Search
Close this search box.

NOVI PROJEKAT IZ PODMORNICE: BRIDGEBANKS, DINO MANGAFIĆ, JADDAH, HIBRID!

U mjesecu aprilu, digitalni label iz Sarajeva, Podmornica neprestano radi i predstavlja novu muziku domaćih muzičara.

Podmornica je sarajevska online izdavačka kuća, koja već drugu godinu promoviše domaće nezavisne i eksperimentalne muzičare. Podmornica je poznata kao podetiketa Submarine Vibes, te ovom prilikom poziva i sve koji nisu, da preslušaju njihova izdanja objavljena u prethodnih par mjeseci, kao što su albumi Hibrid,etc. i Kosmo i Kvitera, te V.A. kompilacija Ispod Povrsine uz 13 domaćih muzičara. Početkom mjeseca objavljen je Bridgebanksov novi ep od šest pjesama pod nazivom Life in a Day EP, te singlove, Amulet u čijoj realizaciji su učestvovali gitarista Dino Mangafić i producent Jaddah, i Hibridov poklon gradu, San Sarajevo.

San Sarajevo – Hibrid

Debitno izdanje “Life in a Day” grupe Bridgebanks sadrži šest žanrovski bliskih pjesama vješto spojenih u jednu atmosferički koherentnu cjelinu. Prvenstveno IDM album, kroz trake se prožimaju i zvuci indietronice, downtempa, ali i energičnije, plesnije electronice. Pored samog producenta, na albumu se pojavljuju i Adnan Salihović – gitara (Life in a Day) i Magdalena Kirilova – vokali (Airport Nightshifts, Devilish Little Deeds, Modern Museum).

Producent Jaddah i gitarista Dino Mangafić predstavili su single “Amulet” koji je osmišljen kao melodijski duel između električne gitare i različitih vrsta softsynthova. Ono što je asocijativno u smislu amuleta jeste međusobni kontrast i nadopunjavanje zvučnih boja. Zbog različitih karakteristika ovih instrumenata, pozadinski sadržaj instrumentala ostvaren je po principu Yin & Yang – jedinstva suprotnosti.

I na kraju, ali ne manje bitno, povodom dana grada Sarajeva, Hibrid je predstavio svoju novu pjesmu San Sarajevo, koja je posvećena gradu Sarajevu i u čast Kemalu Montenu. Pjesma je realizovana za kratko vrijeme – u periodu samoizolacije, te je muzika prvenstveno namjenjena bila za sestoaprilsku izlozbu “Was ist Walter” koju je organizovao Historijsku Muzej BiH, a naknadno je od iste muzike Hibrid napravio pjesmu i odlučio je predstaviti javnosti. Pjesma je dostupna i za free download. Dizajn potpisuje Adnan Puzić, a mastering pjesme Robert Trifunović.

Osim toga, prethodnih par sedmica, svaki dan Podmornica predstavlja #OstaniKodKuce playliste koje u saradnji sa drugim muzičarima, umjetnicima i prijateljima kreira za slušanje, u kojima možete uživati i osvježiti svoj muzički repertoar.

Naredno što slijedi od Podmornice u narednom periodu jeste lo-fi album Zlatana Hadžifejzovića, koji će biti objavljen 14. aprila.

Podijelite:

Podijelite

Posljednje novosti