Search
Close this search box.

ESAD BAJTAL I ZANIN BERBIĆ: ZNAČAJ EMINE ZEČAJ ZA OČUVANJE VRIJEDNOG MUZIČKOG BLAGA, U NJENOM GLASU SE MOGLA DOŽIVJETI SVA MELANHOLIJA SEVDALINKE!

U 89. godini života napustila nas je jedna od najznačajnijih interpretatorki sevdalinke  Emina Žečaj. Njen  interpretativni način izvođenja bosanske pjesme do kraja je ostao vjeran sazu, tom instrumentu koji je sevdalinci davao poseban vizuelni, ali i suštinski melopoetski izričaj.

Provela je mnogo godina kao sakupljač tradicionalnih pjesama i time obogatila arhivu radija BiH, a tako i repertoare svojih bližih kolega. Na početku karijere 1960-ih godina, Emina Zečaj je pjevala uz narodni orkestar, odnosno uz pratnju harmonike Ismeta Alajbegovića Šerbe. Kasnije je dobila ponudu da pjeva uz saz, te je tako ona postala jedina pjevačica koja je pjevala izvornu sevdalinku na ovaj način. Pjevala je uz pratnju sazlije Selima Salihoviċa, Hašima Muharemoviċa, a nakon gresije na Bosnu i Hercegovinu sa Mehmedom Gribajčeviċem.

Emina Zečaj

 Tokom svoje dugotrajne i bogate muzičke karijere, Emina Zečaj je održala mnogobrojne koncertne nastupe u bivšoj Jugoslaviji i inostranstvu. Samo nakon rata, uz sazliju Mehmeda Gribajčevića nastupala je na festivalima etno muzike u Ljubljani, Innsbrucku, Beču, Oslu i drugim gradovima.

Ovim povodom, uvaženi bosanskohercegovački intelektualac, prof.dr. Esad Bajtal za portal radiosarajevo.ba je izjavio:

Esad Bajtal

“Specifikum Emininog pristupa sevdalinci dat je u činjenici istrajavanja na sazlijskoj pratnji, koja je njena izvorna, autentična izvedbena forma, što je u potpunoj harmoniji sa melanholičnom mekoćom njenog vrhunskog, poetski emotivnog izraza. Jer saz je instrument posebne senzibilnosti, koji sevdalinci daje emocionalnu uvjerljivost, i Emina je, intuitivno ili svjesno, znala šta to znači u izvedbenoj ravni. Naravno, kao neko ko je prošao audiciju po kriterijima tada, muzički neprikosnovenog, i velikog Radio Sarajeva, Emina nije ni mogla ni htjela drugačije”.

Zanin Berbić

Također, za DertMusic izjavu je dao Zanin Berbić, mladi sazlija, koji je kratko rekao:

“Emina Zečaj bila je jedna od najautentičnijih pjevačica bosanske pjesme. Kroz 60 godina pjevačke karijere sačuvala je od zaborava na stotine skoro zaboravljenih pjesama, čime je dodatno obogatila arhiv nekadašnjeg Radio Sarajeva. Teško mi je opisati koliko je važnu ulogu Emina imala, a i danas ima, u mom životu i radu… Jako sam tužan.” Emina Zečaj rođena je 17.03.1939 godine u starom dijelu Sarajeva. Odrasla je u patrijarhalnoj porodici Ahmedhožić Avdije i Melće. Završila srednju tekstilnu školu i medresu. Majka je dvoje djece. Po mišljenju muzičkih kritičara najbolja interpretatorka bosanske tradicionalne pjesme-sevdalinke. Eminu Zečaj je šezdesetih godina otkrio prof.dr.Cvjetko Rihtman, etnomuzikolog i nakon audicije kod poznatih profesora Zvonimira Nevžele i Beluša Jungića, počinje svoju karijeru.

Snimljene su mnoge TV i radio emisije i reportaže o životu, radu i uspijesima Emine Zečaj. Bugarska RTV snimila je dokumentarni film: Bosanska sevdalinka sa Eminom Zečaj. Brojni naučni radovi etnomuzikologa, od kojih je i naučni rad prof.dr. Ankice Petrović, diplomski rad studenata generacije Azre Pašić i mnogih drugih koji su učinili našu tradicionalnu sevdalinku još poznatijom i vrijednijom poštovanja. Predstavljala je bosanskohercegovačku tradicionalnu muziku širom svijeta. Realizovala je 5 singl ploča, 4 LP-ja, 4 CD-a, te snimila veliki broj pjesama za arhiv Radio Sarajeva, uz mnogobrojne nastupe na RTV širom BiH i bivše Jugoslavije. Snimila je pjesme za film “Gori vatra” Pjera Žalice, te za film “Remake” Dine Mustafića u saradnji sa Adijem Lukovcem, u kojoj su pjesme Emine Zečaj muzička kulisa samog filma. Za dugogodišnji rad dobila je veliki broj priznanja i pohvala, kako iz inostranstva tako i iz zemlje.

Uloga Emine Zečaj u očuvanju izvorne tradicionalne pjesme je ogromna. Njena interpretacija i način izvođenja su također građa i predmet proučavanja mnogih bosanskohercegovačkih i stranih kritičara i etnomuzikologa.

Podijelite:

Podijelite

Posljednje novosti