Search
Close this search box.

DIVANHANA ZA 29. FEBRUARA IMA KONCERT U LISINSKOM NA KOJEM PREDSTAVLJA SVOJ NOVI PROJEKAT “ŠIRIMO SEVDAH”!

Nakon prve prekookeanske turneje u Kanadi, rasprodanih koncerata u Berlinu, Bernu, Beču, Istanbulu, Ljubljani i Beogradu, te nezaboravnog debitantskog koncerta u Lisinskom 2018., ovaj put bend Divanhana s novom članicom Šejlom Grgić, dolazi u Lisinski 29. februara predstaviti potpuno nov program simboličnog naziva “Širimo sevdah”.

Sarajevski sevdah bend Divanhana izvodi tradicionalnu muziku u novim aranžmanima koji su nastali uz uticaj jazz, pop i klasične muzike 20. vijeka. Namjera benda je njegovanje i prezentiranje ne samo urbane tradicionalne muzike Bosne i Hercegovine, već i tradicionalne muzike zemalja Balkana, s posebnim i pažljivim osvrtom na sevdalinku.

Divanhana – Lisinski

Sevdah šestorka, osnovana 2009. godine od strane mladih studenata Muzičke akademije u Sarajevu, do danas je održala preko 300 koncerata širom kontinenta i ostatka svijeta, objavili tri studijska i jedno live diskografsko izdanje, te nedavno započeli novo poglavlje u svojem umjetničkom svaralaštvu poklonivši nam prve autorske izvedbe “Zova” i “Voće rodilo”.

 Premijerno će pred zagrebačkom publikom izvesti niz autorskih pjesama koje će se naći na nadolazećem albumu koji planiraju objaviti sredinom sljedeće godine, zajedno s jednim muzičkim buketom koji je potekao na izvoru tradicionalnog izražaja, a nošen je krilima starogradske, te na kraju satkan novokomponiranom muzikom savremenih autora koji su pisali i pišu u duhu tradicije. Kamenčić po kamenčić, do onog savršenog šarenog mozaika koji pršti od ljubavi i sevdaha, za srce svakog onog ko će na koncertu ostaviti dušu u amanet ovim maestralnim sarajevskim meraklijama.

Svoju turneju Divanhana u 2020. otvara u Živinicama 20.,  Doboju 21., Zavidovići 22. a ulazmice za za koncert u Lisinskom se mogu kupiti/rezervisati putem web stranice www.ulaznice.hr

Oznake: TOUR 2020
Podijelite:

Podijelite

Posljednje novosti