IN MEMORIAM

DANAS U SARAJEVU PREMINULA IZETA BEBA SELIMOVIĆ, POZNATA INTERPRETATORKA SEVDALINKE!

DANAS U SARAJEVU PREMINULA IZETA BEBA SELIMOVIĆ, POZNATA INTERPRETATORKA SEVDALINKE!

Jutros nas je napustila jedna od najboljih interpretatorki sevdalinki u Bosni i Hercegovini, jednom riječju dama sevdaha, Izeta Beba Selimović.

Danas nas je napustila jedna od najpopularnijih i najboljih  interpretatorki sevdalinki u BIH. Izeta Beba Selimović rođena je 1939. godine u Bileći. Kao četverogodišnja djevojčica je doselila u Sarajevo gdje je završila školovanje. Započela je svoju pjevačku karijeru 1957. godine u Radio Sarajevu i ubrzo postala veoma popularna. Mnogi su je nazivali “Dama sevdaha” zbog njenog ozbiljnog i časnog odnosa prema svojoj profesiji, kao i zbog njenog ozbiljnog ponašanja na estradi. Cijelu svoju karijeru je posvetila izvornoj sevdalinki i zadržala je njenu originalnost bez imalo modernizacije. Snimila je značajan broj arhivskih snimaka sevdalinki u Radio Sarajevu.

Ova sjajna interpretatorka sevdalinke je sarađivala je često sa Zaimom ImamovićemZehrom DeovićNadom MamulomSafetom IsovićemMehom Puzićem koji joj je bio veliki i drag prijatelj, te sa mnogim drugim bosanskohercegovačkim sevdalijama i muzičarima.

Dobitnik je “Povelje Zlatne značke” RTVSA, “Oskar za životno djelo” iz 2008. godine te mnogih drugih priznanja i povelja za muzički uspjeh i nesebičnu pomoć u humanitarnim koncertima. Cijeli svoj život provela je u Sarajevu. Značajan doprinos je dala u ratnom Sarajevu, svojim prisustvom i djelovanjem. Bila je član estradnih radnika BiH.

A povodom ove tužne vijesti, svoje sjećanje na Bebu dao je Damir Imamović iz mlađe generacije sevdalija, kazavši:

“Beba Selimovic bila je jedna od najtoplijih osoba koje sam upoznao. Imala je veliku slavu, ali mi se čini da je uspjela da se ne izgubi u njoj, da ostane pristupačna i dostojanstvena. Njena ljudska toplina osjetila se i u svakoj pjesmi koju je pjevala. Sevdahu je dala mnogo, možda i više nego što to danas možemo pojmiti. Njene predivne interpretacije klasičnih sevdalinki nešto su čemu ćemo se uvijek vraćati. Bila je samohrana majka i pjevačica koja je imala solo karijeru u doba kada to dvoje nije bilo lako pomiriti. Beba je bila žena za uzor, pjevačica za uzor. Beskrajno me je rastužila vijest o njenoj smrti… Neka joj je slava i veliko hvala!”.

Beba Selimovic bila je jedna od najtoplijih osoba koje sam upoznao. Imala je veliku slavu, ali mi se čini da je uspjela…

Gepostet von Damir Imamovic am Dienstag, 10. März 2020

Beba Selimović, ostat će zapamćena po nevjerovatnom toplom glasu, interpretacijama sevdalinke na njen autentičan način.

Emir Kovačević

March 10th, 2020

No comments