Search
Close this search box.

MARVIN GAY, PRINC DUŠE ROĐEN JE NA DANAŠNJI DAN 1939.!

Marvin Pence Gay Junior, poznatiji kao Marvin Gaye, bio je američki pjevač, producent i tekstopisac rođen 2. aprila 1939. u Washingtonu, DC. Odrastao je u vrlo kompliciranom okruženju pored oca Marvina Pencea Gay Starijeg i majke Alberte. Djetinjstvo mu je bilo teško budući da ga je otac fizički zlostavljao. O sukobu oca i sina često se nagađalo i pisalo tokom Marvinovog života, pa čak i nakon smrti princa Soula, koji je preminuo dan prije svog 45. rođendana – 1. aprila 1984. nakon što je otac dva puta pucao u njega porodičnim pištoljem kući.

Uprkos mnogim traumama iz djetinjstva, kontroverzama oko njegove seksualnosti i odnosa prema ženama, Marvin je muzički svijet obogatio svojim izvanrednim talentom i kreativnošću. Na tom putu je dobijao bezrezervnu podršku majke, a kasnije i prve supruge Ane Gordy, koja je bila osnivač prve diskografske kuće kojoj je Marvin prišao. 

Uspon Marvinove karijere počeo je 60-ih kada je, pjevajući i svirajući, oblikovao novi zvuk na Motown Records i dobio nadimak Prince Motown. Za ovu diskografsku kuću, 1961. godine, objavio je i svoj prvi studijski album, Soulful Moods Marvina Gayea . Album je donio mješavinu jazza, tradicionalnog pop i R&B zvuka, a najavljen je singlom “Neka ti savjest bude tvoj vodič”.

Dvije godine kasnije, 1963., Marvin je objavio svoj drugi studijski album  That Stubborn Kinda Fellow,  koji se više kretao u pravcu R&B muzike, sa singlovima s ovog albuma poput „Soldier's Plea“, „Stubborn Kind of Fellow“, „Hitch Hike“ i „Pride and Radost ” koja mu je donijela popularnost i van Amerike.

1964. godina bila je veoma uspješna godina za ovog umjetnika. Za to vrijeme objavio je dva studijska albuma,  When I Alone I Cry i   Hello Broadway Prvi album sadržavao je jazz i pop standarde, a dvije su pjesme snimljene iz filma “Lady In Satin” Billyja Holidaya i obrađene u Marvin stilu.  Godinu dana kasnije, izvođač je ponovno iznenadio izdavši dva albuma –  How Sweet It Is Loved By You  i  A Tribute To The Great Nat “King” Cole . Singl “How Sweet It Is (To You Be Love by You)” bio je jedna od najprodavanijih pjesama tog vremena, sa “Try it Baby” (u saradnji s The Temptations) i “Baby Don ‘” t uradiš to “(u suradnji s Andantesom). Drugi album je bio posvećen Marvinovom Idolu – jazz izvođaču Nat “King” Coleu.

Šest pjesama s Marvinovog albuma Moods of Marvin Gaye (1966) predstavljeno je publici u formi singlova i sve su se našle na Top 40 R&B listi singlova, a četiri su bile čak i na Top 40 Pop singls listi, što je danas izuzetan uspjeh. Osmi studijski album  I Heard It Through the Grapevine! objavljen 1968. godine bio je prvi samostalni studijski album koji je Gay izdao u dvije godine. To mu je donijelo veliki komercijalni uspjeh i naslov albuma prvobitno je čitao “In the Groove”.

MPG . (1969.) jedan od Marvinovih najprodavanijih albuma šezdesetih godina, bio je na listi najboljeg Billboarda i dobio je odlične kritike muzičkih kritičara. Dobar komercijalni uspjeh pratio je i njegov sljedeći album  That’s Way Love Is (1970). U albumu se nalazi i sjajna naslovnica poznate pjesme Beatlesa “Jučer”.

What’s Going On (1971) vjerovatno je Marvinov najbolje ocijenjeni album. Acclated Music svrstao ga je u 7. najuspješniji pop album svih vremena, a britanski pisac Colin Larkin postavio ga je na 39. mjesto u svojoj knjizi All Time Top 1000 Albums.

Sedamdesetih godina, Marvin je objavio još četiri studijska albuma – Trouble Man (1972), Let's Get It On  (1973), I Want You (1976) i Here, My Dear (1978). “Trouble Man” je soundtrack za istoimeni film i ujedno i prvi album koji je Gay sam napisao i producirao. Jedini drugi album koji je Gay u potpunosti uradio sam bio je In Our Lifetime objavljen 1981. godine. 

U ovom periodu, Marvin Gej je postao jedan od najplaćenijih R&B muzičara svih vremena, smatrali su ga seks simbolom toga doba, a njegov zadnji album Midnight Love (1982) doneo je i planetarno popularni hit “Sexual Healing”.

“Midnight Love” je album koji je postigao najveći uspjeh u čitavoj Gejevoj karijeri. Tri puta je dostigao platinasti tiraž u Americi, prodat u više miliona primeraka širom sveta, a NME ga je proglasio albumom godine. 

Marvinova opsežna muzička diskografija dodatno je poboljšana kolaborativnim albumima s kojima je radio: Mary Wells, Kim Weston, Tammi Terrell i Diana Ross. 

Nakon smrti, Marvin Gay je dobio mnoga priznanja i počasti za svoja muzička djela, priloge za soul muziku i kasnije muzičke pravce. Dvorana slavnih Rock and Roll-a uključila ga je 1987. godine, a tri godine kasnije primio je i svoju zvijezdu na hollywoodskom Šetalištu slavnih. 1996. posthumno mu je dodijeljena nagrada Grammy za životno djelo. 

Dvorana slavnih rock and rolla uvrstila je tri svoje pjesme na listu od 500 stilova rokenrola – “Čuo sam to kroz vinovu lozu”, “Šta se događa” i “Seksualno ozdravljenje”. Rolling Stone ga je postavio na 18. mjesto na njegovoj listi “100 najvećih umjetnika svih vremena”, a 6. na listu “100 najvećih pjevača svih vremena”.  Njegova muzika je i dalje živa i utiče na savremene muzičke trendove i izvođače.

Oznake: R&B LEGEND
Podijelite:

Podijelite

Posljednje novosti