Search
Close this search box.

DANAS U SARAJEVU PREMINULA IZETA BEBA SELIMOVIĆ, POZNATA INTERPRETATORKA SEVDALINKE!

Jutros nas je napustila jedna od najboljih interpretatorki sevdalinki u Bosni i Hercegovini, jednom riječju dama sevdaha, Izeta Beba Selimović.

Danas nas je napustila jedna od najpopularnijih i najboljih  interpretatorki sevdalinki u BIH. Izeta Beba Selimović rođena je 1939. godine u Bileći. Kao četverogodišnja djevojčica je doselila u Sarajevo gdje je završila školovanje. Započela je svoju pjevačku karijeru 1957. godine u Radio Sarajevu i ubrzo postala veoma popularna. Mnogi su je nazivali “Dama sevdaha” zbog njenog ozbiljnog i časnog odnosa prema svojoj profesiji, kao i zbog njenog ozbiljnog ponašanja na estradi. Cijelu svoju karijeru je posvetila izvornoj sevdalinki i zadržala je njenu originalnost bez imalo modernizacije. Snimila je značajan broj arhivskih snimaka sevdalinki u Radio Sarajevu.

Ova sjajna interpretatorka sevdalinke je sarađivala je često sa Zaimom ImamovićemZehrom DeovićNadom MamulomSafetom IsovićemMehom Puzićem koji joj je bio veliki i drag prijatelj, te sa mnogim drugim bosanskohercegovačkim sevdalijama i muzičarima.

Dobitnik je “Povelje Zlatne značke” RTVSA, “Oskar za životno djelo” iz 2008. godine te mnogih drugih priznanja i povelja za muzički uspjeh i nesebičnu pomoć u humanitarnim koncertima. Cijeli svoj život provela je u Sarajevu. Značajan doprinos je dala u ratnom Sarajevu, svojim prisustvom i djelovanjem. Bila je član estradnih radnika BiH.

A povodom ove tužne vijesti, svoje sjećanje na Bebu dao je Damir Imamović iz mlađe generacije sevdalija, kazavši:

“Beba Selimovic bila je jedna od najtoplijih osoba koje sam upoznao. Imala je veliku slavu, ali mi se čini da je uspjela da se ne izgubi u njoj, da ostane pristupačna i dostojanstvena. Njena ljudska toplina osjetila se i u svakoj pjesmi koju je pjevala. Sevdahu je dala mnogo, možda i više nego što to danas možemo pojmiti. Njene predivne interpretacije klasičnih sevdalinki nešto su čemu ćemo se uvijek vraćati. Bila je samohrana majka i pjevačica koja je imala solo karijeru u doba kada to dvoje nije bilo lako pomiriti. Beba je bila žena za uzor, pjevačica za uzor. Beskrajno me je rastužila vijest o njenoj smrti… Neka joj je slava i veliko hvala!”.

https://www.facebook.com/damirimamovic/photos/a.252203604807764/3250731548288273/?type=3&theater

Beba Selimović, ostat će zapamćena po nevjerovatnom toplom glasu, interpretacijama sevdalinke na njen autentičan način.

Podijelite:

Podijelite

Posljednje novosti