Search
Close this search box.

PUBLIKACIJA NENADA VASILIĆA „33 ORIGINALNE KOMPOZICIJE“ INSPIRISANA BALKANSKOM FOLKLORNOM MUZIKOM!

Donosimo osvrt na dosadašnji opus Nenada Vasilića i objavljenu publikaciju ”33 originalne kompozicije”, koja je izdana u Beogradu od strane izdavačke kuće Klett kao i za njemacko tržište za “Galileo Music” i sadrzi originalne kompozicije ovog srbijanskog kntrabasiste  inspirisane pjesmaricom Vuka Stefanovića Karadžića ”Narodna serbska pjesmarica” iz davne 1815. godine.

Publikacijom ”33 originalne kompozicije” inspirisane predanim istraživanjem po balkanskoj folklornoj muzici i njenim spajanjem sa evropskom improvizovanom muzikom i džezom, Nenad Vasilić, sjajni muzičar, kompozitor i pedagog potvrđuje vrijednost sopstvene posvećenosti. Osim što doprinosi očuvanju, kreiranju i uspostavljanju dijaloga o kulturnom identitetu, Nenad tim radom istovremeno čini čast zemlji u kojoj stvara, ali i svojoj domovini. Status ambasadora za integraciju pri kabinetu austrijskog ministra stranih poslova, prestižna nagrada ”Vojin Mališa Draškoci” i zvanje kreativnog ambasadora platforme ”Srbija Stvara”, u okviru projekta Saveta za kreativne industrije Vlade Republike Srbije, koje je Vasilić zadobio posljednjih godina, time dobijaju dodatni smisao.

SONGBOOK 33 ORGINALNE KOMPOZICIJE

Izdavanje pjesmarice ”33 originalne kompozicije” baš u Beču, nosi jednu lijepu simboliku, pošto se tako zaokružuje priča koja se ne smije zaboraviti.

”Narodna serbska pjesmarica” Vuka Stefanovića Karadžića iz 1815. godine danas služi

kao podsjetnik kako se srpska muzička kultura razvijala preko evropskih uticaja od XIX vijeka.

Numere u pjesmarici pisane su, komponovane i snimljene na 11 dosadašnjih Nenadovih albuma u formacijama od trija do seksteta. Albumi su objavljeni za različite etikete u Evropi, Americi i Srbiji, a kompozicije su do sada imale na stotine izvođenja širom Evrope.

Nenad Vasilić je rođen 1975.godine u Nišu. Osnovno i srednje muzičko obrazovanje stekao je u Nišu, gdje je svirao u školskim sastavima, rok grupama i kafanama. Potom, tokom 90-tih godina studira na Džez akademiji u Gracu. Poslije početnih iskustava u sastavima priznatih džez muzičara, Nenad 1998. godine odlučuje da u Gracu formira sopstveni kvintet (pod imenom Vasilić Nenad Balkan Band) sa namjerom da u repertoaru ”nema američkih numera”. Vremenom se iskristalisala preciznija koncepcija: fuzija evropskog džeza i improvizovane muzike, sa melodijama i ritmovima iz bogatog nasljeđa balkanskog folklora uz koji je odrastao.

Photo By Igor Ripak Nenad Vasilić

Treba napomenuti, da iako je svoj prvi album „Yugobassia” koncipirao kao solističko kontrabas izdanje, tek nakon velikog broja albuma u malim bendovskim formacijama ponovo se vraća ovakvom konceptu, na albumu „The Art of the Balkan Bass” iz 2014. godine. U narednim godinama snima i nekoliko solo videa koji postaju viralni na društvenim mrežama, među ljubiteljima ovog instrumenta i balkanske muzike. Album „Bass Room” učvršćuje ga na poziciji jednog od najinteresantnijih solo kontrabasista današnjice.

Opisujući muziku kojom se bavi, Vasilić izbjegava da je podvede pod ”Balkan džez”, dopuštajući da se u njoj nađu ekstrakti džeza, folklora, klasike, hevi metala, roka ili world music, karakterišući je jednostavno kao – moja muzika.  Treba biti muzičar od formata, pa iz klasičnih pjesama izvući nova sazvučja i postići takvu snagu kako to za rukom polazi Nenadu. Pri tom njegova umjetnička posebnost ogleda se i u tome što nema sličnog kontrabasiste, kompozitora, aranžera i cjelokupne ritam-sekcije ujedinjenog u jednoj osobi.

Baš u gradu i sredini gdje je rođen prvi melograf, kompozitor i dirigent – Kornelije Stanković, nastale su njegove riječi kao amanet: “A kad sam već neki napredak u veštini učinio, još neuk u svetu, ne znadoh koim mi putem valja proći. Kako sam se u tuđinstvu bio izučio, ma koim bi putem pre pošao nego narodnim ”  Istorija hoće da pri pomenu Beča sada sa ponosom ističemo Nenada Vasilića ne samo kao vrhunskog instrumentaliste već po predanom mentorskom radu i edukaciji mladih muzičara.

Oznake: SONGBOOK
Podijelite:

Podijelite

Posljednje novosti