija kulture na samo što čini dostupnom od kuće i preko granica, već sa sobom donosi i eksperimentalne i inovativne mogućnosti.

 Kako bi online ponudama umjetnica i umjetnika u oblasti kulture ponudio veću vidljivost i veći doseg u vrijeme COVID – 19, Goethe-Institut je pokrenuo digitalni kulturni kalendar kulturama.digital.

Kulturni djelatnici i kulturne institucije iz svih oblasti i iz cijelog svijeta ovdje imaju mogućnost da izvrše besplatni upload svojih digitalnih ponuda u oblasti kulture, poput live streamova ili programa on demand, i da ih na taj način učine dostupnim internacionalnoj publici.

Osobe zainteresirane za kulturu na kulturama.digital neće pronaći samo digitalne manifestacije iz cijelog svijeta, već istovremeno mogu pokazati i svoju solidarnost: dugme za donacije koje je uz svaku manifestaciju omogućava finansijsku podršku umjetnica i umjetnika, čime se daje doprinos i živoj kulturnoj sceni na internetu.

Portal je na engleskom jeziku i nudi sve ponude razvrstane po oblastima i datumu, tako da svako brzo može pronaći onu kulturnu ponudu koja se njemu ili njoj sviđa.

Podijelite:

Podijelite

Posljednje novosti